Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

“Όχι” της Ομοσπονδίας εργαζομένων στο Επισιτισμό-Τουρισμό στην πρόταση ξενοδόχων για Κ.Σ.Σ.Ε.

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στο Επισιτισμό-Τουρισμό συνεδρίασε  στις  10 Νοέμβρη 2020, με μοναδικό θέμα την πρόταση των ξενοδόχων για υπογραφή νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα. Πρόταση που, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εργαζομένων είναι καταδικαστική για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, αλλά διασφαλίζει ότι δεν θα πειραχτεί ούτε μια δεκάρα από τα κέρδη που συσσώρευσαν οι ξενοδόχοι για πάνω από 7 χρόνια.

Η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας ΠΑΜΕ Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων, αναφέρει ατ εξής στην ανακοίνωσή της:

και πιο συγκεκριμένα:

  • 10% μείωση στους μισθούς
  • 18 μήνες με μισθό 650 ευρώ (τουλάχιστον τρεις σεζόν) για όσους εισέρχονται πρώτη φορά στο επάγγελμα
  • Αύξηση στις κρατήσεις από το μισθό για διαμονή και φαγητό
  • Μείωση στο επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης από 10% στο 6%
  • Καμιά συλλογική σύμβαση για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε ξενοδοχεία με κάτω από 30 δωμάτια

Το μόνο που δεν ζήτησαν είναι να κάνουμε έρανο για λογαριασμό τους!

Ποιοι είναι άραγε αυτοί οι «αναξιοπαθούντες» ξενοδόχοι που ζητάνε να τους δώσουμε από αυτά που δεν έχουμε;

Πρόκειται για τη μοναδική κάστα εργοδοτών:

  • που δεν πλήρωσαν από 23 Μάρτη μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές
  • που απασχολούσαν και απασχολούν μέχρι και σήμερα όσους εργαζόμενους θέλουν, όσο θέλουν, όπως θέλουν
  • που ευθύνονται μαζί με την ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ κυβέρνηση για το άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας και της ασφάλειας εργαζομένων και πελατών, με αποτέλεσμα να την πληρώνει σήμερα ο λαός με χιλιάδες φορείς της πανδημίας καθημερινά και δεκάδες θανάτους
  • που επιδοτήθηκαν και επιδοτούνται με εκατομμύρια από χρήματα ΔΙΚΑ ΜΑΣ για να κρατούν κλειστά τα ξενοδοχεία ή να τα ανοίγουν για όσο θέλουν
  • που με νόμο τον οποίο ψήφισε η ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ κυβέρνηση θα έχουν τζάμπα εργαζόμενους για δυο χρόνια, αρκεί να …επενδύσουν!
  • που θα πάρουν με τον ίδιο νόμο πίσω ό,τι έδωσαν -αν έδωσαν- στο ΙΚΑ από Γενάρη μέχρι Αύγουστο

Πρόκειται για αυτούς που τσέπωσαν το μεγαλύτερο κομμάτι από τα 150 δις ευρώ

που βγήκαν από τις πλάτες μας τα τελευταία 7 χρόνια.

 

Η πρότασή τους απορρίφθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Διοίκησης, αλλά…

Οι εργαζόμενοι έχουν και πείρα και θυμικό. Τις ίδιες περίπου προτάσεις απέρριψε ομόφωνα η διοίκηση της Ομοσπονδίας των εργαζομένων και την άνοιξη του 2012, όταν ξέσπασε για τα καλά η καπιταλιστική κρίση, η οποία όμως άγγιξε ελάχιστα τον τουρισμό.Τότε όμως, μέσα στο κατακαλόκαιρο, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας υπέγραψε όσα ζητούσαν οι ξενοδόχοι, αιτιολογώντας ότι «από το τίποτε, καλύτερο το κάτι». Πρόκειται για τη λογική που θέριεψε μετά το πρώτο μνημόνιο με κύριους εκφραστές τις ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και σε μια σειρά κλάδους,σπέρνοντας την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία.

Η πείρα μας αυτή είναι χρήσιμη και καθοριστική για τη συνέχεια.

  • Θα αφήσουμε οποιαδήποτε ηγεσία να καθορίσει για μια ακόμη φορά το μέλλον των οικογενειών μας σύμφωνα με τις επιθυμίες των αφεντικών, ή θα πάρουμε την υπόθεση των μισθών και των όρων δουλειάς στα χέρια μας;
  • Θα καθίσουμε με τα στόματα κλεισμένα να μοιρολογήσουμε την «κακή μας τύχη», ή θα φωνάξουμε και θα απαιτήσουμε αυτό που μας αξίζει, αυτά που μας χρωστάνε, αυτά που δουλέψαμε και θα δουλέψουμε;
  • Θα αποδεχτούμε να σκέφτονται και να αποφασίζουν άλλοι για μας, ή θα έχουμε λόγο στα ερωτήματα «πόσο θα δουλεύουμε, πόσο θα πληρωνόμαστε και πώς θα δουλεύουμε».

 

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο του Επισιτισμού-Τουρισμού, τα δεκάδες σωματεία, κλαδικά και επιχειρησιακά σε όλη τη χώρα, προτείναμε στην πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας μας, ένα αγωνιστικό σχέδιο που ξεκινά μετην κήρυξη 24ωρης Απεργίας στις 26 Νοέμβρη, σε συντονισμό με πολλές Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα και κλιμακώνεται αγωνιστικά τον Δεκέμβρη και το Γενάρη.

Προτείναμε να εξοπλιστούν όλα τα σωματεία του κλάδου με όλα τα απαραίτητα εργαλεία προπαγάνδας για να ξεσηκώσουν τους εργαζόμενους, να τους κάνουν συμμέτοχους στον αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια των ξενοδόχων. Προτείναμε να γίνει καθαρό ότι ΔΕΝ ΘΑ κάνουμε πίσω, να δεσμευτεί η ηγεσία απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους ότι θα οργανώσει αγωνιστικά τη διεκδίκηση, κι όχι με κάτω τα χέρια την υπογραφή στο χαμό μας.

Η απάντηση που πήραμε ήταν αναμενόμενη, ενταγμένη στη γραμμή της ΓΣΕΕ, που είναι επίσης ενταγμένη στη γραμμή Βρούτση, στη γραμμή της κυβέρνησης: «Τώρα η πανδημία δεν επιτρέπει κινητοποιήσεις. Η ηγεσία θα ανακοινώσει δράσεις όποτε θεωρήσει απαραίτητο», δηλαδή «σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω».

Ό,τι δηλαδή έκανε η Ομοσπονδία από τις 10 Ιούνη μέχρι σήμερα. Ό,τι έκανε τα χρόνια της κρίσης. Ό,τι έκανε τα χρόνια της ανάπτυξης.

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ.

Να συνεδριάσουν με κάθε τρόπο τα σωματεία σε όλη τη χώρα.

Τώρα άμεσα, να αποκαλύψουμε με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα το σχέδιο των ξενοδόχων για νέες μειώσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Να αποκαλύψουμε το σχέδιο της κυβέρνησης που θέλει γρήγορα -εν μέσω πανδημίας- να ξεμπερδεύει από την Κοινωνική Ασφάλιση παραδίδοντάς την στο μεγάλο κεφάλαιο. Να ξεμπροστιάσουμε τα σχέδια του νεκροθάφτη Βρούτση για την κατάργηση των υπερωριών, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, το χτύπημα στην οργάνωση και λειτουργία των συνδικάτων, στην συνδικαλιστική δράση, στην απεργία.

Να πάρουμε άμεσα αποφάσεις που αφορούν τη ΖΩΗ ΜΑΣ!

Η ανάγκη για Γενικό Ξεσηκωμό απαιτεί να οργανωθεί άμεσα Πανεργατική Απεργία στις 26 Νοέμβρη και να καθορίσουμε την πορεία μας για τη συνέχεια.

Οι ευθύνες μας είναι πολύ μεγάλες για να τις αφήσουμε στα χέρια αυτών που υπηρετούν τους εκμεταλλευτές μας!

 

  • Υπογραφή τώρα Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης,υποχρεωτικής για όλουςστα ξενοδοχεία, με 5θήμερο-8ωρο, χωρίς μειώσεις σε μισθούς και δικαιώματα.
  • Τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, να επιταχτεί τώρα ο ιδιωτικός τομέας Υγείας. Μέτρα προστασίας από την πανδημία στους χώρους δουλειάς.
  • Να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης.

 

Πανελλαδική Γραμματεία ΠΑΜΕ

Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!