Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Τα “ντροπιαστικά” συμπεράσματα πίσω από την διακομιδή ασθενούς από τους Οθωνούς

Αγώνα έδωσαν κάτοικοι, λιμενικοί αλλά κυρίως η γιατρός Μαριλένα Μάστορα προκειμένου να διακομισθεί ασθενής από τους Οθωνούς χθες το πρωί, ο οποίος είχε σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο. Το ρεπορτάζ αναδεικνύει δυστυχώς, για άλλη μια φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Διαπόντιων Νησιών, και στο επίπεδο της υγείας και της περίθαλψής τους. Συνομιλώντας με την γιατρό και Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, αντιλαμβανόμαστε, σε επίπεδο ανθρώπινης κουβέντας, πως ο Γολγοθάς αυτών των λιγοστών ανθρώπων στα νησιά μας, δεν έχει τελειωμό, με το σκηνικό να επαναλαμβάνεται, καθώς υπάρχει ανεπάρκεια σε πολλούς παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η ανθρώπινη ζωή.

Πως έχει αυτή η μικρή δυσάρεστη ιστορία

Χθες το πρωί, ούσα τυχαία η Μαριλένα Μάστορα στο νησί των Οθωνών, ενημερώνεται λίγο πριν τις 10:00 το πρωί για έναν ηλικιωμένο άνθρωπο ο οποίος έχει χάσει τις αισθήσεις του. Εσπευσμένα τρέχει προκειμένου να διαπιστώσει με τα ιατρικά μέσα και γνώσεις που διέθετε την κατάστασή του, η οποία η ίδια εκτίμησε πως ήταν άκρως σοβαρή, όπως και αποδείχθηκε λίγες ώρες αργότερα. Το πρώτο στοιχείο έως εδώ, είναι πως οι Οθωνοί ήταν ακάλυπτοι από αγροτικό ιατρό, καθώς ο υπάρχων βρισκόταν στην νόμιμη άδειά του, με αποτέλεσμα το νησί να μένει ακάλυπτο ιατρικής περίθαλψης.

Συνεχίζοντας την μαρτυρία της η κα. Μάστορα, επιμένει πως χρειάζεται άμεση διακομιδή του ασθενούς στο λιμάνι του Αγίου Στεφάνου και από εκεί, παραλαβή του από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας για άμεση εισαγωγή του. Έτσι, η ίδια, επικοινώνησε με το Κεντρικό Λιμεναρχείο, ‘οπου με τη σειρά του και με επικοινωνία με το υπουργείο Ναυτιλίας ήρθαν σε επικοινωνία  με το ΕΚΑΒ προκειμένου να γίνουν συντονισμένες ενέργειες για την μεταφορά του ασθενούς. Αφενός, το Λιμενικό Σώμα ανταποκρίθηκε άμεσα, με σύμμαχο τον καιρό, όπου επέτρεψε ιλιγγιώδεις ταχύτητες για την μεταφορά από το ένα λιμάνι στο άλλο, μέσα σε μισή ώρα! Το πρόβλημα όμως που καταγράφεται με το ΕΚΑΒ είναι το εξής: Δεδομένου ότι η συνεννόηση γίνεται με το ΕΚΑΒ στα Γιάννενα, αφού εκεί υπάγεται η Κέρκυρα (!) έπρεπε να γίνει εξήγηση στα κρίσιμα λεπτά που περνούσαν, πως το κοντινότερο λιμάνι από τους Οθωνούς είναι αυτό του Αγίου Στεφάνου και όχι της Παλαιοκαστρίτσας, όπως ισχυριζόταν από πλευράς του ΕΚΑΒ. Δεύτερον, το ΕΚΑΒ δεν έστελνε ασθενοφόρο για δυο λόγους. Πρώτον τα ότι δεν υπήρχε ο γιατρός να συνοδεύσει τον ασθενή (σ.σ. αναφέραμε πως ο αγροτικός γιατρός ήταν στην νόμιμη άδειά του), δεύτερον, υπήρχε μόνο ένα διαθέσιμο ασθενοφόρο το οποίο από τα Γιάννενα έκριναν πως δεν μπορούσαν να το στείλουν στους Αυλιώτες, αφού θα έμενε το υπόλοιπο νησί ακάλυπτο. Μετά από συζήτηση μεταξύ ΕΚΑΒ και υπουργείου στα κρίσιμα λεπτά που περνούσαν, και με την κα. Μάστορα να δηλώνει πολλάκις πως αναλαμβάνει εξολοκλήρου την ευθύνη και θα συνοδεύσει η ίδια ως γιατρός, τον ασθενή, ενημέρωσε παράλληλα ασθενοφόρο ιδιωτικής κλινικής προκειμένου να φτάσει ταυτόχρονα με το λιμενικό σκάφος στους Αυλιώτες να παραλάβουν τον ασθενή και να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, την ώρα που ο ασθενής βρισκόταν ήδη σε κώμα. Αφού λοιπόν έγιναν όλα αυτά και τελικώς ο ασθενής έφτασε σε λιγότερο από μισή ώρα στο λιμάνι Αγίου Στεφάνου και παρελήφθη από ασθενοφόρο ιδιωτικής κλινικής και οδηγήθηκε απευθείας στο Γενικό Νοσοκομείο με ισχυρό εγκεφαλικό επεισόδιο, το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασε στους Αυλιώτες με καθυστέρηση περίπου μιας ώρας, που σε αυτήν την περίπτωση ήταν κρίσιμη. Να σημειωθεί, πως ο ηλικιωμένος άνθρωπος, κατέληξε στο Νοσοκομείο χθες το βράδυ.

Τα συμπεράσματα πολλά.

-Η ανεπάρκεια σε επανδρωμένα ασθενοφόρα στην Κέρκυρα, τα οποία πρέπει άμεσα να αυξηθούν

-Η βάση του ΕΚΑΒ που θα έπρεπε να παραμείνει στην Κέρκυρα και όχι η Κέρκυρα  να υπάγεται στα Γιάννενα

-Η μη κάλυψη των Οθωνών, εν προκειμένω, από ιατρό, όταν για οποιοδήποτε λόγο λείπει. Θα πρέπει να υπάρχει αντικαταστάτης

-Η διακομιδή έγινε καθώς δεν είχε Μποφόρ. Σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να γίνει αεροδιακομιδή, με το ελικοδρόμιο των Οθωνών να μην λειτουργεί. Συνεπώς, τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση.

Και άλλα πολλά συμπεράσματα, τα οποία οφείλουν οι αρχές του τόπου και οι βουλευτές να τα δουν και να τα διεκδικήσουν άμεσα.

Σύμφωνα δε, με την Μαριλένα Μάστορα, σε πρώτη προτεραιότητα σε επίπεδο υγείας και διακομιδών θα πρέπει για την Πολιτεία να είναι η Ερείκουσα, το Μαθράκι, οι Οθωνοί και φυσικά οι Παξοί!

 

Ρεπορτάζ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!