Quantcast
ΕΛΛΑΔΑΚΕΝΤΡΙΚΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ημερίδα με θέμα: «200 χρόνια από την εγκατάσταση των Εφοριών της Φιλικής Εταιρείας στην Επτάνησο».

ΑΘHNA. Η ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (1836) ΚΑΙ Η ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ (1896) διοργανώνουν στην ΑΘΗΝΑ, στην Παλαιά Βουλή, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, από τις 09.00 πμ έως τις 02.30 μμ. Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «200 χρόνια από την εγκατάσταση των Εφοριών της Φιλικής Εταιρείας στην Επτάνησο».

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Προεδρεύει: Ο Επίτιμος Καθηγητής Αναστάσιος-Ιωάννης Δ. Μεταξάς, Τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Διεπιστημονικής Ακαδημίας.
09.30, Δρ Δημήτρης Αρβανιτάκης, Ιστορικός, υπεύθυνος εκδόσεων Μουσείου Μπενάκη. «Από τις αυτοκρατορίες στα έθνη: Eννοιολογήσεις της ρήξης στο Ιόνιο των αρχών του δέκατου ένατου αιώνα».
09.45, Επικ. Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου Διονύσης Τζάκης, «Το επίτευγμα της Φιλικής Εταιρείας: σκέψεις για την οργάνωση και την προετοιμασία του Εικοσιένα».
10.00, υ.Δρ Ευστάθιος Πουλιάσης, «Η Φιλική Εταιρεία στην ιστοριογραφία του 19ου αιώνα: Συγκλίσεις και αποκλίσεις».
10.15, Δρ Σίμος Μποζίκης, «Από την Εθνική Κάσσα της Φιλικής Εταιρείας στο Εθνικό Ταμείο: Η συμβολή της Φιλικής Εταιρείας στη γέννηση ενός νέου οικονομικού χώρου».
10.30, Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεράσιμος Δ. Παγκράτης, «H Επτάνησος Πολιτεία ως φυτώριο Φιλικών: Μελέτες περίπτωσης».

10.45, ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Προεδρεύει: Ο καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου Νικόλαος Καραπιδάκης Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου των Γενικών Αρχείων του Κράτους.
11.00, Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Λεοντσίνης, «Φιλικοί και πρόσφυγες στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα κατά την προεπαναστατική και την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης».
11.15, Δρ Σπυριδούλα Αράθυμου, «Οι Φιλικοί Επτανήσιοι ζωγράφοι Νικόλαος Καντούνης και Γεράσιμος Πιτσαμάνος».
11.30, Δρ Χαρίκλεια Γ. Δημακοπούλου, «Οι διαφοροποιήσεις των Εφοριών και της δράσεως της Φιλικής Εταιρείας στην Επτάνησο και ιδίως στην Ζάκυνθο εν σχέσει προς την Πελοπόννησο».
11.45, Δρ Περίννα Κοριατοπούλου, «Η Εφορία και τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας στη Ζάκυνθο, όπως παρουσιάζονται στα αρχεία Ξάνθου, Ρώμα και Σέκερη. Μια νεότερη προσέγγιση».
12.00, Επ. Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου Κώστας Καρδάμης, «Μουσική και μουσικοί στη Φιλική Εταιρεία: Η πλευρά των Επτανήσων».

12.15, ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Γ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Προεδρεύει: Ο Καθηγητής Νικόλαος Στ. Βούλγαρις, Αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
12.30, Δρ Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, «Ο Διονύσιος Ρώμας και ο επαναστατικός εταιρισμός».
12.45, υ.Δρ Αθανάσιος Λαβράνος, «Σχέσεις Κερκυραίων πατριωτών και Φιλικών με τον Διονύσιο Ρώμα και την Επιτροπή Ζακύνθου κατά την περίοδο 1821-1826, μέσα από τις Αρχειακές Πηγές».
13.00, Δρ Πέτρος Πετράτος, «Η Φιλική Εταιρεία και οι Κεφαλονίτες».
13.15, Δρ Δώρα Ζαφειράτου, «Πληροφορίες για τον Κεφαλονίτη Φιλικό Δημήτριο Κοργιαλένιο (1775-1861)».
13.30, υ.Δρ Σπύρος Π. Γαούτσης, «Άγγελος Χαλικιόπουλος (1757 – 1843): Το εφοδιαστικό και το τυπικό μύησης ενός άγνωστου Κερκυραίου Φιλικού».
13.45, Δρ Νικόλαος Κ. Κουρκουμέλης, «Η Εφορία της Φιλικής Εταιρείας στην Κέρκυρα. Οι σχέσεις της με τον Αλή πασά των Ιωαννίνων. Νέα στοιχεία».

14.00 ΣΥΖΗΤΗΣΗ

14.15. ΣΥΝΟΨΗ ΚΑΙ ΛΗΞΗ
Ο Επίτιμος Καθηγητής Αναστάσιος-Ιωάννης Δ. Μεταξάς, Τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Διεπιστημονικής Ακαδημίας.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πρόεδρος: Επικ. Καθ. Δέσποινα Στ. Μιχάλαγα
Διονύσιος Ζ. Βίτσος
Δρ Δώρα Ζαφειράτου
Δρ Πιερίννα Σ. Κοριατοπούλου
Δρ Νικόλαος Κ. Κουρκουμέλης
Καθηγ. Δάφνη Ι. Κυριάκη-Μάνεση
Επικ. Καθ. Ελένη Γ. Λεοντσίνη
Λέκτωρ Μαριέττα Α.-Δ. Μινώτου
Μτ Δρ Αθανάσιος Τρικούπης

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!