Quantcast
ΕΚΚΛΗΣΙΑΤΟΠΙΚΑ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης Σπιτέρης χοροστάτησε στην λειτουργία στον καθολικό Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα στην Πρέβεζα

Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, πραγματοποιηθηκε με μεγαλη λαμπροτητα η Εορταστικη Θεια Λειτουργία στον Καθολικο Ιερο Ναο του Αγιου Αντρέα στην Πρέβεζα, με μεγαλη προσέλευση κοσμου απο την Πρέβεζα, καθως και πολλων Κερκυραιων που πραγματοποιησαν διημερη εκδρομη γι αυτο τον σκοπο με διοργανωση του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΚΈΡΚΥΡΑΣ. Στην Θεια Λειτουργια Χοροστατησε ο Αρχιεπισκοπος ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΙΤΕΡΗΣ.

Και λιγα λογια για τον Ναό

ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΡΕΑ. Η Πρέβεζα είναι η μοναδική πολη στην Ήπειρο που έχει Καθολικη Εκκλησια, την Εκκλησια του ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΡΕΑ, ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. Οι πρωτοι Καθολικοι, ηρθαν στην Πρέβεζα στα μέσα του 13ου αιώνα. Η καταγωγή τους ηταν απο την Βενετία. Η Καθολικη Κοινοτητα της πολης εμπλουτιστηκε με τις Σταυροφοριες απο στρατιωτικους και εμπορους. Οργανωμένη ενορία, όμως υπήρξε απο τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι το 1946.Αργοτερα προστέθηκαν αλλοι 150 “περίπου Ιταλοί που ηρθαν στην Πρέβεζα απο την περιοχή της ΠΟΥΛΙΑ σαν πολιτικοι προσφυγες. Στην πολη της Πρέβεζας, υπηρξαν συνολικα 4 Καθολικες Εκκλησιες, οπως επισης και σχολείο, καθώς και Μοναστήρι των Φραγκισκανων. Ο Ενοριακος Ναος του ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΡΕΑ χτιστηκε το 1901 με χορηγια του Αυτοκράτορα της Αυστροουγγαριας ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ _ΙΩΣΗΦ, για την εξυπηρέτηση των Καθολικων αλλα και των Ευρωπαιων που εργαζονταν στην ευρύτερη περιοχη. Τοτε η Πρέβεζα διεθετε και ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ της Αυστριας. Ο Ναος εξυπηρετουνταν απο το Ταγμα των Φραγκισκανων Αδερφων, μέχρι και τον Δεύτερο Παγκοσμιο Πολεμο. Λειτουργουσε κανονικα μεχρι το 1946, οποτε και έκλεισε οταν οι Ιταλοι της Πρέβεζας απελαθηκαν. Χρειάσθηκε να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να τεθεί ξανά σε λειτουργία. Το 2003 μεγαλη πυρκαγια, πιυ την θυμούνται ακονα οι Πεεβεζιανοι, προξενησε σημαντικές ζημιεςστον Ναο που ομως αποξατασταθηκαν. Ανακαινησθηκε απο τον σημερινό Καθολικό Αρχιεπίσκοπο ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΣΠΙΤΕΡΗ το 2005.

Ο Ναός του ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΡΕΑ λειτουργεί την τελευταία Κυριακη καθε μηνα. Την ημέρα της Εορτης του ΑΓΙΟΥ, ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!