Quantcast
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Απάντηση Μεταλληνού στην Α. Καρδακαρη- Δεν αφήνει στο απυρόβλητο Δρυ και Ρίγγα

Διεξοδική απάντηση έδωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας Δημήτρης Μεταλληνος στην γραμματέα Α. Καρδακαρη ενώ εκθέτει τις κύριες Δρυ και Ριγγα σε σχέση με τη στάση τους στην ψηφοφορία.

 

Η απαντηση

 

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Καλή Πρωτομαγιά,

 

Την Τετάρτη 29 Απριλίου 2020 διεξήχθη από τις 16:00 έως τις 20:00, σύμφωνα και με την αριθμ. Πρωτ. 12713/28.4.2020 Πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ.), η οποία και σας είχε αποσταλεί και αναγράφει την ώρα έναρξης και λήξης της συνεδρίασης, η 2η (11η του τρέχοντος έτους) συνεδρίαση του Δ.Σ. με τηλεδιάσκεψη. Ασφαλώς, αποτελεί μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τους περισσότερους από τους συμμετέχοντες, η οποία όμως είναι επιβεβλημένη στις παρούσες συνθήκες. Από τις 19:30, αφού ολοκληρώθηκε και εξαντλήθηκε ο κύκλος της διεξοδικής συζήτησης του θέματος που διήρκησε συνολικά 3,5 ώρες, η κα Δήμαρχος, με την αρωγή ορισμένων επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, συνδιαμόρφωσε την τελική πρόταση, η οποία ετέθη σε ψηφοφορία. Η δημοτική παράταξη «ΛΑ.ΣΥ.», δια του επικεφαλής της κ. Ιωάννη Μπορμπότη, δήλωσε ότι είχε εγκαίρως (πριν τη συνεδρίαση) αποστείλει μία πρόταση ψηφίσματος, την οποία τελικά και υπερψήφισε. Ο κ. Γεώργιος Καλούδης κατέθεσε και ανέγνωσε ένα κοινό με τον κ. Μαρκάτη ψήφισμα.

Η ψηφοφορία, όπως ηχογραφήθηκε στο ηχητικό μήνυμα, κατέγραψε τα εξής: 

Τριάντα δύο (32) δημοτικοί σύμβουλοι των δημοτικών παρατάξεων «Κερκυραίων Δήμος-Νέα Αρχή», «Κέρκυρα να ζεις», «Κερκυραϊκή ΑναγέννησηΦωνή Δημότες για Διαφάνεια» (μόνο οι κ.κ. Χρύσανθος Σαρλής και Χρυσόστομος Μπούκας), «Η Κέρκυρα Ψηλά» και «Κέρκυρα Αλλαγής», υπερψήφισαν την κοινή πρότασή τους, όπως διαμορφώθηκε και εκφωνήθηκε από την κυρία Δήμαρχο.

Πέντε (5) δημοτικοί σύμβουλοι των δημοτικών παρατάξεων «Πρώτα η Κέρκυρα» και «Εκκίνηση Αριστερό Δημοκρατικό Μέτωπο για την Κέρκυρα», υπερψήφισαν το κοινό τους ψήφισμα, όπως ανεγνώσθη από τον κ. Γεώργιο Καλούδη. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπενθυμίσω στην αγαπητή Γραμματέα του Σώματος κα Αγγελική Καρδακάρη, ότι ενώ ακούγεται στο ηχητικό μήνυμα ότι υπερψηφίζει την κοινή πρόταση της κας Δημάρχου, ζήτησε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας να μεταβάλει την ψήφο της και να υπερψηφίσει τελικά την πρόταση του επικεφαλής της κ. Γεωργίου Καλούδη. Είναι αυτονόητα τα λάθη, είναι όμως άδικο να επιρρίπτουμε ευθύνες σε τρίτους και στη συγκεκριμένη περίπτωση στο Προεδρείο, στο οποίο άλλωστε και η ίδια ανήκει. Επειδή βρίσκεται σε ενδιαφέρουσα κατάσταση, είμαι πολύ ήπιος στις κρίσεις μου και θα παρακαλούσα να σεβασθούμε όλοι μας την κυρία Καρδακάρη, την οποία δεν παύω να εκτιμώ βαθύτατα, προσβλέποντας στη συνέχιση της αγαστής μας συνεργασίας. Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, γιατί ζητά την επανάληψη της ψηφοφορίας.

Ο κ. Μαρκάτης, επειδή διεκόπη η τηλεφωνική σύνδεσή του, δήλωσε άμεσα με ηλεκτρονικό μήνυμα στην επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση της Γραμματείας (council@corfu.gov.gr) την ψήφο του ως επιβεβαίωση, υπερψηφίζοντας την κοινή πρότασή του, όπως κατετέθη από τον κ. Γ. Καλούδη. Οπότε, δεν μπορώ να κατανοήσω, γιατί ζητά την επανάληψη της ψηφοφορίας.

Όπως προαναφέραμε η δημοτική παράταξη «ΛΑ.ΣΥ.» υπερψήφισε το δικό της ψήφισμα, το οποίο υπεστήριξε τόσο ηχητικά, όσο και τηλεφωνικά, αφού επικοινωνήσαμε με τον εκπρόσωπο της παράταξης συνάδελφο κ. Ιωάννη Πιέρρη για επιβεβαίωση.

Επικοινώνησα, για επιβεβαίωση, και με τους επικεφαλής κ.κ. Ιωάννη Τρεπεκλή και Σπύρο Πουλή, καθώς και με τον κ. Χρυσόστομο Μπούκα, αφού δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία μου με τον κ. Χρύσανθο Σαρλή.  

Ο κ. Γεώργιος Καρύδης, δήλωσε ξεκάθαρα και υπεύθυνα από την αρχή της ψηφοφορίας, ότι «Απέχει».

Οι μόνες που επέμεναν να μην επιθυμούν να δηλώσουν την ψήφο τους, θέτοντας ερωτήματα κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας, ωσάν να απουσίαζαν κατά το προηγούμενο τετράωρο του γόνιμου δημοκρατικού διαλόγου αναφορικά με το μοναδικό θέμα της Ημερήσιας Διάταξης, ήσαν οι κ.κ. Μαρία Δρυ και Αγγελική Ρίγγα. Με λυπεί η ανεύθυνη και αντιδημοκρατική στάση τους. Τους απεστάλησαν από τη Γραμματεία ηλεκτρονικά, χθες Πέμπτη 30.4.2020 κατά τις πρωινές ώρες, η κοινή πρόταση της κυρίας Δημάρχου και η κοινή πρόταση του κ. Καλούδη, όπως και οι ίδιες ζήτησαν, προκειμένου να αποφασίσουν. Τους εζητήθη και τηλεφωνικά, από τη Γραμματέα κ. Ιωάννα Σκούρα, αφού στις δικές μας τηλεφωνικές εκκλήσεις δεν απάντησαν, ούτε προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί μου, να τοποθετηθούν, προκειμένου να ολοκληρώσουμετη σχετική Απόφαση και να την αναρτήσουμε στη «Διαύγεια», προκειμένου να δημοσιοποιηθεί, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν. Τέλος, τους απέστειλα προσωπικό ηλεκτρονικό μήνυμα στις 14.55, με την παράκληση να τοποθετηθούν έως τις 15.30, ώρα που θα έκλεινε η Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου (όλα τα αναφερόμενα έντυπα τεκμήρια υπάρχουν στη Γραμματεία και προσφέρονται σε κάθε ενδιαφερόμενο). Στις 15.30 ακολούθησε η τελευταία τηλεφωνική κλήσηαπό την κυρία Σκούρα προς τις δύο αναφερόμενες συναδέλφους, παρουσία μου, καθώς και της Προϊσταμένης του Τμήματος κας Σωτηρίας Αφεντουλίδου. Όμως και πάλι αρνήθηκαν να δηλώσουν το τι θα ψηφίσουν.

Μετά απ’ όλη αυτή την υπομονετική προσπάθεια και στάση, που επέδειξε τόσο το Προεδρείο, όσο και η Γραμματεία του Δ.Σ., δεν συμπεριελήφθησαν οι μέχρι τώρα άγνωστες προς όλους μας ψήφοι των δύο αναφερόμενων συναδέλφων στην Απόφαση. Μας προξενεί εντύπωση, που ενώ 41 δημοτικοί σύμβουλοι κατανοήσαμε τη συζήτηση και ανάλογα ψηφίσαμε, οι δύο συνάδελφοι εμμένουν ότι πρέπει να επαναλάβουμε τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Οι διαδικασίες αυτές δεν μπορούν να ευτελίζονται και να μετατρέπονται σε πείσματα ορισμένων συναδέλφων. Όποιος, αμφιβάλλει για το τι εψήφισε, μπορεί να προσέλθει στη Γραμματεία, να ακούσει το καταγεγραμμένο ηχητικό μήνυμα της ψηφοφορίας και να διαβάσει και όσα ηλεκτρονικά μηνύματα μας έχουν αποστείλει συνάδελφοι για τη διασφάλιση της ψήφου τους. Δεν μπορούσαμε, άλλωστε, να αναμένουμε τη ψήφιση ή τοποθέτηση των συναδέλφων αργότερα από τις 15.30 της χθεσινής ημέρας, που ήταν η τελευταία εργάσιμη, αφού μεσολαβεί η σημερινή αργία και το Σαββατοκύριακο. Μάλλον, ορισμένοι δεν έχουν κατανοήσει, ότι η Γραμματεία δεν λειτουργεί ως μέσο μαζικής δικτύωσης και στέλνουν τα όποια μηνύματά τους μετά τις 15.30 (υπενθυμίζω ότι οι όποιες ενστάσεις, εξαιτίας των οποίων συνετέθη η παρούσα απάντηση, εστάλησαν χθες μετά τις 17.00) ή σε μη εργάσιμες ημέρες. Παρακαλώ θερμά, να αφήσουμε τους μικροπολιτικούς εντυπωσιασμούς μακριά από τον θεσμό του Δ.Σ.. Αυτή τη στιγμή προβαίνω σε ενημέρωση όλου του Σώματος με κλειστή τη Γραμματεία μας.

Ειδικά, όμως, για την κα Αγγελική Ρίγγα, θα ήθελα να την παρακαλέσω να συνεργάζεται με τον Πρόεδρο και τη Γραμματεία του Δ.Σ. και να προσέχει μήπως με την ανεξήγητη συμπεριφορά της εκθέτει τον επικεφαλής της δημοτικής της παράταξης σεβαστό πρώην Δήμαρχο και έγκριτο νομικό κ. Χρύσανθο Σαρλή, τον «Νέστορα» του Δημοτικού μας Συμβουλίου, αλλά και τον επίσης έγκριτο ιατρό και αυτοδιοικητικό κ. Χρυσόστομο Μπούκα, αφού με τον τελευταίο είχα συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία για να διαπιστώσουμε τη στάση της κ. Ρίγγα στο θέμα της ψηφοφορίας. Εάν χρειασθεί, μπορώ να καταθέσω συγκεκριμένα στοιχεία.

Όσο για την επικεφαλής κα Μαρία Δρυ, της έχω ζητήσει επανειλημμένως, αλλά τώρα για πρώτη φορά και γραπτώς, να προσέλθει στη Γραμματεία μας και να ενημερωθεί αναφορικά με τις διαδικασίες του Δημοτικού μας Οργάνου. Κατανοούμε την απειρία της, την οποία είχαμε και εμείς όταν πρωτοξεκινήσαμε τα δημοτικά μας καθήκοντα. Η εμμονή, όμως, και η δημιουργία εντυπώσεων σε μια δική της ασυνέπεια, που δεν θέλει να τοποθετηθεί επί της ψηφοφορίας, αλλά εμμένει να αμφισβητεί τη διαδικασία, μας οδηγεί σε άλλα συμπεράσματα, που δεν τιμούν μια εκπρόσωπο της νέας γενιάς των αυτοδιοικητικών.

Τέλος, δεν θα επιτρέψουμε την καθοιονδήποτε τρόπο ταλαιπωρία των συνεργατών μας δημοτικών υπαλλήλων κ.κ. Αφεντουλίδου και Σκούρα. Το Τμήμα είναι υποστελεχωμένο και ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα περίοδο. Είναι αναντικατάστατες και σας μεταφέρω τη θλίψη και απογοήτευσή τους, αφού ορισμένες συνάδελφοι δεν ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις τους και δεν συνεργάσθηκαν μαζί τους, μετά μάλιστα από συνεχείς προσπάθειες εκ μέρους τους, όπως λεπτομερώς προαναφέραμε. Αυτή η στάση υποτίμησης και εμπαιγμού του διοικητικού προσωπικού και ουσιαστικά των συγκεκριμένων φιλότιμων και υπομονετικών διοικητικών στελεχών, που συμβάλλουν τα μέγιστα στην απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου μας σε περίοδο πανδημίας, χαρακτηρίζεται ως άκρως αντιδημοκρατική. Ζητούμε, λοιπόν, από τις κ.κ. Δρυ και Ρίγγα, αλλά και από οποιονδήποτε άλλο συνάδελφο αμφιβάλλει για τη μη ορθή καταγραφή της ψήφου του στην εν λόγω Απόφαση, να προσέλθει στη Γραμματεία του Δ.Σ. την ερχόμενη Δευτέρα 4.5.2020 (8:00 έως 15.30), προκειμένου να ακούσει το ηχητικό μήνυμα και να λυθούν οι όποιες αμφιβολίες του.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

συμμετείχαμε στην «κατεπείγουσα» αυτή ειδική συνεδρίαση, για να δηλώσουμε την ολόθερμη στήριξή μας στον αγώνα της εξαίρεσης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και εν προκειμένω της Π.Ε. Κερκύρας από το άρθρο 93 του εν λόγω Νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα από την ευρύτατη πλειοψηφία του Δ.Σ. ζητείται:

«α) Η εξαίρεση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων από το άρθρο 93 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις». Η απρόσκοπτη συνέχιση των δρομολογημένων διαδικασιών για την υλοποίηση του σχεδιασμού και των έργων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) Π.Ε. Κέρκυρας, για τα οποία υπάρχουν εγκρίσεις και χρηματοδοτήσεις.

β) Η αναβολή της συζήτησης του σχετικού Νομοσχεδίου, προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος και ικανός χρόνος διαβούλευσης τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, όσο και μεταξύ του συνόλου των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων (περιβαλλοντικών, παραγωγικών, επιστημονικών κ.λ.π.)».

Δεσμευθήκαμε, μάλιστα, ότι ανάλογα με τις εξελίξεις, θα συζητήσουμε άμεσα σε συνεδρίαση του Δ.Σ. το εν λόγω Νομοσχέδιο. Το ζήτημα αυτό είναι ιστορικής σημασίας και οι εξελίξεις τρέχουν με γρήγορο ρυθμό. Με την Απόφασή μας αυτή η Δήμαρχος, ως νόμιμη εκπρόσωπος του Δήμου, διαθέτει ένα ακόμη ουσιαστικό διαπραγματευτικό όπλο, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί κατά τις αμέσως επόμενες ημέρες στις τηλεδιασκέψεις, που θα έχει με κυβερνητικούς και θεσμικούς παράγοντες. Με την ατεκμηρίωτη αμφισβήτηση μιας διαδικασίας ψηφοφορίας, θεωρώ ότι δεν πλήττεται το κύρος της κυρίας Δημάρχου ή του Προέδρου του Δ.Σ., αλλά αυτό καθαυτό το πάνδημο αίτημά μας για σεβασμό και προάσπιση των αναφαίρετων δημοτικών και ως εκ τούτου δημοκρατικών κατακτήσεων και λειτουργιών του πρώτου βαθμού των Ο.Τ.Α. Στον ιστορικό αυτό αγώνα, από όποια θέση ο καθένας μας, καλούμαστε να είμαστε συνοδοιπόροι.Οποιαδήποτε άλλη τακτική στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν μας βρίσκει σύμφωνους.    

Ευχαριστώ τη συντριπτική πλειονοψηφία των συναδέλφων, που επιδεικνύει υπεύθυνη, δημοκρατική και αυτοδιοικητική στάση και εύχομαι η στάση αυτή να εκφρασθεί και να συνεχίζει να εκφράζεται από όλα τα μέλη του Δ.Σ..

​​           Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Δημήτριος Γ. Μεταλληνός

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!