Quantcast
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Επερώτηση της ΛΑ.ΣΥ. Ιονίων Νήσων για τη στήριξη των μικρών επαγγελματιών

ΚΕΡΚΥΡΑ – Επερώτηση προς την Περιφερειακή Αρχή καταθέτει η ΛΑ.ΣΥ. Ιονίων Νήσων με την οποία ρωτά “Τι μέτρα ουσιαστικής στήριξης και διευκόλυνσης θα πάρει η περιφέρεια για τους μικρούς επαγγελματίες αφού με το πρόγραμμα «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19» ένα πολύ μεγάλο μέρος μένει εκτός και το ύψος του προγράμματος είναι ανεπαρκές;”.

Η Επερώτηση

Σύμφωνα με το τίτλο, το πρόγραμμα αναφέρεται στην ‘’ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19.

Η πραγματικότητα στις είναι διαφορετική. Ουσιαστικά με βάση στις προϋποθέσεις που μπαίνουν στο πρόγραμμα, πετάγονται εκτός προγράμματος οι πιο μικροί, οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό και με μικρούς τζίρους. Παράλληλα το ποσό που διατέθηκε είναι πολύ πίσω από στις ανάγκες η δε ταλαιπωρία για την υποβολή των αιτήσεων μεγάλη και αναντίστοιχη του αποτελέσματος.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 7000 αιτήσεις και το ποσό που ζητούσαν ανέρχεται περίπου, σε 140 εκ όταν το πρόγραμμα είχε διαθέσει 14 εκ.

Σε αυτή την χρονική συγκυρία τέτοιου είδους μέτρα μπορεί να δίνουν μια ανάσα σε ένα τμήμα μικρών επαγγελματιών, στις είναι ανεπαρκή και προσωρινά. Δεν δίνουν λύση στην επιδείνωση στις θέσης δεκάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων ως συνέπεια στις στις καπιταλιστικής κρίσης που επιταχύνθηκε με την πανδημία, στις πτώσης του τζίρου, στις αναδουλειάς και στις συμπίεσης από στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση αντί να πάρει πραγματικά μέτρα προστασίας στις υγείας του λαού, με την πραγματοποίηση μαζικών και επαναλαμβανόμενων δωρεάν τεστ για τον covid 19 στα καταστήματα εστίασης, μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, έκλεισε τα καταστήματα εστίασης και τώρα βιώνουμε ένα 2 lock down οδηγώντας για μια ακόμη φορά χιλιάδες εργαζόμενους και εκατοντάδες μικρούς επαγγελματίες σε οικονομικό αδιέξοδο και μπροστά στον κίνδυνο στις ανεργίας.

 H αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για στις αυτοαπασχολούμενους που ανακοίνωσε, δεν αποτελούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Τινάζουν στον αέρα το οικογενειακό εισόδημα και μεταθέτουν για αργότερα το οριστικό κλείσιμο πολλών μικρών επιχειρήσεων και στην ανεργία πολλούς εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.

Χωρίς επιπλέον μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση, για στις αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες του κλάδου, όφελος θα έχουν μόνο οι μεγάλοι χώροι, που στις έχουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Προϋπόθεση αποτελεί η ανάγκη να αλλάξουν τα κριτήρια στο πρόγραμμα ώστε να έχουν προτεραιότητα οι μικροεπαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό για τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση που δίνει αυτό το πρόγραμμα.

Η ουσιαστική στήριξη στις συνδυάζεται με τη διεκδίκηση για την άμεση επανένταξη στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί). Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και στις καταβολής του ΕΝΦΙΑ, για το 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής στις

Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, δημόσιο και δήμους, για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τουλάχιστον για 6 μήνες. Να διαγραφούν τόκοι και κάθε είδους προσαυξήσεις σε δημόσιο, τράπεζες και δήμους. Απαλλαγή όλων των α/α από δημοτικά τέλη για 6 μήνες

Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών-.. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Να διακοπεί κάθε χρέωση σε λογαριασμούς ηλεκτρικού, νερού, τηλεφώνου για εργαζόμενους και μικρούς επαγγελματίες για όσο θα είναι κλειστές οι επιχειρήσεις.

Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών εστίασης από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για το διάστημα που είναι κλειστές οι επιχειρήσεις, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

 

Επερωτάται η κ Περιφερειάρχης

  1. Θα αλλάξετε τα κριτήρια ώστε να έχουν προτεραιότητα πραγματικά οι μικροί επαγγελματίες.;
  2. Θα διεκδικήσετε ουσιαστικά μέτρα στήριξης σύμφωνα με το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλει το κίνημα;

Οι Π. Σύμβουλοι:

Γκισγκίνης Ν., Κεφαλληνός Δ., Κολυβά Ε., Μπαλού Α., Χαραλάμπους Μ.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!