Quantcast
SLIDERΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμισθοι αντιδήμαρχοι, προς λύση για Διαπόντια

Μία διάταξη, που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο «σκούπα» με τον τίτλο «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις» ψηφίστηκε σήμερα και λύνει το “γόρδιο δεσμό” με τους αντιδημάρχους στα Διαπόντια νησιά.

Η νέα διάταξη δίνει τη δυνατότητα στους Δημάρχους να προσθέσουν επιπλέον Αντιδημάρχους σε αριθμό, που δεν υπερβαίνει το 1/3 του μέχρι σήμερα ανώτατου ορίου Αντιδημάρχων. Ρητά ορίζεται ότι αυτή η νέα κατηγορία Αντιδημάρχων θα είναι άμισθη, δεν θα δικαιούται αντιμισθίας ή οποιασδήποτε άλλης οικονομικής απολαβής.

Ο αριθμός των Αντιδημάρχων
Ο αριθμός των αντιδημάρχων στους δήμους που προέρχονται από συνένωση σύμφωνα με το νόμο ορίζεται ως εξής:
Σε δήμους με πληθυσμό έως πέντε χιλιάδες (5.000) κατοίκους ορίζονται έως δύο (2) αντιδήμαρχοι, ενώ
σε δήμους με πληθυσμό πάνω από πέντε χιλιάδες έναν (5.001) και έως είκοσι χιλιάδες (20.000) κατοίκους ορίζονται έως τέσσερις (4).
Σε δήμους που έχουν πληθυσμό από είκοσι χιλιάδες έναν (20.001) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) κατοίκους ορίζονται έως πέντε (5) αντιδήμαρχοι, ενώ
σε δήμους από πενήντα χιλιάδες έναν (50.001) έως εκατό χιλιάδες (100.000) κατοίκους ορίζονται έως έξι (6) αντιδήμαρχοι.
Σε δήμους από εκατό χιλιάδες έναν (100.001) κατοίκους και άνω ορίζονται έως οκτώ (8) αντιδήμαρχοι.

Τι ισχύει για την Κέρκυρα
Ειδικότερα η νομοθεσία προβλέπει ότι στη δημοτική κοινότητα που εκτείνεται στην εδαφική περιφέρεια ενός νησιού, ο δήμαρχος ορίζει αντιδήμαρχο σύμβουλο της πλειοψηφίας, ο οποίος έχει εκλεγεί στην εκλογική περιφέρεια όπου ανήκει η νησιωτική δημοτική κοινότητα και σε περίπτωση που δεν υπάρχει στην πλησιέστερη εκλογική περιφέρεια…».
Και το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει οι δήμοι που έχουν νησιωτικές κοινότητες είναι 5: Δήμος Θήρας (Κοινότητα Θηρασίας), Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων (Κοινότητες Ερεικούσσης, Μαθρακίου, Ωθωνών), Δήμος Κυθήρων (Κοινότητα Αντικυθήρων), Δήμος Λευκάδας (Κοινότητα Καλάμου και Καστού) και Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (Κοινότητες Δονούσης, Ηρακλείας, Κουφονησίων και Σχοινούσσης). Επομένως ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας εδικαιούτο έξι αντιδήμαρχους, βάσει του πληθυσμού, αλλά και του αριθμού των δημοτικών ενοτήτων, που συνενώθηκαν (Κερκυραίων, Αχιλλείων, Παρελίων, Παλαιοκαστριτών & Φαιάκων) και επί πλέον τρεις αποκλειστικά για Οθωνούς, Ερείκουσα, Μαθράκι.

Οι αντιδράσεις για την απόφαση Υδραίου
Στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων όρισε εννέα Αντιδημάρχους εκ των οποίων μόνο ένας εξ αυτών στα Διαπόντια, τον Δημήτριο Κατέχη για τους Οθωνούς, ενώ η δήμαρχος αναλάμβανε την αρμοδιότητα για Ερείκουσα και Μαθράκι. Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης και τοπικά συμβούλια στα Διαπόντια, ενώ με ερώτηση του βουλευτή Αλ. Αυλωνίτη έφτασε και στη Βουλή. Προηγουμένως είχε κατατεθεί προσφυγή στην Αποκεντρωμένη για την ακύρωση του ορισμού αντιδημάρχων.
Η Αποκεντρωμένη δεν εξέτασε την ένσταση με αποτέλεσμα να παρέλθει η προθεσμία και τώρα οι αντιδρώντες ήταν έτοιμοι να προσφύγουν στην Επιτροπή του άρθρου 152. Ωστόσο η νέα ρύθμιση λύνει τα χέρια της Μερόπης Υδραίου, η οποία τώρα έχει τη δυνατότητα να ορίσει αντιδημάρχους σε Ερείκουσα & Μαθράκι, μόνο που αυτοί θα είναι άμισθοι.

Κατεπείγουσα διάταξη
Στη Βουλή κατετέθη το βράδυ της Παρασκευής (6/12/19) πολυνομοσχέδιο-“σκούπα” με σωρεία ρυθμίσεων διαφόρων Υπουργείων, υπό τον τίτλο «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις». Το Ν/Σ συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια προς ψήφιση. Κατεπείγουσα διάταξη, λοιπόν, κατά το Υπουργείο Εσωτερικών είναι το 47ο άρθρο που αυξάνει τους Αντιδημάρχους.Συγκεκριμένα, προστίθεται νέα παράγραφος στο αρ.59 του Καλλικράτη (ν.3852/2010) όπως αυτό έχει αντικατασταθεί από τον Κλεισθένη (ν.4555/2018) και στη συνέχεια διαρκώς τροποποιείται από τη νυν Κυβέρνηση με τους νόμους της 4623/2019, 4625/2019 και 4635/2019.

Η νέα διάταξη δίνει τη δυνατότητα στους Δημάρχους να προσθέσουν επιπλέον Αντιδημάρχους, σε αριθμό που δεν υπερβαίνει το 1/3 του μέχρι σήμερα ισχύοντος ανώτατου ορίου Αντιδημάρχων. Ρητά ορίζεται ότι αυτή η νέα κατηγορία Αντιδημάρχων θα είναι άμισθη, δεν θα δικαιούται αντιμισθίας ή οποιασδήποτε άλλης οικονομικής απολαβής. Και επειδή, ως γνωστόν, ο κανόνας είναι ότι σε κάθε Δήμο ο αριθμός των Ειδικών Συμβούλων ή Ειδικών Συνεργατών ή Επιστημονικών Συνεργατών εξαρτάται από τον αριθμό των Αντιδημάρχων του Δήμου, το ΥΠΕΣ εισάγει σχετική εξαίρεση. Το κατατεθέν άρθρο αναφέρει πως ο αριθμός των άμισθων Αντιδημάρχων δεν θα προσμετράται για τον υπολογισμό των Ειδικών Συμβούλων – Συνεργατών. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Υπουργοί υπογράφουν ότι σκοπός της ρύθμισης είναι «η εύρυθμη λειτουργία των Δήμων» και πως οι Αντιδήμαρχοι αυτοί θα «υπηρετούν τιμητικά». Δεν περιλαμβάνεται πάντως κάποια αιτιολογία γιατί η εν λόγω ρύθμιση είναι κατεπείγουσα.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!