Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Στην τελική ευθεία η προκήρυξη Κοινωφελούς Εργασίας- 480 θέσεις για Κέρκυρα-Π.Ι.Ν.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ,ότι  πρόκειται να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την πρόσληψη 36.500 ανέργων μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ κοινωφελούς εργασίας, με συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας.

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου του ΥΠΕΣ «μέσα στον Ιούνιο τα εν λόγω προγράμματα θα αξιολογηθούν από τον ΟΑΕΔ και στο τέλος του ίδιου μήνα, όσοι επιλεγούν θα βρεθούν στις θέσεις τους». Υπενθυμίζουμε ότι αρχικά η ΚΥΑ για τις θέσεις αυτές είχε υπογραφεί τον περασμένο Μάρτιο και μάλιστα είχε δημοσιευτεί σε ΦΕΚ στις 9 Απριλίου 2020. Ωστόσο προέκυψε η αναγκαιότητα τροποποιήσεων και γι αυτό καθυστέρησε η προκήρυξη.

*Το θέμα δημοσίευσε με σημερινό πρωτοσέλιδο η ΚΣ

 

Στους Δήμους Κέρκυρας-Παξών και στην ΠΙΝ αναλογούν 468 θέσεις εργασίας, ενώ επιπλέον 12 θέσεις αφορούν το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Κέρκυρας, όπως είχε ανακοινώσει ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Ειδικότερα οι θέσεις ανά Δήμο & ΠΙΝ έχουν ως εξής: Στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας 168 θέσεις, 51 στο Δήμο Νότιας Κέρκυρας , 48 στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας και 15 στο Δήμο Παξών. Ενώ 186 είναι οι θέσεις για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Να σημειωθεί ότι δικαίωμα συμμετοχής δεν έχουν όσοι είχαν προσληφθεί στα προηγούμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας (υπ αριθ 9/2017, 4/2018, 8/2018, 10/2018 και 3/2019) του ΟΑΕΔ.

Πρόγραμμα 8 μηνών για μακροχρόνια άνεργους

Στο δελτίο τύπου, που αναρτήθηκε χθες στον ιστότοπο του ΥπΕΣ αναφέρονται μεταξύ άλλων: “Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός, 36.500 περίπου δικαιούχων ανέργων, οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα. Θα κάνουν τις αιτήσεις τους και ο ΟΑΕΔ μέσα στον μήνα Ιούνιο θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση με βάση τα κριτήρια που περιγράφει η ΚΥΑ». Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο: «οι άνθρωποι θα πάνε σε Δήμους, κυρίως σε Κοινωφελείς Οργανισμούς στα πλαίσια των Δήμων, σε άλλα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου και ένας ορισμένος αριθμός θα συνδράμει και στο κοινωνικό έργο των Μητροπόλεων. Ένας αριθμός περίπου 1.000 ανθρώπων σε όλη την Ελλάδα».
Ο βασικός σκοπός του νέου Προγράμματος 8μηνης διάρκειας, είναι η επανασύνδεση των μακροχρονίων ανέργων και ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανέργων, η κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και η σύζευξη των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Το Πρόγραμμα, συνολικής δαπάνης 277 εκατ. ευρώ περίπου, θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και παράλληλα με την απασχόληση που θα προσφέρει, θα παρέχει υποχρεωτική κατάρτιση και πιστοποίηση νέων δεξιοτήτων στους ωφελούμενους ως σημαντικό εφόδιο για την περαιτέρω εξέλιξή τους στην αγορά εργασίας.

Οι ειδικότητες
Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν θα αντιστοιχούν σε πάνω από 70 ειδικότητες υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Υπενθυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα δηλώθηκαν από Δήμους και Περιφέρειες οι απαιτούμενες ειδικότητες που αντιστοιχίζονται με τις ανάγκες που προκύπτουν για την υλοποίηση των δηλωθέντων αντίστοιχων έργων.
Οι βασικές ειδικότητες αφορούν: Διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού φύλαξης, οικοδόμων, μαγείρων οδηγών, κηπουρών, γενικών καθηκόντων. Παράλληλα θα υπάρξουν και άλλες ειδικότητες προκειμένου να καλυφθούν όλες οι απαιτήσεων των Φορέων. Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για έναν έως τρεις Δήμους της επιλογής τους και για μία και μόνο ειδικότητα.

Πως θα υποβληθεί η αίτηση
Οι δυνητικά ωφελούμενοι, κατόπιν πρόσκλησης του ΟΑΕΔ, καλούνται να υποβάλουν, αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, μία αίτηση συμμετοχής για την τοποθέτησή τους στις προκηρυσσόμενες θέσεις, για μία ειδικότητα, επιλέγοντας από μία μέχρι τρεις υπηρεσίες τοποθέτησης ή/και επιβλέποντες φορείς, όπως προβλέπει η πρόσκληση.
Η αίτηση αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και μετά την συμπλήρωσή της, οι δυνητικά ωφελούμενοι την αποστέλλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων (http://ait.oaed.gr/).
Σε περίπτωση υποβολής της αίτησης με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που ορίζεται ρητά στην πρόσκληση, ο δυνητικά ωφελούμενος αποκλείεται από την διαδικασία κατάρτισης του πίνακα κατάταξης ανέργων και, κατά συνέπεια, από την διαδικασία τοποθετήσεων βάσει αυτού. Διόρθωση ή τροποποίηση ή συμπλήρωση των αιτήσεων για ελλιπή στοιχεία – δικαιολογητικά, έστω και συμπληρωματικά ή διευκρινιστικά, επιτρέπεται με νέες αιτήσεις μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων. Οι νέες αιτήσεις αντικαθιστούν τις προηγούμενες, οι οποίες ακυρώνονται.
Μετά τη λήξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, ο υποψήφιος μπορεί να εκτυπώσει την ηλεκτρονική αίτησή του, στην οποία περιλαμβάνονται ο αριθμός και η ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής.

Οι πίνακες κατάταξης
Κρίσιμος χρόνος συνδρομής των προϋποθέσεων συμμετοχής στην διαδικασία και των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη για την κατάταξη των υποψηφίων στους επιβλέποντες φορείς ή/και υπηρεσίες τοποθέτησης είναι ο χρόνος λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στην πρόσκληση για την κατάρτιση πίνακα κατάταξης ανέργων.
Να σημειωθεί ότι ο προσωρινός πίνακας κατάταξης ανέργων περιλαμβάνει προσωρινό πίνακα επιτυχόντων, προσωρινό πίνακα επιλαχόντων και προσωρινό πίνακα αποκλειομένων, στον οποίο αναφέρεται συγκεκριμένος λόγος αποκλεισμού. Ο προσωρινός πίνακας αναρτάται στο διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ και ανακοινώνεται η έκδοσή του στον πίνακα ανακοινώσεων του αρμόδιου Κέντρου Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ).
Κατά των ανωτέρω πινάκων επιτρέπεται η υποβολή, με ηλεκτρονικό μόνο τρόπο, ένστασης μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών εργάσιμων ημερών προς το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του ΟΑΕΔ, η οποία αρχίζει από την επόμενη ημέρα της ανάρτησης των πινάκων στο διαδικτυακό τόπο του Οργανισμού. Μετά τη λήξη της προθεσμίας δεν είναι δυνατή η υποβολή ενστάσεων.
Κατόπιν εξέτασης των ενστάσεων από το ΔΣ του ΟΑΕΔ εντός δέκα εργάσιμων ημερών, ο οριστικός πίνακας κατάταξης ανέργων, ο οποίος περιλαμβάνει τον οριστικό πίνακα επιτυχόντων, τον οριστικό πίνακα επιλαχόντων και τον οριστικό πίνακα αποκλειομένων, εγκρίνεται από τον Διοικητή ή από άλλο όργανο που ορίζεται με απόφασή του.
Ο οριστικός πίνακας κατάταξης ανέργων αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ και η έκδοσή του ανακοινώνεται στον πίνακα ανακοινώσεων του αρμόδιου ΚΠΑ2 και στον πίνακα ανακοινώσεων εκάστου επιβλέποντος φορέα.

Η Μοριοδότηση
Οι ωφελούμενοι κατατάσσονται σε πίνακες κατά κλάδο και ειδικότητα με βάση τα ακόλουθα κριτήρια επιλογής και κατάταξης: Χρονικό διάστημα συνεχόμενης ανεργίας, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες: 1 μόριο ανά μήνα, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/ης συζύγου: 1 μόριο ανά πλήρη μήνα Αναπηρία ωφελουμένου σε ποσοστό 50% και άνω: 15 μόρια Ηλικία 18 έως 29 ετών:15 μόρια 30 έως 44 ετών: 25 μόρια 45 έως 54 ετών: 35 μόρια 55 ετών και άνω: 45 μόρια Αριθμός ανηλίκων τέκνων: 10 μόρια για κάθε ανήλικο τέκνο Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω: 10 μόρια Δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ): 35 μόρια Ωφελούμενοι που δεν είχαν τοποθετηθεί σε ολοκληρωμένες ή υπό υλοποίηση δράσεις της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020: 20 μόρια Εντοπιότητα: 20 μόρια

Τα Κριτήρια
Η επιλογή των υπαλλήλων αναμένεται να γίνει στη βάση εννέα συγκεκριμένων κριτηρίων που ακολουθήθηκαν και σε προηγούμενες προκηρύξεις. Ειδικότερα: Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών. 2. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας με ανώτατο όριο τους 60 μήνες. 3. Αναπηρία ωφελούμενου σε ποσοστό 50% και άνω. 4. Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό. 5. Ηλικία. 6. Αριθμός ανήλικων τέκνων. 7. Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. 8. Ιδιότητα δικαιούχου του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ). 9. Ωφελούμενοι που δεν είχαν τοποθετηθεί σε ολοκληρωμένες ή υπό υλοποίηση δράσεις «Προώθησης της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα» της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!