Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

  Απαλλαγείτε από το τσιμπολόγημα τώρα που είστε κλεισμένοι στο σπίτι!

Μήπως “μασουλάτε” όλη τη μέρα; Τσιμπολογάτε μεταξύ των γευμάτων; Το τσιμπολόγημα, χαρακτηρίζεται ως η κατανάλωση φαγητού σε ακατάστατες ώρες χωρίς να υπάρχει έλεγχος της ποσότητας που καταναλώνουμε και βρίσκεται ανάμεσα στις διατροφικές συνήθειες που ενοχοποιούνται για την αύξηση του σωματικού βάρους.

Μαρία Πέζαρου MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος
ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100
Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

Συνήθως το τσιμπολόγημα είναι αποτέλεσμα  ψυχολογικών και στρεσογόνων καταστάσεων. Συνεπώς, πέρα από τις τύψεις και τις ενοχές που νιώθουμε, υπάρχει και η σταδιακή αύξηση του σωματικού μας βάρους. Το τσιμπολόγημα συνήθως περιλαμβάνει τροφές όπως πατατάκια, γαριδάκια, γλυκά και γενικότερα τροφές με αυξημένη ενεργειακή πυκνότητα και χαμηλή θρεπτική αξία.

Για να αποφύγετε το συνεχές τσιμπολόγημα θα πρέπει να τρέφεστε όσο το δυνατόν πιο τακτικά στις κατάλληλες ώρες της ημέρας και επαρκώς κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Τα συχνά γεύματα είναι το καλύτερο αντίδοτο στο τσιμπολόγημα. Καταναλώνοντας 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2 σνακ (δεκατιανό, απογευματινό) ανά τακτά χρονικά διαστήματα (περίπου κάθε 3 ώρες), έχετε λιγότερες πιθανότητες να πεινάτε στο ενδιάμεσο και να αρχίσετε να τσιμπολογάτε.

Μην παραλείπετε το πρωινό σε καμία περίπτωση!

Η συστηματική κατανάλωση πρωινού έχει συνδεθεί με ένα υγιές σωματικό βάρος. Το πρωινό διακόπτοντας την πολύωρη αποχή από το φαγητό κατά την διάρκεια της νύχτας, και χαρίζοντας στον οργανισμό μας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μειώνει τον αριθμό και την ποσότητα των «τσιμπολογημάτων» που πραγματοποιούνται μέχρι το μεσημεριανό γεύμα, τα οποία τις περισσότερες φορές μας φορτώνουν με περισσότερες θερμίδες από ό,τι ένα πλήρες πρωινό γεύμα όπως, για παράδειγμα, δημητριακά ολικής άλεσης με γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και φρούτο.

Ιδέες για υγιεινά και χορταστικά πρωινά:

1)Πολύσπορο ψωμί με λίγο φυστικοβούτυρο, φέτες μπανάνας, σταφίδες, κανέλα.Συνοδεύουμε με 1 ποτήρι γάλα 1.5% λιπαρά

2)Δημητριακά ολικής άλεσης με ανάμεικτους ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και 1 μικρό ποτήρι γάλα αμυγδάλου

3)Γιαούρτι 2% λιπαρά με κομματάκια μήλου, διάφορα berries και δημητριακά ολικής άλεσης.

4)Ψωμί ολικής άλεσης με λιωμένο τυρί χαμηλών λιπαρών, 1 φέτα ντομάτα και 1 σφιχτό βραστό αυγό σε φέτες. Συνοδεύουμε με 1 μικρό ποτήρι 100% φυσικό χυμό πορτοκάλι

5)Μαγειρεμένη βρώμη με σταφίδες, φέτες μπανάνας, αποξηραμένα cranberries και γάλα 1,5% λιπαρά.

Τσιμπολογήστε αλλά υγιεινά!

Έχοντας ένα καλό απόθεμα υγιεινών σνακ είναι ζωτικής σημασίας εάν θέλετε να πάτε από το πρωινό στο μεσημεριανό χωρίς να φάτε ενδιάμεσα ανθυγιεινά σνακ. Τα σνακ δεν είναι κακάκαι η πείνα δεν είναι ο εχθρός. Απλά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είστε εξοπλισμένοι με υγιεινά σνακ και ελπίζω να σας βοηθήσω με τα παρακάτω.

 

1)2 creamcrackers με χούμους και ντοματάκια ή με τυρί χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλα

2)ψιλοκομμένα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών  και λίγο μέλι

3)½ κεσεδάκι τυρί cottage χαμηλών λιπαρών με 1 φρούτο, ψιλοκομμένο

4)sticks λαχανικών (καρότο, αγγούρι, πιπεριά, σέλερικτλ) με χούμους

5)2 φρυγανιές με λίγο τυρί light

Ξεχαστείτε!

Έχει παρατηρηθεί πως η υπέρμετρη επιθυμία για τσιμπολόγημα δεν διαρκεί παρά μόνο λίγα λεπτά. Αντί λοιπόν να πέσετε με τα μούτρα στο τσιμπολόγημα από τη βαρεμάρα, μπορείτε να κάνετε δουλειές στο σπίτι, να ασκηθείτε, να πάτε μία βόλτα, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να κάνετε οτιδήποτε άλλο σας ευχαριστεί. Δοκιμάστε επίσης να μασήσετε μια τσίχλα/ πιείτε ένα light αναψυκτικό/ πλύνετε τα δόντια σας, πάρτε τηλέφωνο τους φίλους σας  ή κάντε τα προγραμματισμένα τηλεφωνήματά σας, αντί να ανοίξετε το ψυγείο σας, ανοίξτε την ντουλάπα σας και βάλτε την σε μια τάξη, κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο.

Αποφύγετε την παράλληλη κατανάλωση τροφής την ώρα που κάνετε διάφορες δραστηριότητες. Μην τρώτε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης καθώς  είναι σίγουρο ότι έτσι θα καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Κλείστε την τηλεόραση, κάντε ένα διάλειμμα από τη δουλειά σας και αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας για να απολαύσετε το φαγητό σας.

Πιείτε υγρά!

Το νερό μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μην ξεχνάτε να 2 – 3λίτρων υγρών/ημέρα νερό. Η λήψη τους πρέπει να αρχίζει από το πρωινό ξύπνημα, να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε μικρές ποσότητες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Οργανωθείτε!

Αγοράζοντάς τρόφιμα που θεωρείτε «πειρασμούς» και που σας φαίνεται δύσκολο να αντισταθείτε όταν είστε στο σπίτι, θέτετε σε κίνδυνο τον εαυτό σας να το παρακάνετε σε μια στιγμή αδυναμίας. Την επόμενη φορά που θα πάτε για ψώνια, αποφύγετε τον διάδρομο με τα γλυκά και τα τσιπς.

Μην αγοράζετε πρόχειρα φαγητά. Τα παραπάνω αποτελούν μικρές αλλά πολύ σημαντικές αλλαγές που μπορούν να κάνουν διαφορά στο σώμα αλλά και στη διάθεση σας!

Δοκιμάστε μία ή περισσότερες από αυτές τις προτάσεις και δείτε πoια είναι η ιδανική για εσάς!

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!