Quantcast
SLIDERΤΟΠΙΚΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η «Λευκή λίστα» & τα Υγειονομικά πρωτόκολλα τουρισμού

Λίστα με 20 χώρες για τις οποίες θα εξεταστούν τα επιδημιολογικά τους χαρακτηριστικά έστειλε ήδη η κυβέρνηση στο υπουργείο Τουρισμού, καθώς πό τις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ από 1ης Ιουλίου προς τα αεροδρόμια της χώρας. 

Το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να έχουν δώσει τις εισηγήσεις τους έτσι ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, για το αν οι πολίτες των συγκεκριμένων χωρών θα μπορέσουν να επισκεφθούν στις 15 Ιουνίου την Ελλάδα. Υπάρχουν όμως και χώρες που εξακολουθούν να βρίσκονται στο «κόκκινο» όπως η Βρετανία που δύσκολα φέτος το καλοκαίρι θα επισκεφθούν τα νησιά του Ιονίου, όπως συνηθίζουν εδώ και πολλά χρόνια. Στο μεταξύ χθες, δόθηκαν από τον υπουργό Τουρισμού  Χάρη Θεοχάρη, σε όλους τους φορείς του κλάδου, τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

 

Η επανεκκίνηση σε δύο μέτωπα

Ο τομέας του τουρισμού θα επανεκκινήσει σε δύο μέτωπα. Το πρώτο αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, ενώ το δεύτερο αφορά το άνοιγμα των συνόρων για επισκέπτες από το εξωτερικό.   Από το υπουργείο έχει ήδη τονιστεί πως θα στηριχθεί ο καταδυτικός τουρισμός και το yachting, που ξεκινά στις 25 του μηνός. Μία εβδομάδα μετά, την 1η Ιουνίου, ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, καθώς και τα κάμπινγκ/κατασκηνώσεις.   Τα εποχικά ξενοδοχεία θα ανοίξουν νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 15 Ιουνίου, όπως ανακοινώθηκε χθες, πράγμα που σημαίνει πως θα είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους επισκέπτες από το εξωτερικό όταν θα ανοίξουν τα σύνορα. Σημειώνεται πως το άνοιγμα της Ελλάδας στον τουρισμό σχολιάστηκε θετικά στα διεθνή ΜΜΕ.    

 

Η «λευκή» λίστα

Σε αυτή την κατεύθυνση το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι η αρχή θα γίνει με 20 χώρες που παρουσιάζουν καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Οι πρώτες χώρες που θα στείλουν επισκέπτες στην Ελλάδα είναι οι εξής: Γερμανία, Κύπρος, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία.

 

Το δεύτερο τουριστικό κύμα

 

Στο δεύτερο κύμα που θα αρχίσει από την 1η Ιουλίου, θα έρχονται επισκέπτες και από άλλες χώρες, εκτός αυτών που έχουν αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.   Οι επισκέπτες της Ελλάδας δεν θα είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιήσουν τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, ούτε θα χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα, ωστόσο οι αρχές διατηρούν την δυνατότητα για δειγματοληπτικά τεστ σε επισκέπτες.   Εξαιρουμένου κάποιου πολύ δυσάρεστου απρόοπτου στην εξέλιξη της μάχης κατά της πανδημίας στις χώρες Σένγκεν, πληθαίνουν οι ειδικοί που εκτιμούν ότι έως τα τέλη Ιουνίου θα μπορούν να απελευθερωθούν τα σύνορα για όλες σχεδόν τις χώρες αυτής της Ζώνης.  

Τα στοιχεία και τα δεδομένα θα εξετάζονται ανά 15 ημέρες.

Στην περίπτωση που η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ανάψει το «πράσινο φως» τότε οι συγκεκριμένοι τουρίστες θα έρθουν χωρίς τεστ, δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλους τους επισκέπτες. «Τίποτα αυτή τη στιγμή δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Βαδίζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη, η οποία έχει προτείνει την ανοιχτή επικοινωνία με κανόνες, την ανάγκη του ελέγχου, συμπτωματικού τουρίστα, την ανάγκη της ιχνηλάτησης των επαφών του – εξαιρετικά δύσκολο θέμα» τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

 

Χώρες σε … τουριστική «καραντίνα»

Εκτός από την Μεγάλη Βρετανία, έντονος προβληματισμός υπάρχει για την Ιταλία, την Ισπανία και την Γαλλία που εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία. Μπορεί η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο η εικόνα για την πορεία της νόσου είναι ακόμα ιδιαιτέρως ρευστή. Οι ίδιες ανησυχίες υπάρχουν για τις ΗΠΑ και την Ρωσία που η καμπύλη του Κορωνοϊού δεν έχει ακόμα φθίνουσα πορεία. Αξίζει να σημειωθεί πως την περίοδο 2016-2018, ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών προέρχονταν από αυτές τις έξι χώρες που αντιστοιχούσαν στο 36,4% των αφίξεων και στο 51,5% των εισπράξεων.

Δεν αποκλείεται για τις συγκεκριμένες χώρες να αργήσουν να ανοίξουν τα ελληνικά σύνορα ή να ισχύσουν ιδιαιτέρως αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για την άφιξη των τουριστών στην χώρα μας. Πάντως πολλά θα κριθούν το επόμενο διάστημα και από την επιδημιολογική πορεία που θα έχουν οι συγκεκριμένες χώρες. «Βεβαίως, όπως είναι αυτονόητο, από την απελευθέρωση θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

 

Τα πρωτόκολλα

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα   για τις τουριστικές επιχειρήσεις, δόθηκαν από τον υπουργό Τουρισμού  Χάρη Θεοχάρη, σε όλους τους φορείς του κλάδου.  

Δείτε τα πρωτόκολλα εδώ

Τα πρωτόκολλα αφορούν καταλύματα άνω των 50 δωματίων, τουριστικές κατασκηνώσεις, αλλά και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών, Τουριστικά γραφεία, εκμετάλλευση τουριστικών λεωφορείων, επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, κ.λπ.. Περιλαμβάνουν δε όχι μόνο τις καθημερινές διαδικασίες λειτουργίας των καταλυμάτων, αλλά και σχέδιο δράσης για την λήψη μέτρων πρόληψης και διαχείρισης ύποπτων κρουσμάτων από το τουριστικό κατάλυμα. Εκκρεμεί και η τυπική εφαρμογή τους σε ισχύ, που θα γίνει με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον καταδυτικό τουρισμό στην Βουλή, το οποίο συζητούνταν χθες. 

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού στους άξονες ασφαλείας είναι η ενίσχυση της υγειονομικής ικανότητας των περιοχών, και στο πλαίσιο αυτό θα ορίζεται συνεργαζόμενος γιατρός με κάθε κατάλυμα ως πρώτο σημείο αξιολόγηση των κρουσμάτων.   Την ίδια στιγμή το κάθε κατάλυμα θα διαθέτει συντονιστή, προκειμένου η συνεργασία του γιατρού με τον συντονιστή να βοηθάει στο μέγιστο τη διαχείριση των τυχόν κρουσμάτων που θα προκύψουν και την επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία.  

 

 Ο δεύτερος άξονας αφορά τη διαχείριση των κρουσμάτων, με το γιατρό καταλύματος να επιλαμβάνεται σε πρώτο χρόνο και την ίδια στιγμή θα υπάρχει μέριμνα για ειδικούς χώρους για καραντίνα ανά προορισμό και πρόνοια για μεταφορά σε ιατρική δομή αν αυτό κριθεί σκόπιμο.   Για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς, όπως τόνισε ο υπουργός, αναπτύχθηκαν ξεχωριστά επιχειρησιακά πλάνα για κάθε έναν από αυτούς, δρομολογώντας την τοποθέτηση 20 νέων αναλυτών για τεστ και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα 600 κλίνες Covid προκειμένου να καλύψουν κάθε πιθανή ανάγκη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!