Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Η ΚΟΒ Ιονίου Πανεπιστημίου ζητά μέτρα υγιεινής και δωρεάν τεστ για τους φοιτητές

Η λύση δεν είναι τα «παζάρια» με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Ιονίου Πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: “Επ’ αφορμής του ανοίγματος των Πανεπιστημίων στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, η πραγματική τραγική κατάσταση – σε αντίθεση με τις εξαγγελίες και τα ευχολόγια του Υπουργείου Παιδείας – στέκει αμείλικτη και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Η κατάσταση στα Πανεπιστήμια έχει λοιπόν ως εξής:

Η συντριπτική πλειοψηφία των Πανεπιστημίων δηλώνει αδυναμία να πραγματοποιηθούν διά ζώσης τα θεωρητικά μαθήματα, εξαιτίας ελλείψεων σε καθηγητές και υποδομές. Αρκετές σύγκλητοι έχουν ανακοινώσει πως δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα ιδρύματα χωρίς ενίσχυση κρατικής χρηματοδότησης και προσλήψεις προσωπικού.

Τα εμπόδια των φοιτητών μεγαλώνουν! Τα διδακτικά κενά πολλαπλασιάζονται, τα τεχνικά προβλήματα στην τηλεκπαίδευση συνεχίζονται, το κόστος του εξοπλισμού βαραίνει τους φοιτητές, τα ενοίκια στα άδεια πλέον σπίτια εξακολουθούν να “τρέχουν” κάθε μήνα, οι εστίες παραμένουν σε άθλια κατάσταση. Εξαίρεση στα παραπάνω δεν αποτελεί το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Την ίδια στιγμή που η εργατική-λαϊκή οικογένεια στενάζει από τις συνέπειες που προκαλεί η αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση και η έλλειψη προστασίας της υγείας του λαού, το Υπουργείο, αφού κράτησε κλειστά Πανεπιστήμια και βιβλιοθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανοίγει τώρα τα ιδρύματα χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας αφήνοντας φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζομένους στο έλεος της μοίρας τους, επικαλούμενη την περιλάλητη «ατομική ευθύνη».

Σε αυτές τις συνθήκες το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε τη συνεργασία με ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, για την παροχή έκπτωσης (!) στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας για την εθελοντική διενέργεια μοριακών διαγνωστικών τεστ COVID-19, κατόπιν συνεννόησης με το ίδρυμα. Όμως, η λύση του προβλήματος δεν εδράζεται στη διαχείριση ή τα παζάρια με ιδιώτες για το αυτονόητο για την προστασία και πρόληψη, του ελέγχου δηλαδή, των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Αντίθετα, πρέπει να προταχθεί η διεκδίκηση, ακόμη και από τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων, για αύξηση της χρηματοδότησης, αλλά και για δωρεάν συχνή διενέργεια διαγνωστικών τεστ από τους αρμόδιους κρατικούς δημόσιους φορείς.

Ο λαός δεν μπορεί και δεν πρέπει να «ταΐζει» τα ιδιωτικά εργαστήρια, τη στιγμή μάλιστα που αυτά θα έπρεπε να επιταχθούν, ώστε να αξιοποιηθούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το ΚΚΕ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των φοιτητών και των Συλλόγων τους, του συνόλου της Πανεπιστημιακής κοινότητας, για το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, με ευθύνη του κράτους.

Καλούμε τους φοιτητές, τους διδάσκοντες, το διοικητικό κ.α. προσωπικό να διεκδικήσουν:

– Έκτακτη χρηματοδότηση για να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις σε διδακτικό/τεχνικό/διοικητικό προσωπικό στα ιδρύματα, με σταθερή σχέση εργασίας. Να προσληφθεί άμεσα επιπρόσθετο προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, με σταθερή σχέση εργασίας.

– Μέτρα υγιεινής στις αίθουσες και υγειονομικό υλικό που θα παρέχεται δωρεάν σε φοιτητές και διδάσκοντες-επιτηρητές (μάσκες, γάντια, αλκοολούχα απολυμαντικά διαλύματα). Τακτικά και δωρεάν τεστ για όλους τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό.

– Ενίσχυση των φοιτητικών εστιών, ασφαλείς μετακινήσεις από και προς τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα.

– Κατάργηση των διδάκτρων κάθε μορφής, ανατροπή της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των ιδρυμάτων.

– Να αξιοποιηθούν ως κέντρα εξέτασης και αίθουσες διδασκαλίας όλες οι αίθουσες, συνεδριακοί χώροι, κτίρια των πανεπιστημίων, των δήμων και άλλων δημόσιων φορέων, μετά από διαμόρφωση και εξοπλισμό τους, ώστε να τηρούνται τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

– Ειδική μέριμνα και μέτρα για τα μέλη ΔΕΠ, του υπόλοιπου προσωπικού και των φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες“.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!