Quantcast
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Ένωση Γονέων Κηδεμόνων Κέρκυρας: Μετ΄ εμποδίων η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ήδη καταγράφονται και όλοι οι μαθητές να συμμετέχουν ισότιμα στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης.

Ανακοίνωση – επιστολή προς τους γονείς από τον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων Κέρκυρας:

«Αναμφισβήτητα οι συνθήκες που ζούμε είναι πρωτόγνωρες. Η εξάπλωση του ιού COVID-19 στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο προκαλεί δικαιολογημένα την ανησυχία όλων μας.

Προσέχουμε,  παραμένουμε  σπίτι, παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ακολουθούμε τις οδηγίες των επιστημόνων και, παράλληλα, διεκδικούμε στήριξη των δημόσιων δομών υγείας ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Γνωρίζουμε ότι αυτή η πρωτοφανέρωτη κατάσταση έχει πλήρως αποδιαρθρώσει τις ζωές μας. Η κατάσταση  στα  σπίτια  μάς δυσκολεύει περισσότερο, αφού πολλοί γονείς έχουν μείνει χωρίς μισθό, δουλεύουν με ελαστικά ωράρια, με εξαντλητικούς ρυθμούς, έχουν απολυθεί…

Όμως ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕΙ. Διατηρούμε την ψυχραιμία μας, αναπτύσσοντας την αλληλεγγύη, αλλά και το στοχασμό που είναι πολύτιμος για να σταθούμε όρθιοι την επόμενη μέρα.

Αυτή τη στάση την οφείλουμε όχι μόνο στον εαυτό μας, αλλά και στα παιδιά μας που τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζονται να βλέπουν στα μάτια μας, την ψυχραιμία, τη διάθεση για δημιουργική «σπατάλη» του χρόνου, την αποφασιστικότητα και μαχητικότητα απέναντι στις κάθε λογής δυσκολίες. Και τούτο γιατί τόσο το «κλείσιμο στο σπίτι», όσο και η αποδιοργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος, έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των μαθητών και των μικρότερων, αλλά ειδικά αυτών που προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές.

Η ευεργετική στάση πολλών εκπαιδευτικών που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό των μαθητών τους στέλνοντας εκπαιδευτικό υλικό, προτάσεις δημιουργικής απασχόλησης στο σπίτι ή απλά ένα μήνυμα συμπαράστασης και αισιοδοξίας αποδεικνύει πόσο κρίσιμο είναι μέσα σε αυτές τις συνθήκες να συνεχιστεί με όλους τους τρόπους αυτή η αναντικατάστατη  παιδαγωγική επαφή, αξιοποιώντας  όλα  τα  μέσα  και  τις  δυνατότητες  που  προσφέρει  η  εξέλιξη  της  τεχνολογίας,  η εκπαίδευση εξ αποστάσεως.

Στεκόμαστε με ευγνωμοσύνη δίπλα  στους  εκπαιδευτικούς που δίνουν τη μάχη να φτάνει η επαφή και η γνώση στα κλειστά σπίτια μας. Απαιτούμε μαζί τους, να δοθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέσα ώστε όλοι οι μαθητές και ιδιαίτερα των πιο φτωχών οικογενειών να έχουν ισότιμη  πρόσβαση  στη γνώση, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν.

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Παιδείας, βρίσκεται εκτός πραγματικότητας και επικεντρώνεται σε επικοινωνιακές δηλώσεις που τα παρουσιάζουν όλα «μια χαρά», όταν:
·      Υπάρχουν οικογένειες που δε διαθέτουν υπολογιστή ή ίντερνετ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν σπίτια όπου τα παιδιά δεν διαθέτουν καν δικό τους δωμάτιο και η οποιαδήποτε εργασία πρέπει να γίνεται σε κοινόχρηστο χώρο, παρουσία πολλών μελών της οικογένειας.

·        Ακόμη  και  έμπειροι εκπαιδευτικοί με  ειδίκευση  στην  πληροφορική δυσκολεύονται ακόμη και μέχρι σήμερα να  δημιουργήσουν λογαριασμό στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο επειδή το σύστημα του Υπουργείου υπολειτουργεί, “πέφτει” συνεχώς ή  “σέρνεται”, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν ούτε τις «ασύγχρονες  πλατφόρμες». Πόσο μάλλον κάποιοι γονείς (κυρίως από οικογένειες με χαμηλό οικονομικό ή/και μορφωτικό επίπεδο), που δεν μπορούν ούτε να χειριστούν υπολογιστή ή δεν έχουν καν υπολογιστή στο σπίτι τους.

·    Πολλοί γονείς  καταγγέλλουν ότι πρέπει να καθίσουν πολλές ώρες στον υπολογιστή για να πάρουν κωδικούς από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Σε πολλές περιπτώσεις όταν βάλουν τους κωδικούς στην πλατφόρμα (πχ e-me) δεν τους αναγνωρίζει το σύστημα.
·    Το  Υπουργείο  Παιδείας  δεν  φαίνεται  να  προτίθεται  να  πάρει  καμία  πρωτοβουλία  για  τους μαθητές που δεν έχουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, tablet ή internet στο σπίτι τους.
·    Σε ένα πολύ μεγάλο μέρος όλου του νησιού, ειδικά στην ύπαιθρο, υπάρχει συνολικό πρόβλημα με τις ταχύτητες σύνδεσης του internet που καθιστούν απαγορευτική την ισότιμη συμμετοχή των μαθητών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
·    Δεν υπάρχει καμία πρακτική πρόταση για στήριξη σε γονείς που δουλεύουν εξ αποστάσεως τις πρωινές ώρες χρησιμοποιώντας τον μοναδικό υπολογιστή της οικογένειας.
·    Ειδικά   στη   Δευτεροβάθμια   εκπαίδευση,   μεγάλο   κομμάτι   εκπαιδευτικών  δεν έχουν την κατάλληλη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, στερείται του επιπλέον αναγκαίου εξοπλισμού, όπως κάμερες, μικρόφωνα, ψηφιακές γραφίδες κ.α., με συνέπεια να αδυνατεί να συμμετάσχει στη σύγχρονη μορφή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αλλά ούτε και όλα τα σχολεία είναι εξοπλισμένα κατάλληλα.Είναι  στην  ευθύνη  του  Υπουργείου  Παιδείας,  να  υπάρξει  άμεσα ειδική, συγκεκριμένη και εφαρμόσιμη πρόταση ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ήδη καταγράφονται και ΟΛΟΙ οι μαθητές να συμμετέχουν ισότιμα στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης. Τη στιγμή μάλιστα που το Υπουργείο ευθύνεται για τις αναρίθμητες χαμένες διδακτικές ώρες, ακόμη και για τη Γ’ Λυκείου, αφού μέχρι τα Χριστούγεννα σε πολλά σχολεία υπήρχαν κενά εκπαιδευτικών σε όλες τις τάξεις!
Για να μην παραμείνουν λοιπόν οι εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας λόγια του αέρα και επικοινωνιακό τέχνασμα (που αποκρύπτει τη συνειδητή υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης) απαιτείται:
– Να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα μέσα σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Εξασφάλιση Η/Υ για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τώρα να παραχωρηθεί  ένα δωρεάν tablet σε κάθε μαθητή με δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet.
– Να διευκρινιστεί ότι η τηλεκπαίδευση  δεν  αφορά  τη  διδασκαλία  νέων  διδακτικών αντικειμένων  αλλά την επανάληψη-εμπέδωση των ήδη διδαχθέντων και ότι προς  αυτόν τον σκοπό  εναλλακτικά και βοηθητικά μπορούν να αξιοποιηθούν και άλλα μέσα π.χ. ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, viber, ιστοσελίδες σχολικών μονάδων κ.α.
– Να δημιουργηθεί Κεντρική Ψηφιακή Πλατφόρμα Διδακτικού Υλικού από το Υπουργείο, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί,  βασισμένες στα αντικείμενα που  έχουν ήδη διδαχθεί στο  σχολείο . Μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά– σχετικά ενιαία – μπορούν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο ίδιο εκπαιδευτικό υλικό.
– Το Υπουργείο Παιδείας να ξεκινήσει τη λειτουργία εκπαιδευτικών καναλιών, που θα προβάλλουν προγράμματα ειδικά για μαθητές όλων των ηλικιών. Αντίστοιχα και  μέσω της δημόσιας τηλεόρασης,  και με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, να προβάλλονται καθημερινά ειδικές ενημερωτικές εκπομπές  για τη στήριξη και των γονιών.
– Να επιμορφωθούν άμεσα τεχνικά οι εκπαιδευτικοί, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.
– Επιπλέον, είναι απαραίτητο να παρθεί άμεσα απόφαση από το Υπουργείο για το θέμα των Πανελληνίων Εξετάσεων: να αποφασιστεί πότε θα γίνουν και  να ανακοινωθεί πριν το Πάσχα η μείωση της ύλης ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν την έκταση της ύλης στην οποία καλούνται να εξεταστούν. Είναι απαράδεκτο να μην αντιλαμβάνεται το Υπουργείο το άγχος και την αγωνία των υποψηφίων μαθητών και των οικογενειών τους!Αγαπητοί γονείς,Στεκόμαστε δυνατοί για όσο διάστημα διαρκέσει η πανδημία, ανυπομονώντας για την επιστροφή των παιδιών μας στα σχολεία, αλλά και διεκδικώντας το δικαίωμα όλων των παιδιών στη δημόσια εκπαίδευση και στη γνώση με ισότιμο τρόπο.

Έχουμε επίγνωση,  ότι μόνο  η  ζωντανή  παρουσία  στο σχολείο μαθητών και εκπαιδευτικών, μπορεί να συμβάλει ομαλά στην μόρφωση και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας. Από αυτή την άποψη θεωρούμε την εκπαίδευση εξ αποστάσεως ως  ένα προσωρινό  έκτακτο μέτρο, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη ζωντανή σχέση του σχολείου. Και στο πιο απομακρυσμένο μέρος είναι απαραίτητο να υπάρχουν: σχολικό κτήριο, εκπαιδευτικός, μαθητής.

Καλή δύναμη σε όλους μας!!!»

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!