Quantcast
ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΣΤΑΛΗΣ

Τελικά είναι «απλή» η αναλογική των υπολοίπων;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΣΤΑΛΗΣ*
Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη της νέας δημοτικής και περιφερειακής αρχής , των νέων τοπικών συμβουλίων αλλά και των νέων ευρωβουλευτών. Μιας και βίωσα όλη την διαδικάσία και πάλι εκ των έσω (ήμουν υποψήφιος για τρίτη φορά με την παράταξη της κα .Υδραίου) σας παραθέτω μερικά μαθηματικά παράδοξα της απλής αναλογικής αλλά και γενικότερα της εκλογικής διαδικασίας.
Ο εκλογικός νόμος αναφέρει : « Με τις διατάξεις του ν.4555/2018 καθιερώνεται το εκλογικό σύστημα της «απλής αναλογικής των υπολοίπων» για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, το σύνολο των εδρών του δημοτικού συμβουλίου κατανέμεται αναλογικά μεταξύ όλων των συνδυασμών που έλαβαν μέρος στις εκλογές, κατ’ αναλογία της εκλογικής τους δύναμης. Δήμαρχος εκλέγεται ο επικεφαλής του συνδυασμού που έλαβε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% (50% συν μία ψήφο) των έγκυρων ψηφοδελτίων, είτε κατά τον πρώτο είτε, σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί, κατά τον δεύτερο γύρο.» Αν σταματούσε εδώ ο νόμος όλα θα ήταν καλά όμως ακολουθούν πολλές σελίδες ακόμη , τόσο για την εκλογή των υποψηφίων , όσο και για την κατανομή των εδρών.
Καθοριστικό ρόλο στην εκλογή των εδρών του κάθε συνδυασμού παίζει η έννοια του εκλογικού μέτρου. Τι είναι αυτό ; Είναι το κλάσμα (διαίρεση) που έχει αριθμητή το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων και παρανομαστή το σύνολο των εδρών του δημοτικού συμβουλίου. Για το δήμο κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων , έγκυρα (πλην λευκά) 32.245 , έδρες 45 , άρα εκλογικό μέτρο : 32.245:45=716. Για την ιστορία οι 15 (έως τώρα) έδρες της κα .Υδραίου προκύπτουν από τη διαίρεση των έγκυρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού δια του εκλογικού μέτρου. (10683:716=14,92) ΄
Ενα από τα πρώτα παράδοξα της διαδικασίας είναι ότι υπάρχουν υποψήφιοι που συγκέντρωσαν 700 και πλέον σταυρούς και έμειναν εκτός δημοτικού συμβουλίου και συνδυασμοί που συγκέντρωσαν 360 συνολικά ψηφοδέλτια και εκλέγουν έδρα!!! Η απλή αναλογική των υπολοίπων « άνοιξε την όρεξη » σε πολλούς επίδοξους δημάρχους και αυτό είναι καλό! Θα έπρεπε όμως να υπάρχει και ένα όριο , κάτω από το οποίο να μη μπορείς να εκλεγείς. Στις βουλευτικές υπάρχει το ποσοστό 3% ως κατώτατο όριο, θα μπορούσε στις δημοτικές να είναι το ίδιο ή να είναι τα δύο εκλογικά μέτρα! Η πρόσφατη διαδικασία σου επέτρεπε να κατεβάσεις συνδυασμό με την …παρέα σου… και να εκλεγείς δημοτικός σύμβουλος .
Ένα δεύτερο παράδοξο είναι ο μέγιστος αριθμός σταυρών που μπορείς να βάλεις στα διάφορετικά ψηφοδέλτια που υπάρχουν (ανάλογα την εκλογική περιφέρεια ) σε σχέση με τις έδρες της κάθε περιφέρειας. Στις προσεχείς εκλογές είχαμε εκλογική περιφέρεια Κερκυραίων, Φαιάκων,Παρελίων, Παλαιοκαστριτών ,Αχιλλείων και 3 διαφορετικές για τα Διαπόντια νησιά. Το πλήθος των σταυρών είναι ανάλογο του πλήθυσμού κάθε περιφέρειας.
Η διαδικασία όμως εξισώνει για παράδειγμα την εκλογική περίφέρεια Παλαιοκαστριτών με αυτή και των τριών Διαποντίων νήσων. Τρεις έδρες προκύπτουν από το Παλαιοκαστριτών, τρεις και από τα Διαπόντια. Μέχρι ένα σταυρό στο Παλαιοκαστριτών μέχρι ένα και στα Διαπόντια. Όμως , 2.405 έγκυρα στο Παλαιοκαστριτών ενώ 551 στο σύνολο και των τριών νησιών. Ϊσως θα έπρεπε να προέκυπτε μία έδρα και από τα τρία νησιά προκειμένου να τηρούνται περισσότερο οι κανόνες της απλής αναλογικής . Επίσης , η περιφέρεια Αχιλλείων πρέπει να αισθάνεται λίγο αδικημένη! Με 5.572 έγκυρα , βγάζει 6 έδρες ενώ η Φαιάκων με 3.301 έγκυρα βγάζει 4 έδρες. Μια ενδεχομένως , δικαιότερη κατανομή εδρών που θα υπακούει τους κανόνες της απλής αναλογικής θα μπορούσε να είναι η ακόλουθη. Κερκυραίων 23, Αχιλλείων 7-8, Παρελίων 5, Φαιάκων 5, Παλαιοκαστριτών 3-4 και Διαπόντια 1( και τα τρία). Σε κάθε περίπτωση μιας και οι διαιρέσεις αφήνουν δεκαδικά υπόλοιπα θα υπάρχει στρογγυλοποίηση ενίοτε προς τα πάνω και ενίοτε προς τα κάτω , και κατά συνέπεια παραπάνω ή παρακάτω σύμβουλοι.
Τέλος , με προβληματίζει η δεύτερη Κυριακή. Αφού οι έδρες καθορίζονται από την πρώτη, όπως και ποιος συνδυασμός θα είναι πρώτος , δεύτερος κτλ γιατί χρειάζεται η δεύτερη Κυριακή; Για να προκύψουν συνεργασίες και συμμαχίες; Μα αυτές θα προκύψουν θέλοντας και μη! Η δεύτερη Κυριακή το μόνο που κατάφερε είναι να πολώσει τον κόσμο , να προκαλέσει ένταση, να ξεκόψει φιλικούς και οικογενειακούς δεσμούς.
Μήπως είναι ωραίο αυτό που συνέβη σε άλλο δήμο…. όπου οι έδρες του συνδυασμού του δημάρχου είναι 7 και είναι μειοψηφία σε σχέση με τις 11 έδρες του συνδυασμού που ήταν πρώτος την πρώτη Κυριακή; Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου στον εν λόγο δήμο ήθελε άλλον δήμαρχο! Φάνηκε ξεκάθαρα την πρώτη Κυριακή (διαφορά 8,5%)! Η δεύτερη Κυριακή έβγαλε άλλον! Νομίζω ότι τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής θα πρέπει να καθορίζουν όχι μόνο συμβούλους αλλά πού περισσότερο και δήμαρχο.
Αφού επιλέγουμε την απλή αναλογική……. ας μη την κάνουμε περίπλοκη δυσαναλογική.

*Μαθηματικός, Msc in economics

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!