ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 22.2.17

 

 protoselido

Δωρεά ξενοδοχείων «Χανδρής»: Να κλάψουμε ή να γελάσουμε;

Γράφτηκε από τον  |  Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2017 11:05  |  Κατηγορία ΜΑΚΗΣ ΑΡΜΕΝΗΣ

Και  αφού  λύσαμε όλα τα προβλήματα εδώ στη μικρή μας πόλη,  για  δύο και πλέον εβδομάδες, η επικαιρότητα μονοπωλείται με το άδειασμα των «αχρήστων»,  των ξενοδοχείων «Χανδρής».

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΩΤ. ΓΚΙΚΑΣ*

Αυτές τις μέρες το Κυπριακό ζήτημα είναι στην κορυφή της ατζέντας των Εθνικών μας θεμάτων. Οι προσπάθειες σύγκλισης και συμφωνίας των δύο πλευρών επί 43 χρόνια, έρχονταν αντιμέτωπες με τις εμμονές, την αδιαλλαξία και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Σήμερα, παρά τα όποια θετικά βήματα έχουν σημειωθεί προς την σύγκλιση, οι διαφορές εξακολουθούν να είναι πολλές και είναι ουσιώδεις.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΚΙΚΑΣ*

Όταν ο μεγάλος Ηγέτης και ιδρυτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραμανλής, στην Ιδρυτική Διακήρυξη του κόμματος τον Οκτώβριο του 1974, υποσχόταν ότι: «δεν θα φεισθεί κόπων και θυσιών για να καταστήσει την Ελλάδα ισχυρή και απρόσβλητη» και ότι «με εκσυγχρονισμένες τις Ένοπλες Δυνάμεις η ανεξαρτησία της Ελλάδος θα κατοχυρωθεί και θα είναι σεβαστή από όλους, χωρίς την ανάγκη άλλων προστατών…», γνώριζε πολύ καλά τι έλεγε, προειδοποιώντας παράλληλα τις επόμενες γενιές για τους εθνικούς κινδύνους που ελλοχεύουν.

Τι περιμένετε;

Γράφτηκε από τον  |  Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016 11:50  |  Κατηγορία ΑΛΙΚΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

AΛΙΚΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Το χαρακτηριστικότερο χαρακτηριστικό της φυλής μας ίσως να είναι η λήθη. Αυτόματη και γρήγορη. Στο ωραίο μας νησί, έτσι κιόλας ξεχαστήκαμε και από ειδήμονες στα περί καθαριότητος, μηνυτές και επαναστάτες, αφήσαμε το ζήτημα στις καλένδες. Ίσως το ξαναθυμηθούμε το Σεπτέμβρη.

Τα Σκουπίδια: ένας Καθρέφτης

Γράφτηκε από τον  |  Τρίτη, 05 Ιουλίου 2016 19:16  |  Κατηγορία ΑΛΙΚΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

ΑΛΙΚΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Νενικήκασιν! Οι Τεμπλονιώτες. Ακόμη κι αν δεν πάρουν όσα ζήτησαν, ωστόσο κέρδισαν το ενδιαφέρον όλων των Κερκυραίων.

Κερκυραϊκό Πάσχα: ένα μεγάλο Ψέμα

Γράφτηκε από τον  |  Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016 13:24  |  Κατηγορία ΜΑΚΗΣ ΑΡΜΕΝΗΣ

ΜΑΚΗΣ ΑΡΜΕΝΗΣ
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, έγινα μάρτυρας ενός απίθανου μποτιλιαρίσματος επιταφίων.

Η κοινωνία απαιτεί συνέπεια και ευθύνη

Γράφτηκε από τον  |  Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016 09:34  |  Κατηγορία ΙΣΜΗΝΗ ΜΩΡΟΥ

Ισμήνη  Μώρου*

Υπάρχει ένα πανάρχαιο ιατρικό αξίωμα: ότι η αποτελεσματική θεραπεία προϋποθέτει τη σωστή διάγνωση.

Υπό ομηρία και το ποδόσφαιρο!

Γράφτηκε από τον  |  Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016 19:12  |  Κατηγορία ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ*

Η απόφαση της κυβέρνησης για τη συνέχιση του Κυπέλλου Ελλάδας μοιάζει με το ανέκδοτο του λαγού που πίσω από την πλάτη του λιονταριού έλεγε διάφορα ηρωϊκά και μόλις πλησίασε το λιοντάρι του απάντησε «λέμε και καμιά μ... να περνά η ώρα», δείχνοντας με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο ότι στη εξαρτημένη Ελλάδα ακόμα και το ποδόσφαιρο βρίσκεται υπό ομηρία.

2015: Απολογισμός μνημονιακής εξαθλίωσης - εξάρτησης

Γράφτηκε από τον  |  Σάββατο, 02 Ιανουαρίου 2016 17:39  |  Κατηγορία ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ

 Γιώργος Κ. Καββαδίας*
Το 2015 ξεκίνησε με την «πρώτη φορά Αριστερά» να συγκυβερνά με την Καμμενο- δεξιά βάζοντας στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας το περιβόητο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης που χρησίμευσε σαν μέσο εξαπάτησης και υφαρπαγής ψήφων. Κράτησε μήνες η «σκληρή kavvadiasδιαπραγμάτευση» με την ΕΕ που περιλάμβανε ένα δημοψήφισμα - απάτη καθώς ανεξαρτήτως αποτελέσματος είχε δηλωθεί εξ αρχής από τον πρωθυπουργό ότι σε σαρανταοκτώ ώρες θα φέρει συμφωνία.Έτσι το «όχι» του λαού μετατράπηκε σε «ναι» που έφερε και τα ΑΤΜ: Capital control και . Αριστερό Τρίτο Μνημόνιο που ψηφίστηκε εν χορδαίς και οργάνω από συγκυβέρνηση, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι.

Η «δεύτερη φορά» αριστερά ως συγυβέρνηση Αριστεροδεξιάς εφαρμόζει πιστά την ίδια πολιτική της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όπως εκπορεύεται από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αποσύροντας κάθε «σχήμα λόγου» και κάθε «παράλληλο πρόγραμμα». Πρόκειται για την πολιτική των μνημονίων που με τα αλλεπάλληλα κύματα προαπαιτουμένων μέτρων εξαθλιώνει τον ελληνικό λαό εγκαθιδρύοντας στη χώρα ένα νεοαποικιακό καθεστώς εξάρτησης. Ο Ολλανδός γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάαρτεν Φερβέι ως επικεφαλής της νέας 20μελούς Task Force συγγράφει ουσιαστικά τα νομοσχέδια για όλους σχεδόν τους τομείς δράσης: από τη φορολογία εισοδήματος και την αγορά εργασίας έως την ιατροφαρμακευτική πολιτική για το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.
Η «κυβερνώσα Αριστερά» εφαρμόζοντας το τρίτο μνημόνιο συνεχίζει να περικόπτει μισθούς - συντάξεις, να καταργεί κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, να βολεύει τα δικά της παιδιά στον κρατικό μηχανισμό, να παράγει σκάνδαλα και διαφθορά , να ξεπουλά τη δημόσια περιουσία ευτελίζοντας τις αξίες και τα ιδανικά της Αριστεράς. Οι επικυρίαρχοι με τον πιο βίαιο τρόπο επέβαλλαν ζητώντας με διαδικασίες fast - track να «ψηφίσει» η ελληνική βουλή τα «προαπαιτούμενα» του ΑΤΜ επεκτείνοντας τη μνημονιακή βαρβαρότητα που οδήγησε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του 2014 σε στα τάρταρα - σαν να είμαστε σε εμπόλεμη περίοδο - με δραματική μείωση κατά 24,1% συγκριτικά με το 2009. Τότε, το 2009 η Ελλάδα ήταν 5 μονάδες κάτω από τον μέσο όρο των 28 κρατών - μελών της Ε.Ε. ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Σήμερα αυτή η διαφορά είναι 28 μονάδες! Επιβάλλουν τη συνέχεια της μνημονιακής βαρβαρότητας στην Ελλάδα του 1,3 ανέργων, των 700. 000 παιδιών που υποσιτίζονται, των αστέγων και των πεινασμένων. Του αγεφύρωτου χάσματος διευρύνοντας τις εισοδηματικές ανισότητες των πλουσιότερων με τους φτωχότερους Έλληνες κατά 7,5 φορές, φέρνοντας την Ελλάδα στην πρώτη δεκάδα των χωρών με τις μεγαλύτερες ανισότητες παγκοσμίως, να κονταροχτυπιέται για την «πρωτιά» με τη Χιλή, το Μεξικό και την Τουρκία! Μάλιστα στην εξαρτημένη Ελλάδα ο βαθμός εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης στην Ελλάδα, είναι υψηλότερος από τις άλλες χώρες της προηγμένης Ευρώπης. Ποτέ άλλοτε και σε καμιά άλλη χώρα σε καιρό ειρήνης δεν σημειώθηκε τόσο βίαιη ανακατανομή πλούτου που οδηγεί σε κοινωνικό ολοκαύτωμα. Έτσι το 2015 αποδείχτηκε έτος διάψευσης ελπίδων και ψευδαισθήσεων για όσους δεν κατάλαβαν ότι το «νέο» δεν ήταν παρά η μεταμφίεση του «παλιού».

Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του φλεγόμενου τριγώνου Ουκρανίας - Συρίας - Αφρικής, όπου οι ενδοιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί φουντώνουν τις εστίες του πολέμου σπέρνοντας τον θάνατο και δημιουργώντας τις στρατιές των προσφύγων. Η συγκυβέρνηση μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ παραχωρώντας όλες τις οικονομικές και στρατιωτικές «διευκολύνσεις» εμπλέκοντας τον λαό σε περιπέτειες και σε επικίνδυνα σχέδια του ιμπεριαλισμού. Στο «κοινό σπίτι» των λαών της Ευρώπης, την ΕΕ των μνημονίων και της λιτότητας, οι επισήμως άνεργοι ξεπερνούν τα 26 εκατομμύρια και έχουν αυξηθεί κατά 10 εκατομμύρια, ενώ οι δισεκατομμυριούχοι από 196 αυξήθηκαν στους 482. Δηλαδή για κάθε έναν νέο δισεκατομμυριούχο αντιστοιχούν πάνω από 30.000 νέοι άνεργοι... Την ίδια ώρα περισσότεροι από 120 εκατ. Ευρωπαίοι ζουν σε συνθήκες παρατεταμένης φτώχειας. Η Ευρώπη όλο και περισσότερο βυθίζεται στη μαζική ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη ξενοφοβία, τη διεύρυνση των ανισοτήτων. Η Ευρώπη της «αλληλεγγύης» μετατρέπεται σε φρούριο για τους πρόσφυγες με ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και η Ελλάδα σε απέραντη φυλακή - αποθήκη ψυχών.
Το πολιτικό σύστημα μπορεί να αγωνιά για τον «κίνδυνο συστημικής αστάθειας», αλλά ο λαός δεν μπορεί να έχει τις ίδιες ανησυχίες, ούτε τι γράφει στην ούγια των μνημονιακών πολιτικών εξαθλίωσης. Οφείλει να υπερβεί τόσο την ένοχη σιωπή των διανοουμένων - μάλλον λαλίστατοι είναι - όσο και των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Η Αριστερά, όμως, δεν έχει καμιά σχέση με όσους ασελγούν και εμπορεύονται τις ιδέες της. Ο λόγος της πρέπει να είναι καθαρός και ειλικρινής απαλλαγμένος από ψέματα και ευφημισμούς, από προγράμματα «Θεσσαλονίκης» ή οποιοδήποτε «παράλληλο πρόγραμμα». Εξ ορισμού η Αριστερά δε έχει ως στόχο τη διαχείριση και στήριξη του σημερινού καθεστώτος εκμετάλλευσης και υποτέλειας στο όνομα του ρεαλισμού αναμασώντας τα ιδεολογήματα στων συστημικών κομμάτων, αλλά η ανατροπή του.
Οι διαπρύσιοι κήρυκες του «ευρωπαϊκου μονόδρομου» αγνοούν ότι η Ιστορία δε γράφτηκε ποτέ με τη λογική των μονοδρόμων του ρεαλισμού και της υποταγής, αλλά με αγώνες δικαιώνοντας τους στίχους: «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία» (Α. Κάλβος). Η ελπίδα, όπως διδάσκει η Ιστορία, βρίσκεται στους κοινωνικούς αγώνες. Και η καλή χρονιά από τους αγώνες φαίνεται.

*Φιλόλογος, μέλος της ΣΕ του περιοδικού «Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης», μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά και αρθρογράφος στο «ΕΘΝΟΣ».

Για τη Δήμητρα και για την Τέχνη

Γράφτηκε από τον  |  Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015 17:40  |  Κατηγορία ΑΛΙΚΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

 

ΑΛΙΚΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Θεατές που δεν έρχονται στην ώρα τους, που θορυβούν. Θεατές με εισιτήριο χωρίς κάθισμα. Τουαλέτες που προσβάλλουν. Παγωμένο φουαγιέ. Παιδιά που φωνασκούν και κανείς δεν τα ησυχάζει. Α-πολιτισμός στο μέγιστο.


Σελίδα 1 από 3

Κοινωνικό μήνυμα της Ελληνικής Αστυνομίας

ΚΑΙΡΟΣ

Πρωτοσέλιδα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ

sindromi