Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαίνια της έκθεσης της Πηνελόπης Βολτέρρα “Μακρόκοσμος”

Η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη σας προσκαλεί να παραστείτε στα εγκαίνια της έκθεσης της εικαστικού Πηνελόπης Βολτέρρα, με τίτλο “Μακρόκοσμος”, την Τετάρτη 04 Δεκεμβρίου 2019, και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης.

«Η εικαστική δημιουργός αναπτύσσει μια πλαστική γλώσσα που αποδίδει εσωτερικότητα και εσωστρέφεια στα θέματα της, δανειζόμενη τα φτερά της γλυπτικής δημιουργίας, όταν αυτή πειραματίζεται με την αφαίρεση και συνδυάζει έναν ζωγραφικό εξπρεσιονισμό με έντονη χρήση χρώματος που αποδίδει μια οραματική διάσταση. Ξεφεύγοντας από την προσέγγιση της αποτύπωσης, το θέμα της επερχόμενης προσεχούς έκθεσης της με τίτλο “Μακρόκοσμος” αποτελεί μία νέα σειρά που εικάζει τις απαρχές έως την κατάληξη του σύμπαντος. Τα έργα αναπνέουν τον αρχαιοελληνικό Αιθέρα και εμπνέουν το αίσθημα εκείνο που διακατέχει καθέναν που συναισθάνθηκε μικρός, μια πολύ σκοτεινή νύχτα στο ύπαιθρο, κάτω από τον υπέροχο έναστρο ουρανό, τον σεβασμό, το μυστηριακό δέος και τη συγκίνηση που νιώθει κανείς όταν αντικρίζει στον μικρόκοσμο το σύμπαν. Μια εσωτερική ένταση είναι ακόμα πιο εμφανής στα περισσότερα αφαιρετικά έργα της σειράς. Σε 21 στιγμές η Πηνελόπη Βολτέρρα εισηγείται μια δισυπόστατη Α-λήθεια -από το στερητικό “α-” και το συνθετικό “λήθη”: αυτό που δεν πρέπει να ξεχαστεί ή αυτό που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει;». Σημειώνει ο Εικαστικός επιμελητής Πάρης Καπράλος ο οποίος επιμελήθηκε την έκθεση στην γκαλερι «Chilli Art Gallery» στην Αθήνα

Η εικαστικός

Η ίδια η εικαστικός αναφέρει σχετικά με το σύνολο των έργων της στην παρούσα έκθεση:
«Κατά την άποψή μου η μεγαλύτερη θεμελιώδης αξία είναι η πανάρχαια ρήση του Ηράκλειτου «τα πάντα ρει», που δημιουργεί το αιώνιο γίγνεσθαι, την γενεσιουργό ουσία που ρέει  από την ώθηση της δυναμικής της, η οποία διαμορφώνει την πολυμορφική κοσμική κτίση, κόσμους συνεχώς μεταλλασσόμενους, γιατί ο κάθε ένας γεννιέται μέσα από τον άλλον, κανένας σταθερός και αιώνιος αφού, η κίνησή τους είναι σπειροειδής. Το μόνο σταθερό σημείο η αεικίνητη δυνητική μήτρα. Με αυτή την τοποθέτηση εικάζω, απεικονίζω, πλάθω, από το τρισδιάστατο μικρόκοσμο την αντανάκλαση του  μακρόκοσμού μου. Απόκοσμος,  τις περισσότερες φορές συμβολικός, αρχετυπικός που παραδίνομαι εμπιστευτικά στην καθοδήγηση της ολοκλήρωσης, της στιγμής που φανερώνει. Αυτή η εμπιστοσύνη είναι η αποδοχή του, που με ωθεί να συνδημιουργήσω μαζί του και να πλάσω, να σμιλεύσω, να αγγίξω τις μορφές του κόσμου του, να γίνω γέννα στην δημιουργία του, να μοιραστώ τα συναισθήματά μου. Να είμαι ο τρισδιάστατος κόσμος του με επίγνωση».

Το σύντομο Βιογραφικό

Η Πηνελόπη Βολτέρρα είναι εικαστική καλλιτέχνης και ποιήτρια. Κύρια μέσα της εικαστικής έκφρασής της είναι η
ζωγραφική και η γλυπτική. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Αθηναϊκό τεχνολογικό ινστιτούτο, και αργότερα ασχολήθηκε με την ζωγραφική, ενώ νωρίς εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Είναι Ιδρυτικό μέλος της Αίθουσας Τέχνης Κέρκυρας, μέλος της ομάδας Art Studio Est (1992-2004). Έχει στο ενεργητικό της 21 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής στην Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Μεξικό, Πορτογαλία, Λιθουανία. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό

Διάρκεια έκθεσης: 04/12/ 2019 έως 10/1/2020
Ώρες επίσκεψης: 09:00 -14:00 & 18:00- 21:00

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!