Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Αυτό μας έλειπε τώρα να ξεμείνουμε απο σκουπιδιάρες!

Ο περυσινός καλοκαιρινός εφιάλτης με τα σκουπίδια στους δρόμους από το ένα άκρο του νησιού στο άλλο, ξαναζωντανεύει δυστυχώς και φέτος.

Εκεί, που κάθε φορά οι υπεύθυνοι του δήμου μας «καθησυχάζουν» ότι ένα πρόβλημα λύνεται, προκύπτει κάποιο καινούργιο και τελικά ο «εφιάλτης» τελειωμό δεν έχει. Μία η έλλειψη εργατών καθαριότητας, την άλλη η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των διαγωνισμών ανάθεσης εργολαβιών, μετά το πρόβλημα με τον χώρο εναπόθεσης των απορριμμάτων και τώρα η ακινητοποίηση των μισών «ενεργών» απορριμματοφόρων του δήμου.
Τελικά η Κέρκυρα φέτος στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου, η οποία δείχνει κι αυτή προβληματική, ξαναπνίγεται στο σκουπίδι με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της οικονομίας της. Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Σπύρος Καλούδης, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Κέρκυρας δήλωσε ότι: «Οι Υπηρεσίες του δήμου κάνουν ό, τι μπορούν για να επιλύσουν το πρόβλημα». Ωστόσο, όπως υποστήριξε ο ίδιος την αποκομιδή σε όλο το νησί κάνουν μόλις δέκα απορριμματοφόρα, με τα υπόλοιπα να μένουν ακινητοποιημένα μέχρι να «νομιμοποιηθούν», αφού δεν είχαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά καταλληλότητας (ΚΤΕΟ-εγκατάσταση ABS, εκκρεμότητες αδειών από την εποχή των Καποδιστριακών δήμων κ.α.). Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Καθαριότητας, που είχε καταθέσει προ επταμήνου στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την ομαλή αποκομιδή των σκουπιδιών απαιτούνται σε καθημερινή βάση 30 απορριμματοφόρα.
Τέλος, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας στην ίδια συνέντευξη ενημέρωσε ότι η διαδικασία για την επικύρωση του διαγωνισμού ανάθεσης της αποκομιδής σε ιδιώτες αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουλίου.

Γιατί ακινητοποιήθηκαν τα απορριμματοφόρα

Ο δήμος διαθέτει 32 απορριμματοφόρα (σύμφωνα με τα στοιχεία, που είχε παραθέσει η Υπηρεσία Καθαριότητας τον περασμένο Δεκέμβριο στο Δ.Σ), από τα οποία, βάσει στατιστικών ετών 2017 και 2018 , σε καθημερινή λειτουργία ( λόγω επισκευής βλαβών) είναι περίπου 20. Από αυτά ακινητοποιήθηκαν επιπλέον δέκα. Την ακινητοποίηση των μισών περίπου απορριμματοφόρων αποδίδει ο αντιδήμαρχος Σπύρος Καλούδης, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Κέρκυρας, τις ελλείψεις στην αποκομιδή των απορριμμάτων που οδήγησε στη δημιουργία μικρών χωματερών κυρίως στους δρόμους της κεντρικής Κέρκυρας.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι «το ατύχημα με ένα απορριμματοφόρο στον Πέλεκα ανέδειξε τις ελλείψεις που είχαν τα μισά περίπου οχήματα του δήμου με τα έγγραφα κυκλοφορίας τους. Πρόκειται για τα απορριμματοφόρα που είχαν μεταφερθεί από τους Καποδιστριακούς δήμους και για τα οποία δεν βρέθηκαν τα συνοδευτικά έγγραφά τους.
Η υπηρεσία εργάζεται ήδη στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος αλλά μέχρι την οριστική λύση του θα παραμείνουν στο γκαράζ 10 απορριμματοφόρα ακινητοποιημένα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθαριότητα Σπύρο Καλούδη. Επίσης ο αντιδήμαρχος ενημέρωσε ότι, η εργολαβία για την ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτη δεν έχει ακόμη υπογραφεί και η γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία κρατά ένα 6μηνο περίπου, αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τις 20 Ιουλίου. Μέχρι τότε η υπηρεσία καθαριότητας, δήλωσε ο αντιδήμαρχος κάνει έναν αγώνα δρόμου για να μην συσσωρευτεί μεγάλος όγκος απορριμμάτων στους δρόμους. Στο μεταξύ το νέο προσωπικό του διαγωνισμού 3Κ του ΑΣΕΠ, δεν αναμένεται άμεσα και πάντως από Φθινόπωρο και βάλε…

Οι εργολαβίες ύψους 1,555 εκ €

Το Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αποφασίσει την προκήρυξη διαγωνισμών ανάθεσης εργολαβιών αποκομιδής των σκουπιδιών στις πρώην δημοτικές ενότητες του ενιαίου δήμου Κέρκυρας, ύψους 1,556 εκ €. Οι προκηρύξεις δόθηκαν στην δημοσιότητα στις 25 Απριλίου 2019 και το άνοιγμα των προσφορών έγινε, ανά περίπτωση 4-5 Ιουνίου 2019.
Τώρα αναμένονται οι επικυρώσεις των αναδόχων ( ο αντιδήμαρχος καθαριότητας καθόρισε ότι η διαδικασία θα κρατήσει μέχρι 20 Ιουλίου). Οι εργολαβίες αφορούν: Αποκομιδή δημοτικής ενότητας Κέρκυρας : 322.400 €. Δ.Ε Αχιλλείων-Παρελίων-Παλαιοκαστριτών-Φαιάκων: 502.200 €. Δ.Ε. Μελιτειέων-Κορισσίων-Λευκιμμαίων: 307.582€ & Δ.Ε Αγ. Γεωργίου-Εσπερίων-Θιναλίων-Κασσωπαίων:423.522 €. Η εργολαβία θα έχει διάρκεια πέντε μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!