ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 19.05.2018

protoselido

 

 

Δευτέρα, 02 Απριλίου 2018 22:10

Μακριά από το κουτσομπολιό!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

ΑΛΙΚΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Μικρό χωριό, μικροί άνθρωποι έλεγαν οι παλιοί.

KATSAROU 2018 miktriΟι μικροί τόποι έχουν ως φυσικό επακόλουθο τον πολύ συγχρωτισμό με τα ανάλογα αποτελέσματα. Ανθρώπινη γαρ η περιέργεια, ανθρώπινη η κριτική, ανθρώπινος και ο φθόνος. Άλλωστε και το παγκόσμιο χωριό, δεν ξεφεύγει από τα ανθρώπινα, τα tabloids παράγουν συνεχώς και αδιαλείπτως ντροπιαστικές ειδήσεις διασήμων για κατανάλωση από άσημους, διψασμένους για ζημιές.

Για τα κερδοφόρα ΜΜΕ όπως η Sun, το Ciao και εκατοντάδες άλλα, η παραγωγή κουτσομπολιού αποφέρει τεράστια κέρδη, συχνά πολλαπλάσια από τα πρόστιμα που πολλάκις υφίστανται. Κατανοητό άρα το επιχειρείν τους.

Στο μικρό μας όμως χωριό με τη μεγάλη πλατεία που φιλοξενεί περί τις 110,000 ψυχές, το κουτσομπολιό δεν αποδίδει όφελος: Δε θα αναστηλωθεί από τα κέρδη του η Βίλα Ρόσα, δε θα ανακαινιστεί το Δημοτικό Θέατρο και δε θα κατασκευαστεί σύγχρονο υδραγωγείο.

Το κουτσομπολιό και η προκατάληψη, εκπορευόμενο από αβάσιμες φήμες, λόγια και ψιθύρους μόνον κακό, χρόνια τώρα προκαλεί: Το τραγικό είναι ότι δε βλάπτει μόνον τον θιγόμενο, αλλά περισσότερο και κυρίως, τον τόπο.

Οι σπουδαιότερες ανατροπές της ιστορίας συνέβησαν μέσα από ενώσεις ανθρώπων με κοινά οράματα και ιδέες. Μεγάλες επαναστάσεις, πολιτικές κινήσεις, οικολογικά κινήματα, κοινωνικές και νομοθετικές αναθεωρήσεις. Τα μέλη των πρωτοβουλιών και των πρωτοποριών της σύγχρονης ιστορίας δεν ασχολήθηκαν ούτε με το κρεβάτι, ούτε με την περιουσία, ούτε με την οικογένεια ή τις φιλίες των συνοδοιπόρων τους. Ασχολήθηκαν με τον κοινό τους στόχο και τον τρόπο της επίτευξής του.

Στο μικρό μας χωριό με τη μεγάλη πλατεία ασχολούμαστε πάρα πολύ με ευτελή ζητήματα που καμία σημασία δεν έχουν για το κοινό καλό και χρόνια τώρα, παραμένουμε στάσιμοι και αδρανείς απέναντι στα μεγάλα που αφορούν την ποιότητα της ζωής μας.

Η αδυναμία επίλυσης των προβλημάτων, που έχουν γιγαντωθεί και δυσχεραίνουν τη ζωή μας, ασφαλώς και συνδέονται με τον μικροαστισμό και την προκατάληψη κατοίκων και ομάδων. Η εικόνα που πλάθουν πολλοί για πολλούς, στέκεται εμπόδιο στην συνένωση για την πρόοδο. Και βασικότερο όλων, στέκεται εμπόδιο στην από κοινού καταπολέμηση των συμφερόντων, του δόλου, της ψηφοθηρίας και της μικροπολιτικής που καταστρέφει αργά την Κέρκυρα.

Ένα σημαντικό βήμα, για κάθε συνειδητοποιημένο πολίτη που λαχταρά την αλλαγή και αγαπά να προσφέρει μέσα από συλλογικότητες, είναι να καθαρίσει τη νοοτροπία του από τον μικροαστισμό. Όχι μονάχα με το να μη μεταφέρει κουτσομπολιά αλλά και να μη δέχεται να ακούσει.

Εισπράττοντας από τους άλλους αυτό που μας διαθέτουν και αξιολογώντας τους μονάχα για αυτό, απαλλαγμένοι από επιρροές φημών, ψιθύρων και υποκειμενισμού, συχνά χτισμένου σε σκοτεινά θεμέλια, μπορούμε ως κάτοικοι να συν-υπάρξουμε σε σύν-όλα με σκοπό τη συμ-πόρευση στον κοινό στόχο. Την πρόοδο της Κέρκυρας.

Μακριά από το κουτσομπολιό.

 

(δημοσιεύθηκε στο φύλλο 28.3.18 της Κ.Σ.)

Διαβάστηκε 400 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Απριλίου 2018 22:31

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

koum quat


ΔΙΕΘΝΗ


Βήμα Πολιτών


ΑΘΛΗΤΙΚΑ


ΚΟΙΝΩΝΙΑ


ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ


ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Corfu Radio DJ

rdj

ryumos

Κοινωνικό μήνυμα της Ελληνικής Αστυνομίας

ΚΑΙΡΟΣ

Πρωτοσέλιδα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ

sindromi