Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Η μεταβίβαση του Καστέλο μέσα στο 2019

Έως το τέλος του 2019 αναμένεται το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του Faisgroup (όμιλος Φάις)  για το Castello Bibelli  όπου το επενδυτικό πλάνο αφορά τη δημιουργία τουριστικού- παραθεριστικού χωριού.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται στο αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο αξιοποίησης (ADP) που εγκρίθηκε την περασμένη Τρίτη (12/11/19) από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) του ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζουμε ότι μετά από αλλεπάλληλους άγονους διαγωνισμούς, στον τελευταίο, που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο 2017 υπήρξε ενδιαφερόμενος με τον όμιλο Φάις να καταθέτει προσφορά.

Το ΤΑΙΠΕΔ από το 2018 μετά από έλεγχο των στοιχείων του πλειοδότη κατακύρωσε τον διαγωνισμό, ωστόσο απομένει η κατάθεση της εγγυητικής επιστολής, την έκδοση της οποίας καθυστερούν τα τραπεζικά ιδρύματα. Η εγγυητική αναμένεται  να εκδοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε και θα υπογραφούν τα συμβόλαια παραχώρησης για 99 χρόνια του δικαιώματος επιφανείας των 16,6 στρεμμάτων από τα 84 του κτήματος, όπως και το πλήρες δικαίωμα των κτιρίων της τουριστικής μονάδας, που θα κατασκευαστεί. Η προσφορά για το Catello Bibelli ήταν 3.655.000 €, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επένδυση θα προσεγγίσει τα 20 εκ €.

 Τι προβλέπεται να γίνει στο Castello

Σύμφωνα με τη μελέτη που είχε καταθέσει το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του συγκροτήματος, προκρίνεται για τους επενδυτές η τουριστική αξιοποίηση του συγκροτήματος με τη δημιουργία δύο ζωνών αξιοποίησης: η πρώτη αφορά στην εγκατάσταση ξενοδοχείου στο Καστέλο και στη δημιουργία ζώνης προστασίας 100 μέτρων γύρω από το μνημείο, όπου δεν θα γίνουν ανοικοδομήσεις. Η δεύτερη ζώνη θα αφορά σε τουριστικό χωριό, με οικοδόμηση κτιρίων και διατήρηση του 50% της έκτασης ως κοινόχρηστου χώρου. Στην αξιοποίηση του συγκροτήματος δεν περιλαμβάνεται το Καστελίνο- Πινακοθήκη, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει. Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων έχει γνωμοδοτήσει  ομόφωνα υπέρ της έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς όσον αφορά στα μνημεία δεν προκαλείται βλάβη και η ζώνη προστασίας των 100 μέτρων γύρω από το Καστέλο θεωρείται ικανοποιητική για το μνημείο. Έθεσε ωστόσο τον όρο οι μελέτες για τη μετατροπή του συγκροτήματος σε τουριστική επιχείρηση να κατατεθούν προς έγκριση στο υπουργείο Πολιτισμού. Πρόθεση των επενδυτών είναι να δημιουργήσουν ένα boutique ξενοδοχείο και πολυτελείς κατοικίες, για τις οποίες θα υπάρχει η δυνατότητα χρήσης των ξενοδοχειακών υπηρεσιών. Η  επένδυση, ύψους 20 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζουν από κοινού ο όμιλος Φάις με την επενδυτική εταιρεία ακινήτων Bluehouse για την αξιοποίηση τμήματος του ακινήτου, περιλαμβάνει μ ία μικρή ξενοδοχειακή μονάδα και 13 πολυτελείς κατοικίες περιλαμβάνει η επένδυση, ύψους 20 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζουν από κοινού ο όμιλος Φάις με την επενδυτική εταιρεία ακινήτων Bluehouse για την αξιοποίηση του Castello Bibelli.

 

Ποιοι είναι οι επενδυτές

Ο Σάμι Φάις είναι ο άνθρωπος που το 1977, σε ηλικία 19 ετών, πόνταρε στην τότε άγνωστη αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών Nike, φέρνοντας τα παπούτσια της στην Ελλάδα. Ύστερα δημιούργησε την Elmec Sport. Τα νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα είναι η Αγορά Μοδιάνο και η εταιρεία επώνυμης υπόδησης Λεμονής (Καλογήρου). Για τον όμιλο Φάις (Faisgroup) πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο μεγάλο του εγχείρημα σε μία μικτή τουριστική επένδυση, την ίδια στιγμή που ο όμιλος ηγείται, μέσω της One Outlet A.E. και των εργασιών για την μεταμόρφωση της Αγοράς Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη (ύστερα από έναν ακόμη διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ το 2017).Όσον αφορά την Bluehouse, έχει μακρά πορεία στην αγορά ακινήτων, ήδη από το 2004 οπότε και ιδρύθηκε από Ελληνες με εμπειρία στους κλάδους χρηματοοικονομικών και real estate, κυρίως στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων (Boυλγαρία, Πολωνία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία κ.α.). Στην Ελλάδα η εταιρεία έχει γίνει ευρέως γνωστή από την συμμετοχή της στο εκπτωτικό χωριό της Μc Arthur Glen στα Σπάτα που αποτέλεσε και ένα από τα σημαντικότερα projects συνολικά της εγχώριας αγοράς ακινήτων, απ’ όταν άνοιξε το 2011.

 Η ιστορία του Καστέλο

Η πολύχρονη ιστορία  του Καστέλο  περιγράφεται  στο βιβλίο του Σπύρου Ν. Καλούδη «Η Κάτω Κορακιάνα απ’ το μακρινό χθες … στο σήμερα» που εκδόθηκε από την κοινότητα κάτω Κορακιάνας το 1994. Οι κυριότεροι σταθμοί της ιστορίας του κτιρίου, όπως αναφέρονται στο βιβλίο είναι :
1886: Πεθαίνει ο Αντώνιος Πολυλάς, ιδιοκτήτης του παλιού πύργου που υπήρχε στη θέση του σημερινού «Καστέλλο».
Τέλος 19ου αιώνα: η κληρονόμος των Πολυλά, Φανή Ροδοκανάκη παντρεύεται με τον βαρώνο Λούκα Μιμπέλη.
1890: Ο Μιμπέλη αρχίζει την ανακατασκευή του παλιού πύργου
1900: Δύο χρόνια μετά την αποπεράτωση του Αχιλλείου, η «Βίλλα Μιμπέλη» είναι και αυτή έτοιμη να δεχτεί τους νέους ενοίκους της. Χωριστά κτίρια οικοδομήθηκαν για το 60μελές προσωπικό, σπάνια δέντρα πλούτισαν το πάρκο της, ενώ τα ακριβότερα έπιπλα και στολίδια μεταφέρθηκαν από την Ευρώπη.
1906: Οι σημαντικότερες φυσιογνωμίες και οι εστεμμένοι της εποχής φιλοξενούνται στη Βίλλα όπου ξοδεύονται αμύθητα ποσά για τις διασκεδάσεις.
1930: Ο Αλεσάντρο Μιμπέλη, γιός του Λούκα είναι πια ο νέος κύριος της Βίλλας.
1936: Φιλοξενείται εδώ για τέσσερα χρόνια ο Γεώργιος Β’.
1940: Ο τελευταίος Μιμπέλι υπηρετεί στο Ιταλικό ναυτικό και η Βίλλα κατάσχεται σαν εχθρική περιουσία.

Κατοχή: Χρησιμοποιείται σαν στρατιωτικό νοσοκομείο και σαν κατοικία του γερμανού διοικητή. Λεηλατείται εκείνη την περίοδο από πολλούς. Ως το 1952: Ερημώνει
1953: Το Κλαμπ Μεντιτερανέ νοικιάζει το χώρο για αποθήκευση σανού και για θεατρικές παραστάσεις. Εκείνη την εποχή την επισκέπτεται ο Αιθίοπας αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ.

Στα χέρια του Σπ. Μπούα
1957: Ο επιχειρηματίας Σπύρος Μπούας νοικιάζει το κτίριο και το χώρο για 25 χρόνια προκειμένου να αναπτύξει μια από τις καλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες. Ανακαινίζεται πλήρως το Καστέλλο και το Καστελλέτο και κτίζεται το Καστελλίνο. Οι σημαντικότερες προσωπικότητες της εποχής θα περάσουν από εδώ.
To 1959: Το ελληνικό Δημόσιο μοιράζει στους ακτήμονες της Κάτω Κορακιάνας την υπόλοιπη περιουσία του Μιμπέλι.
1982: Διακόπτεται η  λειτουργία του Καστέλλο.

Η κατάρρευση…

2000: Το Καστελίνο λειτουργεί πια σαν παράρτημα της Εθνικής πινακοθήκης. Στο διάστημα μεταξύ 2004 – 2007, ο τότε βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Νίκος Γεωργιάδης ανέλαβε πρωτοβουλία παραχώρησης του ακινήτου προς αξιοποίηση, έναντι αντιτίμου, ωστόσο η προσπάθεια αυτή βρήκε αντιδράσεις από το Δήμο Φαιάκων, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση να αγοράσει ο ίδιος το ακίνητο από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έναντι 5 εκ € με τμηματικές καταβολές. Ωστόσο αφ΄ ενός μεν δεν είχε τη δυνατότητα να καταβάλλει τις δόσεις, αφ΄ετέρου δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει το ακίνητο κι έτσι αυτό επεστράφη στο Δημόσιο..
Το 2013 το ακίνητο μεταβιβάστηκε  στο ΤΑΙΠΕΔ, που προχώρησε σε αλλεπάλληλους διαγωνισμούς πώλησης του ακινήτου, χωρίς ωστόσο να βρίσκεται πρόθυμος επενδυτής. Τελικά ο τελευταίος διαγωνισμός, που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο 2017 ευοδώθηκε και τα συμβόλαια μεταβίβασης αναμένεται να υπογραφούν μέχρι το τέλος του 2019.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!