Quantcast
SLIDERΕΚΚΛΗΣΙΑΤΟΠΙΚΑ

Κέρκυρα: Με λαμπρότητα η λιτανεία τ’Αγίου Σπυρίδωνος για την 11η Αυγούστου

Mε λαμπρότητα και παρουσία χιλιάδων προσκυνητών πραγματοποιήθηκε σήμερα η λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος τ ‘ Αγίου Σπυρίδωνα σε ανάμνηση του θαύματος του 1716 και  την διάσωση του νησιού απο την Οθωμανική εισβολή.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, μετά τον Ιούλιο του 1716 οι Τούρκοι, παρότι η Κέρκυρα ήταν υπό βενετσιάνικης κατοχής, αποβιβάστηκαν στο νησί και κατόρθωσαν να κυριεύσουν πρώτα τα οχυρά του Μαντουκιού και της Γαρίτσας και στη συνέχεια τα Φρούρια Αβράμη και Σωτήρος. 
Οι επιθέσεις των Τούρκων συνεχίστηκαν επί έναν ολόκληρο μήνα, μέχρι τις 8 Αυγούστου. 
Τις ημέρες εκείνες, ο πιστός λαός τελούσε συνεχείς παρακλήσεις και προσευχές προς τον Ύψιστο, δεόμενος προς τον Άγιο Σπυρίδωνα να παρέμβει, σώζοντας το νησί του.

Όπως αναφέρει η εκκλησιαστική ιστορία, στις 9 Αυγούστου του 1716 ξεσπά στο νησί μια καταστρεπτική καταιγίδα. 
Τα πλοία των Τούρκων έγιναν κομμάτια, το φρούριο παρέμεινε απόρθητο, ενώ πανικός κυριάρχησε στο στρατόπεδο των Τούρκων, στο οποίο διαδόθηκε η είδηση ότι πολλοί στρατιώτες είδαν τον Άγιο Σπυρίδωνα με τη μορφή καλόγηρου να βγαίνει από τον ομώνυμο Ιερό Ναό, απειλώντας τους Μουσουλμάνους με αναμμένο πυρσό.
Το ξαφνικό μπουρίνι, καταμεσής του καλοκαιριού και ο φόβος από τον καλόγερο που τους καταδίωκε, ανάγκασε του Οθωμανούς να τραπούν σε άτακτη φυγή. 

Η αναχώρηση τους στις 11 Αυγούστου, αποδόθηκε στην θαυματουργή επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος.
Η Κέρκυρα έγινε ο προμαχώνας ολόκληρης της Ευρώπης, ο υπερασπιστής Στρατάρχης Σχουλεμβούργος τιμήθηκε δια βίου από τη Βενετική γερουσία, η οποία με ψήφισμά της, στις 19 Μαρτίου 1717 μ.Χ.,  θέσπισε με νόμο την ετήσια λιτανεία του Ιερού σκηνώματος, του Αγίου Σπυρίδωνος, να γίνεται κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!