Quantcast
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ

Ιστιοπλοϊα: Τη Δευτέρα πρεμιέρα για τον «Πορτολάνο»

Από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2020  ξεκινάει ο νέος κύκλος μαθημάτων της 66ης σχολής ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Κέρκυρας με την επωνυμία «Πορτολάνος».

 Υπενθυμίζουμε ότι η καθεμία από τις σχολές φέρει την επωνυμία και από έναν ναυτικό όρο.

 Τι είναι ο πορτολάνος

Ο Λιμενοδείκτης, κοινώς πορτολάνα, ή πορτολάνος, ή πορτουλάνος (εκ της ιταλικής portolano και portulan) είναι ένα ναυτιλιακό βοήθημα, βιβλίο, περισσότερο πλοηγικού χαρακτήρα, που περιέχει συνοπτικά λεπτομερείς ναυτικούς χάρτες όρμων, λιμένων, διαύλων κ.λπ. με ιδιαίτερες οδηγίες που ενδιαφέρουν τους ναυτιλλομένους. Οι Λιμενοδείκτες (πορτολάνοι) εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά, ως εξαιρετικά αναγκαίο ναυτιλιακό βοήθημα, κατά τον 13ο αιώνα από τους Ενετούς και ιδίως από τους Γενουάτες θαλασσοπόρους. Από τους παλαιότερους ελληνικούς ήταν εκείνος του Κερκυραίου Ιωάννη Δαφαράνα. Ωστόσο εκδότης και πιθανός συγγραφέας της πρώτης γνωστής έκδοσης ελληνικού πορτολάνου (1573) είναι ο Δημήτρης Τάγιας από την Πάργα στον οποίο είναι αφιερωμένος και ο ετήσιος ιστιοπλοϊκός αγώνας ανοικτής θαλάσσης Κέρκυρα-Πάργα, που διοργανώνει ο Ιστιοπλοϊκό Όμιλος Κέρκυρας. Στις μέρες μας πορτολάνοι ονομάζονται  οι ειδικοί ναυτικοί χάρτες μεγάλης κλίμακας, που περιλαμβάνουν υποτύπωση ενός εκάστου λιμένος ή μίας και μόνης παραλίας ή όρμου.

 

Τα μαθήματα της σχολής

Τα θεωρητικά μαθήματα της σχολής (μετεωρολογία, ναυτικό δίκαιο, ναυτιλία, πρώτες βοήθειες κλπ) θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Κέρκυρας στο Μανδράκι Π. Φρουρίου κάθε Δευτέρα και Τετάρτη με ώρα έναρξης τις 8 το βράδυ. Εκεί, θα διδάσκουν αναγνωρισμένοι επαγγελματίες κάθε ειδικότητας ξεχωριστά. Τα πρακτικά μαθήματα θα γίνονται με σκάφη του Ομίλου στις εγκαταστάσεις του από έμπειρους και καταξιωμένους ιστιοπλόους εκπαιδευτές. Ο κύκλος των μαθημάτων της σχολής θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάρτιο.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!