Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Σε εξέλιξη το Διεθνές συνέδριο «Safe Corfu 2019»

Αρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 9 Νοεμβρίου στην Κέρκυρα  το Διεθνές συνέδριο για την Πολιτική Προστασία και τις Νέες Τεχνολογίες υπό τον τίτλο «Safe Corfu 2019» .Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της «Safe Greece» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και  συνδιοργανωτές  το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Δήμο Κέρκυρας,την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Επιμελητήριο . Τελεί υπό την αιγίδα της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, της Γ.Γ. Υποδομών και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Το διεθνές αυτό συνέδριο, το πλαισιώνουν 350 σύνεδροι, Έλληνες επιστήμονες διεθνούς κύρους, υπηρεσιακοί παράγοντες από τη χώρα μας, καθώς και επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Η επιδίωξη είναι να έρθουν κοντά οι  διαχειριστές κρίσεων και άνθρωποι που λαμβάνουν αποφάσεις, από τον ακαδημαϊκό χώρο, τον ιδιωτικό τομέα την αυτοδιοίκηση, την πολιτική προστασία, των εθελοντισμό, από όλη τη χώρα αλλά οι επιστήμονες εκτός συνόρων που δραστηριοποιούνται ενεργά στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας αλλά και εκπρόσωποι από τα μεγαλύτερα κέντρα λήψης των αποφάσεων σε όλο τον κόσμο.

Οι σοβαρές επιπτώσεις από την εκδήλωση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, πυρκαγιές, σεισμοί, πλημμύρες, χιονοπτώσεις, καταιγίδες, ανεμοστρόβιλοι κλπ, προκαλούν σοβαρά προβλήματα στον πληθυσμό των κρατών, στις επιχειρήσεις στο περιβάλλον και αλλού. Ενδεικτικά αναφέρονται οι απώλειες ανθρώπινων ζωών, οι τραυματισμοί, η απώλεια της περιουσίας, καταστροφές δικτύων, οικονομικές επιπτώσεις, για παράδειγμα στον τουρισμό, απώλειες στο εισόδημα των πολιτών και κόστος αποκατάστασης παραγωγικότητας, καταστροφή υποδομών, περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις, καταστροφή πολιτιστικών μνημείων και άλλα. Ιδιαίτερα για την Κέρκυρα που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς και που έχει ενταχθεί από το 2007 στο κατάλογο μνημείων UNESCO, οι επιπτώσεις από την εκδήλωση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών είναι δυνατόν να επηρεάζουν τη βιωσιμότητα πολιτών και επιχειρήσεων.

Για το λόγο αυτό απαιτείται η συντονισμένη δράση όλων των φορέων για τον περιορισμό ή την εξάλειψη των κινδύνων. Οι θεματικές ενότητες που θα περιλαμβάνει αυτό συνέδριο είναι οι εξής:
-Φυσικές Καταστροφές
-Τεχνολογικές & Ανθρωπογενείς Καταστροφές
-Natech (σύνθετες Φυσικές & Τεχνολογικές) Καταστροφές
-Θαλάσσια, Οδικά και Αεροπορικά Ατυχήματα
-Καινοτόμες τεχνολογίες και μέθοδοι στη μελέτη, πρόληψη και διαχείριση
(συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, συστήματα υποστήριξης απόφασης, καινοτόμες εφαρμογές, τηλεπισκόπηση κ.λπ.)
-Κλιματική Αλλαγή και επίδρασή της σε φυσικά φαινόμενα και στον ανθρώπινο πολιτισμό-Ανθρώπινη Δραστηριότητα και επίδρασή της σε φυσικά φαινόμενα (έρευνες υδρογονανθράκων, εξορύξεις κ.λπ.)

-Βιοποικιλότητα: επίδραση κλιματικής αλλαγής και καταστροφικών φαινομένων στη βιοποικιλότητα
-Ασφάλεια: Προστασία κρίσιμων υποδομών από κακόβουλες ενέργειες, σχέδια αντιμετώπισης τρομοκρατικών ενεργειών, κυβερνοπροστασία
-Διαχείριση Αναδυόμενων Κρίσεων (λ.χ. μεταναστευτικό, επιδημίες)
-Θεσμικό & Νομοθετικό Πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας
-Εκπαίδευση: σε πολίτες, εθελοντές, εκπαιδευτικούς, μαθητές, στελέχη
-Έρευνα & Διάσωση, Ανθρωπιστική Βοήθεια
-Πολιτική Προστασία & ΜΜΕ: διάδοση της πληροφορίας και σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ των φορέων και των Μ.Μ.Ε.
-Πολιτική Προστασία – Νησιωτικότητα – Τουρισμός
-Πολιτική Προστασία & Αναπηρία / Τρίτη Ηλικία
-Πολιτική Προστασία & Πολιτιστική Κληρονομιά
-Εθελοντισμός: ρόλος, έργο, θεσμικό πλαίσιο, προκλήσεις
-Οικονομική διάσταση καταστροφών, κρίσεων, πρόληψης.

(φωτο Δ. Μαρτζούκου)

Χαιρετισμοί

Χθες έγινε η εναρκτήρια εκδήλωση στην Ιόνιο Ακαδημία. Σε χαιρετισμό που απέστειλε η περιφερειάρχης Ρ. Κράτσα,  (σ.σ. λόγω της απουσίας της στο Λονδίνο) αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η εποχή της ορατής πλέον κλιματικής αλλαγής με τις σοβαρές συνέπειες στην ζωή των ανθρώπων , στην οικονομική  δραστηριότητα, στην προστασία του περιβάλλοντος της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, των πολιτιστικών μνημείων, αλλά και στην υψηλή επιβάρυνση των προϋπολογισμών απαιτεί επιτακτικά επιστημονική προσέγγιση, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό πρόληψης αλλά και ορθολογικής αντιμετώπισης των κρίσεων που προκύπτουν.
Η Περιφερειακή μας Αρχή έχει θέσει ως βασικό στόχο την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου οχύρωσης του κάθε νησιού, με τις ιδιαιτερότητες του, σύμφωνα με τις σύγχρονες προβλέψεις και μεθόδους. Το Συνέδριο λοιπόν που αρχίζει σήμερα θα είναι οπωσδήποτε πολύτιμο προς αυτή την κατεύθυνση».

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης  Π.Ε. Κέρκυρας Μ. Ανδριώτη από το βήμα του συνεδρίου σημείωσε και  τα εξής:

“Πάντα θα υπάρχει ανάγκη μιας συζήτησης με θέμα την “ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και διαχείριση των καταστροφών”. Γιατί πάντα η πραγματικότητα θα μας υπερβαίνει και γιατί πάντα θα βρισκόμαστε πίσω από τα φυσικά φαινόμενα που κάθε φορά μπροστά τους φαίνεται η μικρή ή η μεγάλη αδυναμία μας. Γι αυτό και όσοι διαχειριζόμαστε τις τύχες της Περιφέρειας μας, το σώμα της οποίας έχει πληγιάσει πολλές φορές από τις φυσικές καταστροφές, θεωρούμε ότι έχουμε μία υποχρέωση. Να είμαστε  διαρκώς σε εγρήγορση, να βρισκόμαστε πάντα στο καλύτερο σημείο προπαρασκευής, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που αιφνίδια  προκύπτουν.  Και ως αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας θέλω να αναφερθώ στο νησί μας,  που αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς και την πόλη μας,  που έχει ενταχθεί από το 2007 στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Οι επιπτώσεις από την εκδήλωση φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών, είναι δυνατό να επηρεάσουν τη βιωσιμότητα πολιτών και επιχειρήσεων.  Και για το λόγο αυτό απαιτείται η συντονισμένη δράση όλων των Φορέων για τον περιορισμό ή την εξάλειψη των κινδύνων. Για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου, βασική προϋπόθεση είναι η εμπλοκή και η συντονισμένη δράση πολλών Υπηρεσιών και φορέων, η εφαρμογή στρατηγικών που βασίζονται στο διεπιστημονικό σχεδιασμό, η προληπτική οργάνωση και ο κρατικός συντονισμός. Η επιχειρησιακή οργάνωση μιας οργανωμένης κοινωνίας αποτελεί κρίσιμο και καθοριστικό παράγοντα για τη διαχείριση, την αντιμετώπιση και τη μείωση των επιπτώσεων που οφείλονται σε μια φυσική ή τεχνολογική καταστροφή. Παρά το προφανές χρειάζεται να τονίζουμε κάθε φορά πόσο σημαντική είναι η διαδικασία της συνεννόησης των εμπλεκομένων Φορέων και Υπηρεσιών και εκπροσώπων, με τη δημιουργία πραγματικών περιστατικών, ούτως ώστε να πλησιάζουμε όλο και περισσότερο, στην αίσθηση του πραγματικού κινδύνου όταν αυτός δημιουργείται και των συνεπειών του και στο πώς ο καθένας πρέπει να ενεργήσει και να ενεργοποιήσει όσα προβλέπονται από τις διατάξεις. Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει η αξιέπαινη πρωτοβουλία safe Greece και το σημερινό συνέδριο».

 

*Χαιρετισμό απεύθυναν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Σπ. Ιωάννου, εκ του δήμου Κ. Κέρκυρας, ο αντιδήμαρχος Χ. Γιώτης, ενώ από το Επιμελητήριο ο πρόεδρος Γ.Χονδρογιάννης.

**Στην πάνω φωτο η αντιπεριφερειάρχης Μ. Ανδριώτη με τη ΓΓ Νησιωτικής Πολιτικής Χρ. Καλογήρου

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!