Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Η Π.Ι.Ν. 256η στο δείκτη Ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κατατάσσεται στην 256η θέση μεταξύ των 268 Ευρωπαϊκών Περιφερειών και έβδομη ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον δείκτη Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ωστόσο καλύτερα είναι τα πράγματα σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, όπου η Περιφέρεια μας κατατάσσεται 221 στην Ευρώπη και τρίτη στην Ελλάδα. Τους δείκτες περιφερειακής ανταγωνιστικότητας για το 2019 και τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου για την περιφερειακή πολιτική έδωσε χθες στην δημοσιότητα η Κομισιόν λίγο πριν την έναρξη των τετραήμερων εργασιών της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων, που ξεκίνησαν την Δευτέρα (7/10/19) στις Βρυξέλλες.

Στις εργασίες συμμετέχουν με ομάδες εργασίας η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με την Κούλα Κυριάκη από την Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης και προγραμμάτων και η Διαχειριστική Αρχή με τις Μαίρη Ναθαναήλ, Σία Κακαράντζα, Λίνα Ρούσσου Λ. Σαγιά, Β. Λινάρδου & Αγγελική Αυλωνίτη, ενώ ως προσκεκλημένη της Ευρωβουλευτού της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη , για να παρακολουθήσει τις εργασίες βρίσκεται στις Βρυξέλλες και η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κέρκυρας Μελίτα Ανδριώτη. Στην πρωτεύουσα του Βελγίου έφτασε χθες και η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας –Διαποντίων Μερόπη Υδραίου, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων.

M.Aνδριώτη-Β. Σπάτουλας

Ο δείκτης περιφερειακής ανταγωνιστικότητας 2019

Ο δείκτης περιφερειακής ανταγωνιστικότητας, ο οποίος ενημερώνεται ανά τριετία, επιτρέπει στις περιφέρειες να παρακολουθούν και να αξιολογούν την εξέλιξή τους σε βάθος χρόνου και σε σύγκριση με άλλες περιφέρειες. Με το διαδραστικό διαδικτυακό του εργαλείο, τόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής όσο και οι πολίτες μπορούν να δουν πώς βαθμολογείται η περιφέρειά τους όσον αφορά την καινοτομία, τη διακυβέρνηση, τις μεταφορές, τις ψηφιακές υποδομές, την υγεία ή το ανθρώπινο δυναμικό. Βοηθώντας τις περιφέρειες να εντοπίσουν τα δυνατά τους σημεία και τις αδυναμίες τους και να στοχοθετήσουν τις δημόσιες επενδύσεις, ο δείκτης μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την κατάρτιση των νέων προγραμμάτων.

Ο RCI στις Ελληνικές Περιφέρειες
Αττικής σκορ 44,97% (κοινοτικού μέσου όρου) θέση 180/268 Ευρωπαϊκές Περιφέρειες
Κεντρικής Μακεδονίας 20,29% 239/268
Κρήτη 12,93% 250/268
Ήπειρος 12,61% 251/268
Θεσσαλία 11,16% 252/268
Στερεά Ελλάδα 10,48% 254/268
Ιόνια Νησιά 10,15% 256/268
Πελοπόννησος 8,84% 258/268
Νότιο Αιγαίο 7,93% 259/268
Δυτική Ελλάδα 6,53% 262/268
Δυτική Μακεδονία 6,05% 263/268
Ανατ.Μακεδονία-Θράκη 5,67% 265/268
Βόρειο Αιγαίο 0% 268/268

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών &Πόλεων
Με προτάγματα την πολιτική συνοχής, την αλληλεγγύη, τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην ΕΕ και με φόντο τις διαπραγματεύσεις για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, άνοιξαν το μεσημέρι της Δευτέρας (7/10/19) στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή «αυτοδιοικητική» εκδήλωση, που διεξάγεται κάθε χρόνο στις Βρυξέλλες και διαρκεί τέσσερις ημέρες. Εκεί, περίπου 6 000 συμμετέχοντες και 600 ομιλητές από όλη την Ευρώπη, αλλά και από αλλού συγκεντρώνονται για ένα πρόγραμμα περίπου 100 εργαστηρίων, εκθέσεων και εκδηλώσεων δικτύωσης με θέμα την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη. Εκπρόσωποι περιφερειακών και τοπικών αρχών, εμπειρογνώμονες και πανεπιστημιακοί έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ορθές πρακτικές και τεχνογνωσία στον τομέα της περιφερειακής και αστικής ανάπτυξης. Είναι επίσης μια αναγνωρισμένη πλατφόρμα πολιτικής επικοινωνίας ως προς την ανάπτυξη της πολιτικής της ΕΕ για τη συνοχή, χάρη στην οποία οι φορείς λήψης αποφάσεων ευαισθητοποιούνται σχετικά με τη σημασία των περιφερειών και των δήμων στη χάραξη πολιτικών της ΕΕ.

Στρατηγικής σημασίας η φετινή διοργάνωση
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις Περιφέρειες λίγο πριν από την εναρκτήρια εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Καρλ Χάινς Λάμπερτ και ο γενικός διευθυντής για την περιφερειακή και αστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Marc Lemaitre μίλησαν για το μέλλον των ευρωπαϊκών επενδύσεων, την ανταγωνιστικότητα και το πώς γίνεται αντιληπτή η πολιτική συνοχής στην Ευρώπη, που συνδέονται με την προετοιμασία των προγραμμάτων συνοχής του πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον δείκτη περιφερειακής ανταγωνιστικότητας 2019, που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για την περιφερειακή πολιτική. Ο δείκτης περιφερειακής ανταγωνιστικότητας, ο οποίος ενημερώνεται ανά τριετία, επιτρέπει στις περιφέρειες να παρακολουθούν και να αξιολογούν την εξέλιξή τους σε βάθος χρόνου και σε σύγκριση με άλλες περιφέρειες.

Οι συναντήσεις Μ. Υδραίου & Μ. Ανδριώτη

Η Δήμαρχος Κ.Κέρκυρας-Διαποντίων Μ. Υδραίου πήρε μέρος στην χθεσινή εκδήλωση, που διοργάνωσε η ΠΕΔΑ με θέμα μια ουσιαστικότερη ευρωπαϊκή κοινωνική συνοχή και την εφαρμογή του 11ου στόχου των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και των ασφαλών και χωρίς αποκλεισμούς πόλεων. Της εκδήλωσης προηγήθηκε η εκπαιδευτική συνάντηση για τους νέους δημάρχους σχετικά με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και τις δυνατότητες δικτύωσης και χρηματοδότησης των ΟΤΑ με την συμμετοχή αξιωματούχων της Ε.Ε. Η Δήμαρχος στο περιθώριο των εκδηλώσεων θα έχει συνάντηση γνωριμίας με την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτή Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου. Η Μ. Ανδριώτη πήρε μέρος στην εκδήλωση, που διοργάνωσε η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, στην οποία παραβρέθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Σπάτουλας.
Η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κέρκυρας είχε συναντήσεις με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους υπεύθυνους για τα προγράμματα χρηματοδότησης της χώρας μας.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!