Quantcast
SLIDERΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΚΡΙΚΕΤΤΟΠΙΚΑ

Κρίκετ: Τι ερεύνησε & τι βρήκε η ΓΓΑ

Από την Δευτέρα μαύρα σύννεφα σκεπάζουν το δημοφιλές άθλημα της Κέρκυρας κρίκετ.

Αφενός εξαιτίας του δημοσιεύματος της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», που κάνει λόγο ότι « παράγοντες του κρίκετ έκαναν  εμπορία των αθλητικών «μπόνους» σε αθλητές και αθλήτριες που χρησιμοποιήθηκαν ή θα χρησιμοποιηθούν για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια».

Αφετέρου από την προτροπή  της Γενικής Γραμματείας  προς την Ομοσπονδία Κρίκετ να  ακυρώσει τα πρωταθλήματα δύο κατηγοριών (Νέων Ανδρών- Γυναικών) από τα συνολικά επτά, που διεξήχθησαν το 2019, με την επισήμανση ότι σε αυτά τα δύο «διαπιστώθηκαν σωρεία παραβάσεων».

Παρότι η δημοσιοποίηση των δύο γεγονότων ταυτίστηκε χρονικά, εν τούτοις η ακύρωση των πρωταθλημάτων δεν έγινε εξαιτίας του δημοσιεύματος, αλλά επειδή προέκυψαν παραλείψεις ( σε αγώνες των Αθηνών) που αφορούσαν “μικροπαρατυπίες» σύμφωνα με τον ΓΓ της ΕΛΟΚ Στυλιανό Γούστη, ο οποίος υποστήριξε ότι «αυτές οφείλονται στην πενιχρή επιχορήγηση της Ομοσπονδίας από την Πολιτεία». Για τα δημοσιεύματα ο ίδιος τα χαρακτήρισε «ανυπόστατα και ότι πιθανότατα σκοπό έχουν να βλάψουν το ήθος και την υπόληψη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κρίκετ». Και κάλεσε «όποιον έχει τέτοιου είδους στοιχεία να τα καταθέσει στον εισαγγελέα».

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Κρίκετ σε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε χθες αποφάσισε να προσφύγει στη δικαιοσύνη για το δημοσίευμα, που πλήττει το κύρος & την αξιοπιστία του αθλήματος.

Γιατί η ΓΓΑ ακυρώνει δύο πρωταθλήματα

Την Δευτέρα (14/10/19) η ΓΓΑ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: “Την άμεση ακύρωση των πρωταθλημάτων Νέων Ανδρών και Γυναικών 2019, για σωρεία παραβάσεων, ζήτησε από την Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Η μη σύννομη διεξαγωγή τους διαπιστώθηκε έπειτα από ενδελεχή έρευνα της Διεύθυνσης Αγωνιστικού Αθλητισμού της ΓΓΑ, κατόπιν εντολής για διενέργειά της από τον κ. Αυγενάκη, ύστερα από σχετικές καταγγελίες.

Θα ακολουθήσει η ανάκληση εγγραφής στον ειδικό πίνακα διακριθέντων αθλητών και αθλητριών και θα εξεταστούν οι κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν στην Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ βάσει του αθλητικού νόμου”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «ΚΣ» η έρευνα της Διεύθυνσης Αγωνιστικού Αθλητισμού κατέληξε στις εξής διαπιστώσεις για τα πρωταθλήματα Νέων Ανδρών & Γυναικών 2019:

α) Η κλήρωση της σειράς των αγώνων έγινε στις 18-10-2018, όμως το πρόγραμμα των αγώνων της 18ης-5-2019 κοινοποιήθηκε στα σωματεία στις 16-5-2019 και το πρόγραμμα των αγώνων της 27ης-6-2019 και της 28ης-6-2019 κοινοποιήθηκε στα σωματεία στις 27-6-2019. Συνεπώς, δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 9 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων Κρίκετ.

Οι Διαιτητές

β) Η Ομοσπονδία  δεν απέστειλε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού πράξεις ορισμού διαιτητών, όπως της  είχε ζητηθεί.  Αντί αυτών έστειλε  έγγραφο του σωματείου “Ο Πρωταθλητής Χρήστος Τζοβάρας”, με το οποίο το σωματείο δηλώνει ότι, όσον αφορά τους αγώνες στην Αθήνα (ΟΑΚΑ), κατά την έναρξη του πρώτου αγώνα (18-5-2019) ο παριστάμενος Πρόεδρος του ΔΣ της Ομοσπονδίας  γνωστοποίησε ότι για οικονομικούς λόγους δεν θα μετακινηθούν διαιτητές από την Κέρκυρα.

Ο ίδιος «αξιολόγησε» δύο ξένους παίκτες, που παρέχουν οικειοθελείς υπηρεσίες στα σωματεία των Αθηνών ως διαιτητές, που διαιτήτευσαν όλους τους αγώνες της Α΄φάσης του πρωταθλήματος. Οι δύο αυτοί, που  άσκησαν καθήκοντα διαιτητή στους δύο αγώνες της 1ης-6-2019 που έδωσε το σωματείο “Ο Πρωταθλητής Χρήστος Τζοβάρας”, στη συνέχεια συμμετείχαν ως αθλητές του εν λόγω σωματείου στους δύο αγώνες της τελικής φάσης, που είχε διεξαχθεί τον περασμένο Ιούλιο στην Κέρκυρα.

Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας

Η  αρμόδια επιτροπή της ΓΓΑ διαπίστωσε  ότι δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις του Αθλητικού Νόμου, σύμφωνα με τις οποίες σε κάθε ομοσπονδία που καλλιεργεί ομαδικό άθλημα λειτουργεί Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, η οποία ασκεί όλες τις αρμοδιότητες σχετικά με την επιλογή, την αξιολόγηση, τον ορισμό και τον πειθαρχικό έλεγχο των διαιτητών, των παρατηρητών διαιτησίας και των λοιπών βοηθητικών οργάνων διαιτησίας των εθνικών πρωταθλημάτων και κυπέλλων της Ελλάδας ούτε τηρήθηκαν οι διατάξεις του Κανονισμού Διαιτησίας Κρίκετ που εκδόθηκε κατά τα οριζόμενα στις εν λόγω διατάξεις (άρθρο 17 Κανονισμού). Από την πλευρά τους στελέχη της ΕΛΟΚ βεβαιώνουν ότι ο Κανονισμός Κρίκετ δεν προβλέπει ορισμό Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας.

Τα φύλλα αγώνα

γ) Αριθμός φύλλων αγώνα δεν υποβλήθηκαν στην Επιτροπή Πρωταθλήματος της Ομοσπονδίας  την επόμενη ημέρα από την τέλεση κάθε αγώνα. Συγκεκριμένα, όσον αφορά το Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών, τα φύλλα των δύο αγώνων της 1ης-6-2019 πρωτοκολλήθηκαν στην Ομοσπονδία στις 12-7-2019, το δε φύλλο αγώνα της 15ης-6- 2019 πρωτοκολλήθηκε στις 12-7-2019. Όσον αφορά το Πρωτάθλημα Γυναικών, τα φύλλα των δύο αγώνων της 15ης-6-2019 πρωτοκολλήθηκαν στην Ομοσπονδία στις 8-7-2019, το φύλλο αγώνα της 27ης-6-2019 πρωτοκολλήθηκε στις 8-7-2019, το φύλλο αγώνα της 28ης-6- 2019 πρωτοκολλήθηκε στις 8-7-2019, το φύλλο ενός εκ των δύο αγώνων της 13ης-7-2019 πρωτοκολλήθηκε στις 15-7-2019 και του άλλου αγώνα στις 18-7-2019. Συνεπώς, κατά τη διεξαγωγή των Πρωταθλημάτων δεν τηρήθηκε το άρθρο 18 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων Κρίκετ.

Δεν είχε άδεια το ΟΑΚΑ

 δ) Οι αγώνες που διεξάχθηκαν τον περασμένο Μάϊο στην Αθήνα τελέσθηκαν με  άδεια διεξαγωγής που εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής ύστερα από  αίτημα του σωματείου “Ο Πρωταθλητής Χρήστος Τζοβάρας” και τη βεβαίωση της ΕΛΟΚ  ότι  αίθουσα «Γ. Κασιμάτης» του ΟΑΚΑ είναι κατάλληλη για τη διεξαγωγή αγώνων κρίκετ έως 30-9-2019. Η άδεια αναφέρει ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν μέχρι 30-9-2019 χωρίς να προσδιορίζει την ημερομηνία ούτε την ώρα τέλεσης κάθε αγώνα. Επιπρόσθετα, η άδεια αναφέρει ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν στην αίθουσα «Γ. Κασιμάτης» του ΟΑΚΑ, της οποίας όμως η προσωρινή άδεια λειτουργίας  έληγε στις 31-8-2019 και επομένως δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα για την άδεια διεξαγωγής αγώνα.

Τι έγραψε το  «Έθνος»

Το φύλλο της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου 2019 το «Εθνος της Κυριακής» έκανε λόγο για «μεγάλο σκάνδαλο με το κύκλωμα που είχε στηθεί σε αθλητική ομοσπονδία ομαδικού αθλήματος που πουλούσε πλαστές βεβαιώσεις επιτυχιών έναντι πολλών χιλιάδων ευρώ». Ενώ, την Δευτέρα 14/10/19 στην ιστοσελίδα του Έθνους «κατονομάζεται το κρίκετ και μεταξύ άλλων δημοσιεύεται ότι Το «Έθνος της Κυριακής» έχει στη διάθεση του στοιχεία από τον φάκελο των καταγγελιών και θα τα αποκαλύψει μετά την έρευνα που αναμένεται να ξεκινήσει εντός των ημερών. Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, ο κάθε γονέας για να εξασφαλίσει ένα πιστοποιητικό πρωταθλητή ή δευτεραθλητή ή τριαθλητή από το συγκεκριμένο άθλημα έπρεπε να καταβάλει από 5.000 έως 10.000 Ευρώ. Μάλιστα υπάρχουν και καταγεγραμμένα μηνύματα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με αποκαλυπτικές συνομιλίες των γονέων με τους εμπλεκόμενους παράγοντες που κάνουν αναφορά για «ταρίφα» 5.000 Ευρώ για πιστοποιητικό τρίτης θέσης, 7.500 Ευρώ για την δεύτερη θέση και 10.000 Ευρώ για την πρώτη θέση».

Ανυπόστατα τα στοιχεία

Ο ΓΓ της ΕΛΟΚ Στυλιανός Γούστης αναφερόμενος στα δημοσιεύματα είπε: “Από τη στιγμή, που κανένας δεν έχει καταθέσει στην Ομοσπονδία κάποιο αποδειχτικό στοιχείο, τα θεωρώ ανυπόστατα και ενδεχομένως να προέρχονται από κάποιους, οι οποίοι έχουν σκοπό να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη της Ομοσπονδίας Κρίκετ». Και συνέχισε: «Η διοίκηση είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την τιμή & την υπόληψη της Ομοσπονδίας και του Κρίκετ».

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!