ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 19.05.2018

protoselido

 

 

Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017 14:57

Airbnb στην Κέρκυρα

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΕΖΗΣ

Πόσες περιπτώσεις βρίσκονται στην μεγαλύτερη πλατφόρμα μίσθωσης οικιακής διαμονής για διακοπές.

 

GKOREZHS XRHSTOS

Η Airbnb αν και δεν έχει πολλά χρονιά που εμφανίστηκε (Αύγουστος του 2008), ωστόσο μέσα σε 9 χρόνια έχει γίνει ένας αμφιλεγόμενος γίγαντας που κερδίζει καθημερινά μερίδιο στην τουριστική αγορά.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία πλατφόρμα στο διαδίκτυο στην οποία μπορείς να ενοικιάσεις το σπίτι σου ή οποιοδήποτε άλλο χώρο για  να φιλοξενήσεις προσωρινά έναν ταξιδιώτη. Στην ουσία μετατρέπει την οικία σου σε “room to let”, άμεσα και χωρίς πολλά πολλά...

Η ανάπτυξη της Airbnb τρόμαξε πολλά μεγαθήρια του τουρισμού. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως εδώ και χρόνια, τα συνολικά διαθέσιμα δωμάτια μέσω Airbnb ξεπερνούσαν τα όσα διαθέτουν αθροιστικά οι αλυσίδες-μεγαθήρια που ακούν στα ονόματα Marriot και Hilton (1.112.613 και 745.074 δωμάτια αντίστοιχα). Αυτό από μόνο του μας δείχνει πω συντελείται μια οικουμενική αλλαγή στον χώρο της τουριστικής οικονομίας. Σήμερα μάλιστα ξεπερνά τις 3.000.000 καταχωρήσεις.

Στην Κέρκυρα 306 κατοικίες από την Κέρκυρα βρίσκονται σήμερα στην διεθνή πλατφόρμα της airbnb που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 2.200 άτομα. 306 περιπτώσεις σε όλο το νησί, από ιδιώτες που νοικιάζουν τους χώρους τους σε τουρίστες, προσπαθώντας να κερδίσουν μερίδιο από την πίτα της διαμονής  στην Κέρκυρα.

Οι τιμές στην Κέρκυρα μέσω Airbnb, αυτή την στιγμή (τέλος Αυγούστου), κυμαίνονται από 23 ευρώ (κατοικία), μέχρι 2.266 ευρώ (πολυτελής βίλα). Η πλειοψηφία, προσφέρει τιμή για ολόκληρο σπίτι, κάτω από 60 ευρώ ανά ημέρα, στο οποίο μπορούν να φιλοξενηθούν 4 άτομα, με την τιμή να ανεβαίνει ανά 10 ευρώ / επιπλέον άτομο.

Οι τιμές είναι ικανοποιητικές αν υπολογιστεί πως οι επίδοξοι ξενοδόχοι της Airbnb δημιούργησαν μια επιχείρηση χωρίς επιπλέων έξοδα. Και όσο περνούν τα χρόνια τόσο μεγαλώνει και το μερίδιο.

Από τις 306 καταχωρήσεις από Κέρκυρα στην airbnb, το 80% περίπου αφόρα ολόκληρα σπίτια, ενώ το υπόλοιπο 20% το μοιράζονται βίλες και μεμονωμένα δωμάτια.

Τελείως δειγματοληπτικά, ελέγξαμε αν υπάρχουν κοινές καταχωρήσεις από Κέρκυρα σε airbnb και στην booking. Και καλά μαντέψατε… υπάρχουν… Και από τις 6 περιπτώσεις που δειγματοληπτικά ελέγξαμε, και οι 6 προσφέρουν φτηνότερα την ίδια διαμονή, στην airbnb.

Στους δυνητικούς πελάτες της Κέρκυρας που θα αναζητήσουν κατάλυμα μέσω Airbnb για τουρισμό, θα πρέπει να προσθέσουμε και τους φοιτητές αλλά και τους μόνιμους κάτοικους που αναζητούν κατοικία, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που συμφωνούν με τους ιδιοκτήτες για πιο μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις.

Οι αντιρρήσεις

Φυσικά σε μια τέτοια οικουμενική αλλαγή στον χώρο της τουριστικής οικονομίας, θα υπήρχαν αντιδράσεις. Λογικές θα λέγαμε, κυρίως όσες αφορούν τον αθέμιτο ανταγωνισμό, λόγω των κενών του υπάρχουν στο νομικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα αφενός το πρόσφορο έδαφος για φοροδιαφυγή, αφετέρου την δημιουργία καταλυμάτων με υποχρεώσεις 2 ταχυτήτων. Προφανώς με την πάροδο του χρόνου τα παραπάνω προβλήματα θα λυθούν.

Πως δουλεύει

Είπαμε πως ουσιαστικά πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, που φέρνει σε επικοινωνία τον οικοδεσπότη με τον πελάτη, ενώ είναι ταυτόχρονα υπεύθυνη για την διεκπεραίωση της διαδικασίας της κράτησης. Η συναλλαγή, κατά την οποία ο επισκέπτης πληρώνει το εκάστοτε ποσό με πιστωτική ή άλλη κάρτα, γίνεται μέσω της πλατφόρμας. Ο οικοδεσπότης παραλαμβάνει το ποσό μόλις 24 ώρες μετά την άφιξη του φιλοξενούμενού του, έτσι ώστε να είναι σίγουρο ότι ο τελευταίος παρέλαβε το κατάλυμα, όπως συμφωνήθηκε. Τα έσοδα της εταιρίας προέρχονται από το ποσοστό που κρατάει εκείνη από κάθε κράτηση που γίνεται.

Τo νομοθετικό πλαίσιο

Όταν ξεκίνησε το Αirbnb στην Ελλάδα, ήταν εντελώς παράνομο, γιατί υπήρχε νομοθετικό κενό. Μετά το 2015, όταν απελευθερώθηκε το νομοθετικό πλαίσιο, οι ιδιοκτήτες αλλά και οι ενοικιαστές είχαν το δικαίωμα να νοικιάζουν σπίτια ή να τα επινοικιάζουν μέσω των ηλεκτρονικών δικτύων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Πέρυσι τον Δεκέμβριο ψηφίστηκε νομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμιζόταν η σχετική αγορά, αλλά ακόμα δεν έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες εφαρμογής.
Με βάση το νέο πλαίσιο θα επιβληθεί φορολογία από 15% έως και 45% στα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις (ανάλογα με το ακίνητο). Στην πραγματικότητα ο νόμος σήμερα είναι ανενεργός και η νομοθετική πρωτοβουλία μάλλον επέτεινε τη σύγχυση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του υπουργείου είναι η επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου με ταυτόχρονη πρόβλεψη για διαχωρισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων που γίνονται από ιδιώτες και στις αντίστοιχες από επιχειρηματικά σχήματα.

Διαβάστηκε 908 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017 17:57

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

koum quat


ΔΙΕΘΝΗ


Βήμα Πολιτών


ΑΘΛΗΤΙΚΑ


ΚΟΙΝΩΝΙΑ


ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ


ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Corfu Radio DJ

rdj

ryumos

Κοινωνικό μήνυμα της Ελληνικής Αστυνομίας

ΚΑΙΡΟΣ

Πρωτοσέλιδα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ

sindromi