Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Νομιμοποιείται η Προγραμματική Π.Ι.Ν. –ΔΕΠΑΝ για υδατοδρόμια

Η Βουλή, άνοιξε τον δρόμο για τη νομιμοποίηση της προγραμματικής σύμβασης για τα υδατοδρόμια, μεταξύ ΠΙΝ- ΔΕΠΑΝ & λιμενικών Ταμείων Ζακύνθου, Κεφαλονιάς/Ιθάκης και Λευκάδας, που η έγκριση της τον περασμένο Φεβρουάριο από το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε προκαλέσει τις καταγγελίες από την ΑΝΑΣΑ για «υπερκοστολογήσεις».

Τελικά η απόφαση του Περιφερειακού ακυρώθηκε από την Επιτροπή του άρθρου 227 του Ν.3852/2010 της Αποκεντρωμένης , που έκανε δεκτή την προσφυγή του πρώην ΠΙΝ Θεόδωρου Γαλιατσάτου, ότι το ΔΕΠΑΝ (Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη) δεν νομιμοποιείται να λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή του έργου, όπως προέβλεπε η «Προγραμματική».

Ωστόσο η τροπολογία, που κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη (8/10/20) ο βουλευτής Λευκάδας Αθανάσιος Καββαδάς και ψηφίστηκε αυθημερόν από την Ολομέλεια της Βουλής συνιστά το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ και ικανό να διαχειρίζεται & να υλοποιεί προγράμματα χρηματοδοτούμενα από δημόσιους & ευρωπαϊκούς πόρους και να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με τους φορείς διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένων (Οργανισμοί Λιμένων, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία) για την εκτέλεση λιμενικών έργων.

Μετά την εξέλιξη αυτή είναι βέβαιον ότι η «Προγραμματική» θα επανέλθει προς έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή των υδατοδρομίων σε Λευκάδα, Μεγανήσι, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, που μαζί με τα ήδη αδειοδοτημένα υδατοδρόμια Κέρκυρας, Παξών και Πατρών να δημιουργήσουν το δίκτυο του Ιονίου και από του χρόνου να είναι δυνατή η πτήση των υδροπλάνων.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στη συνεδρίασή του στις 28/2/2020, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την «Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών (Φορέας Χρηματοδότησης), Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (Φορέας Υλοποίησης), και των Λιμενικών Ταμείων Ζακύνθου, Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κεφαλληνίας – Ιθάκης, Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας και Δήμου Μεγανησίου (Κύριοι των Έργων), για την πράξη «ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΙΩΝ». Η προγραμματική σύμβαση είχε σκοπό την ταχεία υλοποίηση των μελετών, κατασκευής και προμήθεια εξοπλισμού για το σύνολο των πέντε (5) υδατοδρομίων σε περιοχές της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών, συγκεκριμένα στη Ζάκυνθο, Κεφαλληνία, Ιθάκη, Λευκάδα. Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται στο ποσό των 3.056.290€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ & ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Ο πρώην Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιτσάτος προσέφυγε στην Επιτροπή του άρθρου
227 του Ν.3852/2010 της Αποκεντρωμένης ζητώντας την ακύρωση της προαναφερόμενης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου υποστηρίζοντας ότι: 1) To ΔΕΠΑΝ ως ΝΠΙΔ στερείται νομιμότητας να λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή.2) Τα λιμενικά ταμεία, που δεν διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνική επάρκεια μπορούν να αναθέτουν τις υποθέσεις τους σε Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου, της Αποκεντρωμένης, της ΠΙΝ, ή σε άλλου Δημόσιου Φορέα.3) Στην Προγραμματική δεν προβλέπονταν ρήτρες για τον συμβαλλόμενο και επομένως δεν υπήρχε διασφάλιση του δημοσίου χρήματος 4) Κάποιες εργασίες είχαν γίνει επί θητείας του και με την Προγραμματική επαναφέρονται και μάλιστα με 7πλάσιο κόστος. 5) “Αδικαιολόγητη υπερκοστολόγηση” και εκτίναξη του κόστους στο πενταπλάσιο, με αποτέλεσμα το εν λόγω ποσό από τα 755.000€ να φτάσει τα 3.056.290€. Η Επιτροπή έκανε δεκτή την προσφυγή και ακύρωσε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Την περασμένη Πέμπτη (8/10/20) με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ο βουλευτής Λευκάδας της ΝΔ, Αθανάσιος Καββαδάς κατέθεσε τροπολογία, η οποία και υπερψηφίστηκε. Σύμφωνα με την τροπολογία, η οποία έχει πάρει το δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο, προκειμένου να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ: Τα Δίκτυα Δήμων και Περιφερειών που έχουν συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 101 του ν. 3852/2010 (Καλλικράτης) και τα οποία είναι νομίμως εγγεγραμμένα στο Μητρώο Επιχειρήσεων Δήμων και Περιφερειών του άρθρου 26 του ν.4257/2014
Α) συνιστούν αναθέτουσες αρχές, κατά το άρθρο 2 του ν.4412/2016.
Β) εμπίπτουν στα νομικά πρόσωπα της περ .β΄της παρ.5 του άρθρου 13 του ν.4314/2014 και μπορεί να διαχειρίζονται, να υλοποιούν και να εκτελούν προγράμματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κρατικών ενισχύσεων καθώς και συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
Γ) μπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με τους φορείς διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένων (Οργανισμοί Λιμένων και Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία), για τη μελέτη και την εκτέλεση λιμενικών έργων στη ζώνη λιμένα, τον σχεδιασμό και την υλοποίησης αναπτυξιακών προγραμμάτων καθώς και την παροχή υπηρεσιών στη ζώνη αυτή, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν.2971/2001.
Το Δ.Ε.Π.Α.Ν.
Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2015 ως “Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη”, Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, με πρωτοβουλία είκοσι τριών οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα που ενίσχυσαν οικονομικά το Δίκτυο κατά το πρώτο έτος της λειτουργίας του. Περιλαμβάνει μια σειρά από τοπικούς φορείς από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αναπτύξουν και να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τις δημόσιες υπηρεσίες και τις υποδομές και να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες των πολιτών, παρέχοντας καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες και ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη. Το ΔΕΠΑΝ διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, αρχικά προερχόμενο από τα ιδρυτικά της Μέλη. Γενικός Διευθυντής είναι ο Βασίλειος Κουτσιώρης. Γεννημένος το 1976 στην Αθήνα, σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire και συνέχισε τις σπουδές του στο City University of London απ’ όπου απέκτησε το μεταπτυχιακό του. Τα τελευταία 10 χρόνια ασχολείται με θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης Σύμβουλος σε Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ, διετέλεσε Ειδικός Συνεργάτης στο Δήμο Λεβαδέων (2011 – 2013). Έχει εργαστεί σε διευθυντικές θέσεις σε Τεχνικές και Συμβουλευτικές Εταιρείες.
Τα μέλη του ΔΕΠΑΝ
Το ΔΕΠΑΝ συγκροτούν, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι Δήμοι: Ανδραβίδας-Κυλλήνης, ΄Αργους Ορεστικού, Αγιάς, Βέροιας, Ευρώτα, Καστοριάς, Λαυρεωτικής, Λίμνης Πλαστήρα, Λοκρών, Μετσόβου, Πολυγύρου, Τανάγρας,Νικόλαου,
Σιθωνίας, Αλμυρού, Αριστοτέλη, Βελβεντού, Βοΐου, Δελφών, Διδυμοτείχου, Δωρίδος, Ηρωικής Πόλης Νάουσας, Θάσου, Κιλελέρ, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων,Μαρώνειας Σαπών, Ναυπλιέων, Νέας Προποντίδας, Οινουσσών, Παξών, Παρανεστίου, Πρέβεζας, Πύργου, Σκιάθου, Σοφάδων, Τοπείρου, Δράμας, Ήλιδας, Παιονίας, Δυτικής Αχαΐας, Δέλτα, Σιντικής, Παγγαίου, Αλοννήσου, Αλεξάνδρειας, Βριλησσίων, Αμφίπολης, Πλατανιά, Φούρνων Κορσεών, Ωρωπού, Βόλβης, Ρήγα Φεραίου, Δοξάτου
Δήμος Δοξάτου, Καβάλας, Καλαβρύτων, Κασσάνδρας & Θήρας. Τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας και Δημοκρίτειο Θράκης. Από το εξωτερικό ο Δήμος Πέγειας Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Νεάπολης Πάφου & η Πολωνική εταιρεία “Dobre Kadry”, καθώς κ.α.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!