Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Περιφέρεια Ι.Ν: Πότε & σε ποιους δρόμους θα «πέσουν» τα 18 εκ. €

Οι προκηρύξεις των έργων βελτίωσης ολόκληρου του οδικού δικτύου της Κέρκυρας συνολικού προϋπολογισμού 18 εκατομμυρίων ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έχουν μπει στην τελική ευθεία.

Μέχρι τώρα η Οικονομική Επιτροπή της Π.Ι.Ν. έχει εγκρίνει τους όρους του διαγωνισμού για την βελτίωση του δευτερεύοντος επαρχιακού οδικού δικτύου Όρους & Βόρειας Κέρκυρας, προϋπολογισμού 4,5 εκ € με την προκήρυξη να δημοσιεύεται εντός των προσεχών ημερών, ενώ αύριο εγκρίνονται & όροι του διαγωνισμού βελτίωσης του οδικού άξονα Κέρκυρας-Κάβου & του δευτερεύοντος οδικού δικτύου Νότιας Κέρκυρας προϋπολογισμού 3 εκ.€ .

Ενώ ακολουθούν και οι εγκρίσεις των υπολοίπων οδικών αξόνων πρωτευόντων και δευτερευόντων Βορρά-Μέσης – Νότου, αλλά και Παξών. Αξίζει να σημειωθεί ήδη έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και έχει αναδειχτεί ανάδοχος για το πρώτο έργο, που αφορά τη βελτίωση της επαρχιακής οδού Νο 6 (πρόκειται για τον δρόμο Βουνιατάδες-Αγ.Ματθαίος) προϋπολογισμού 1 εκ€. Πάντως το πρώτο αυτό έργο αναμένεται να ξεκινήσει τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ για τα υπόλοιπα, οι μεν συμβάσεις, καλώς εχόντων των πραγμάτων προβλέπεται να υπογράφονται μέχρι το τέλος του 2020.

Σε ποια έργα κατανέμονται τα 18 εκ €
Να διευκρινιστεί ότι τα 18 εκ € προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του έτους 2018. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο αντιπεριφερειάρχης υποδομών & τεχνικών έργων Μανώλης Ορφανουδάκης, η έλλειψη των απαραίτητων μελετών άφησαν την πίστωση ανεκμετάλλευτη μέχρι πρότινος. Σύμφωνα με τον ίδιο « εάν η νέα Περιφερειακή Αρχή δεν φρόντιζε να προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση μελετών ελλόχευε ο κίνδυνος τα 18 εκατομμύρια για την αποκατάσταση του «ταλαιπωρημένου» οδικού δικτύου της Κέρκυρας να πήγαιναν «πουφ», αφού στις 31/12/2020 εκπνέει η προθεσμία απορρόφησης της συγκεκριμένης πίστωσης.

Η κατανομή των έργων έχει ως εξής:
1) Αποκατάσταση επαρχιακής οδού Νο 6 (Βουνιατάδες-Αγ. Ματθαίος προϋπολογισμός 1 εκ €. Ήδη έχει αναδειχτεί ανάδοχος η «Φρειδερίκος Κόλλας & Σια ΕΕ».
2) Βελτίωση δευτερεύοντος επαρχιακού δικτύου όρους & Βορειοδυτικής Κέρκυρας προϋπολογισμού 4,512 εκ (Ήδη η Οικονομική Επιτροπή της ΠΙΝ στη συνεδρίαση της 1ης Ιουλίου 2020 έχει εγκρίνει τους όρους δημοπράτησης και το έργο αναμένεται να προκηρυχτεί εντός των ημερών).
3) Βελτίωση οδικού άξονα Κέρκυρα-Κάβος & δευτερεύοντος οδικού δικτύου Νότιας Κέρκυρας προϋπολογισμού 3 εκ € (Αύριο συζητείται στην Οικονομική Επιτροπή της ΠΙΝ το θέμα της έγκρισης των όρων δημοπράτησης). 4) Βελτίωση βασικού οδικού δικτύου Βόρειας Κέρκυρας προϋπολογισμού 3,837 εκ€.
5) Βελτίωση Εθνικής Οδού Τζάβρου-Παλαιοκαστρίτσας – συνδετήριων επαρχιακών οδών & οδικό δίκτυο Μέσης Κέρκυρας, προϋπολογιμού 4,577 εκ €.
6) Βελτίωση οδικού δικτύου Παξών, προϋπολογισμού 440 χιλ €. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα έργα πρόκειται να δημοπρατηθούν πριν το 15αύγουστο.

Τι έργα θα γίνουν
Τα έργα περιλαμβάνουν συντήρηση και αποκατάσταση των οδών. Περιλαμβάνει Παρεμβάσεις για την επίτευξη της ασφαλούς βατότητας (κατασκευή ισοπεδωτικών στρώσεων ασφάλτου και ασφαλτοταπήτων, αντιμετώπιση λακκουβών και καθιζήσεων, βελτίωση κλίσεων κλπ).
Περιλαμβάνει επίσης τις απαιτούμενες επεμβάσεις για την επαναφορά στην ικανοποιητική λειτουργία των συνοδών αντιπλημμυρικών έργων και την αποκατάσταση υφισταμένων ή κατασκευή νέων αναγκαίων συνοδών τεχνικών έργων (γέφυρες, τάφροι, οχετοί, τοίχοι αντιστήριξης, κράσπεδα και ρείθρα, πλέγματα συγκράτησης καταπτώσεων, καθαρισμός- αποκατάσταση τάφρων και οχετών απορροής ομβρίων κλπ). Επιπλέον περιλαμβάνει αναγκαίες παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας (στηθαία ασφαλείας, διαγραμμίσεις, οριοδείκτες, πινακίδες σήμανσης). Γενικότερα αφορούν στις βασικές εργασίες που απαιτούνται προκειμένου να αναβαθμιστούν οι κυκλοφοριακές συνθήκες και να βελτιωθεί η κατάσταση και η εικόνα του οδικού δικτύου της Κέρκυρας.

Σε αναμονή & άλλα 8 εκ €
Υπενθυμίζουμε το μερίδιο της Κέρκυρας για έργα οδικής ασφάλειας μέσω της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει η ΠΙΝ με το Υπουργείο Μεταφορών & Υποδομών & την εποπτευόμενη από το Δημόσιο «ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ». Οι κατασκευαστικές παρεμβάσεις των έργων που θα προκύψουν από την προγραμματική, αφορούν ενδεικτικά και όχι περιοριστικά σε αναβάθμιση και αντικατάσταση του εξοπλισμού της οδού, όπως επαναδιαγράμμιση, πινακίδες σήμανσης, ανακλαστήρες οδοστρώματος, γραμμική οριοσήμανση, στηθαία ασφαλείας, κλπ. Επίσης, ανά περίπτωση, προβλέπεται συμπλήρωση – ανακατασκευή της υποδομής, όπως επισκευή φθορών οδοστρώματος, αντικατάσταση της παλαιάς επιφανειακής ασφαλτικής στρώσης με νέα αντιολισθηρή, συμπλήρωση υλικού ερείσματος, καθαρισμός – μόρφωση υφιστάμενης τριγωνικής τάφρου, καθαρισμός περιοχής για αύξηση 2/10 ορατότητας (αποξήλωση εμποδίων και αποψίλωση ζωνών που εμποδίζουν την ορατότητα) κλπ.

Έργα 6,5 εκ € & από τον Κεντρικό Δήμο
Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι ήδη ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων έχει προκηρύξει τους διαγωνισμούς έργων οδοποιΐας ύψους 6,5 εκ €. Πρόκειται για την αποκατάσταση και συντήρηση 25 βασικών δρόμων της πόλης και των προαστίων Ποταμού-Αλεπούς-Καναλίων καθώς και τρεις παρεμβάσεις σε δημοτικούς οδικούς άξονες της δημοτικής ενότητας Φαιάκων, προϋπολογισμού 4,650 εκ €. Καθώς και έργα σε δημοτικούς οδικούς άξονες των δημοτικών ενοτήτων Αχιλλείων –Παρελίων & Παλαιοκαστριτών, προύπολογισμού 1,7 εκ €. Επίσης έργα οδοποιΐας μικρότερης κλίμακας γίνονται και στους δήμους Βορρά-Νότου. Εάν τα έργα ΠΙΝ & Δήμων υλοποιηθούν, τότε το οδικό δίκτυο της Κέρκυρας θα αλλάξει όψη.

φωτο πανω:  Η Περιφερειάρχης Ρ. Κράτσα και η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Μ. Ανδριώτη πρόσφατα, στα οδικά έργα του δήμου Παξών.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!