Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

25 χρόνια χωρίς τον Μάνο Χατζιδάκι – Συναυλία Φιλαρμονικής Σχολής Ληξουρίου

Η Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου τιμά το έργο και την προσωπικότητα του μεγάλου μας συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι, παρουσιάζοντας σε συνεργασία με την γυναικεία ληξουριώτικη χορωδία της ΚΕ.ΔΗ.ΚΕ. «Τζώρτζης Δελλαπόρτας» και τους εξαιρετικούς ερμηνευτές Μαρία Θωμά (σοπράνο) και Σταμάτη Λέκκα (βαρύτονο) μερικές από τις μελωδικές στιγμές του. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση η γραμμένη από τον μαέστρο Χαράλαμπο Μακρή σουίτα για συμφωνική μπάντα πάνω σε θέματα από το συμφωνικό έργο «Το Χαμόγελο της Τζοκόντας». Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στις 20:30 στο κλειστό γυμναστήριο Ληξουρίου.

Όταν σκεφτόμαστε την έντεχνη ελληνική μουσική του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, ίσως πολλά ονόματα έρχονται αμέσως στο μυαλό μας: Σαββόπουλος, Μαρκόπουλος, Λοΐζος, Ξαρχάκος, Θεοδωράκης και βεβαίως ο ….Μάνος Χατζιδάκις. 

Ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν ένας από τους πιο παραγωγικούς Έλληνες συνθέτες. Ήταν μάλιστα ένας από τους πρώτους, μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη, που εισήγαγε την «Έντεχνη μουσική» στην ελληνική μουσική σκηνή.

Η σχέση του με τον Μίκη Θεοδωράκη ερμηνεύει σαφώς τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: ο Θεοδωράκης εκφράζει το “όλον”, τον κοινό αγώνα, την κοινή προσπάθεια. Από την άλλη πλευρά ο Χατζιδάκις, μέσα από την κατά Λεωτσάκο δυσβάστακτη ιδιοφυΐα του, εκφράζει τον ρόλο του ατόμου μέσα στη σύγχρονη κοινωνία. Ενός ατόμου που κουβαλά προτερήματα αλλά και δυσβάσταχτες ενοχές και ατέρμονες αναζητήσεις.

Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε στις 23-10-1925 στην Ξάνθη, στην βόρεια Ελλάδα. Από τα παιδικά του χρόνια, ο Μάνος άρχισε να μελετάει μουσική και να παίζει πιάνο και βιολί. Το 1932 μετακόμισε στην Αθήνα με την οικογένειά του. Ο Μάνος ξεκίνησε ανώτερες θεωρητικές σπουδές στην μουσική και την φιλοσοφία και την ίδια περίοδο άρχισε να συναναστρέφεται με ανθρώπους του πνεύματος, όπως ο Γκάτσος, ο Σεφέρης και ο Τσιτσάνης, που επηρέασαν πολύ την σκέψη και την ιδεολογία του. Το 1945 γνώρισε την Μελίνα Μερκούρη, την αγαπημένη του φίλη.

Το 1946 ολοκλήρωσε το πρώτο του έργο στην βιομηχανία του κινηματογράφου, ενώ το 1954 άρχισε η συνεργασία του με το «Θέατρο Τέχνης» που θα διαρκούσε 15 χρόνια. Το 1960 ο Μ. Χατζιδάκις τιμήθηκε με το βραβείο Όσκαρ για το τραγούδι του «Τα παιδιά του Πειραιά» στην ταινία του J. Dassin «Ποτέ την Κυριακή». Ήταν ο πρώτος συνθέτης που έκανε ένα ελληνικό τραγούδι γνωστό σε όλον τον κόσμο.

Μια άλλη σημαντική πλευρά της ζωής του Χατζιδάκι ήταν η έναρξη της πετυχημένης συνεργασίας του με το «Μπαλέτο του 20ού αιώνα» του Maurice Béjart, το 1965. Την ίδια περίοδο (1966) ο Μάνος έφυγε για την Αμερική και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1972, την πιο δύσκολη χρονιά της δικτατορίας. Μετά την πτώση της δικτατορίας ανέλαβε πολλά πολιτιστικά καθήκοντα – κυρίως την διεύθυνση του δημόσιου ραδιοφωνικού σταθμού «Τρίτο Πρόγραμμα» (1975-1981).

Ταυτόχρονα με το ενδιαφέρον του για το ελληνικό τραγούδι, ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν επίσης ένας συνθέτης με προσωπική έμπνευση. Πέτυχε να συνδέσει με καταπληκτικό τρόπο τον κόσμο της λαϊκής μουσικής με τους νέους μουσικούς ορίζοντές του.

Η Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου τιμά το έργο και την προσωπικότητα του Μάνου Χατζιδάκι, παρουσιάζοντας, σε συνεργασία με την γυναικεία ληξουριώτικη χορωδία της ΚΕ.ΔΗ.ΚΕ. “Τζώρτζης Δελλαπόρτας” και τούς εξαιρετικούς τραγουδιστές Μαρία Θωμά και Σταμάτη Λέκκα που θα ερμηνεύσουν μερικές από τις μελωδικές στιγμές του σημαντικού μας συνθέτη,  

Στο δεύτερο μέρος  θα ακουστεί σε πρώτη εκτέλεση η, γραμμένη από τον μαέστρο μας Χαράλαμπο Μακρή, σουίτα για συμφωνική μπάντα πάνω σε θέματα από το συμφωνικό έργο “Το Χαμόγελο της Τζοκόντας”. 

 

Το πρόγραμμα της συναυλίας αποτελείται από τα έργα:

Α’ Μέρος
1. Όνειρο παιδιών της γειτονιάς 
Τραγούδι Σταμάτης Λέκκας – Μαρία Θωμά
Ενορχήστρωση: Χαράλαμπος Μακρής 
2. Το πέλαγο είναι βαθύ
Γυναικείο τμήμα χορωδίας Ληξουρίου 
Εναρμόνιση: Κώστας Ζερβόπουλος, πιάνο Έφη Λυκούδη 
3. Αθανασία
Γυναικείο τμήμα χορωδίας Ληξουρίου 
Εναρμόνιση: Χαράλαμπος Μακρής, πιάνο Έφη Λυκούδη 
4. Ο Κεμάλ 
Τραγούδι: Σταμάτης Λέκκας
Ενορχήστρωση: Χαράλαμπος Μακρής 
5. Μητέρα και αδελφή 
Τραγούδι: Μαρία Θωμά
Ενορχήστρωση: Χαράλαμπος Μακρής 
6. Η Πέτρα
Τραγούδι: Μαρία Θωμά
Ενορχήστρωση: Σάββας Γκριτζέλης
7. Τ’ αστέρι του βοριά
Τραγούδι: Μαρία Θωμά – Σταμάτης Λέκκας
Ενορχήστρωση: Σπύρος Προσωπάρης, 
Εναρμόνιση για γυναικεία χορωδία Χαράλαμπος Μακρής 
8. Η μπαλάντα του Ούρι
Τραγούδι: Μαρία Θωμά
Ενορχήστρωση: Σπύρος Προσωπάρης, 
Εναρμόνιση για γυναικεία χορωδία Χαράλαμπος Μακρής 
9. Αθήνα 
Τραγούδι Σταμάτης Λέκκας – Μαρία Θωμά
Ενορχήστρωση: Σπύρος Προσωπάρης, 
Εναρμόνιση για γυναικεία χορωδία Χαράλαμπος Μακρής 
10. Μην τον ρωτάς τον ουρανό
Τραγούδι Σταμάτης Λέκκας – Μαρία Θωμά
Ενορχήστρωση: Σπύρος Προσωπάρης, 
Εναρμόνιση για γυναικεία χορωδία Χαράλαμπος Μακρής 
11. Έλα πάρε μου τη λύπη
Τραγούδι:  Μαρία Θωμά
Ενορχήστρωση: Σπύρος Προσωπάρης, 
Εναρμόνιση για γυναικεία χορωδία Χαράλαμπος Μακρής

Β’ Μέρος
Χαράλαμπος Μακρής: Σουίτα για συμφωνική μπάντα σε θέματα από το “Χαμόγελο της Τζιοκόντα”. 
1. Όταν έρχονται τα σύννεφα
2. Κοντέσσα Εστερχάζυ
3. Η παρθένα της γειτονιάς μου
4. Βροχή
5. Προσωπογραφία της μητέρας μου
6. Το κοντσέρτο
7. Δολοφόνοι
8. Χορεύοντας με τη σκιά μου
Ενορχήστρωση: Χαράλαμπος Μακρής

Σολίστ: Μαρία Θωμά (σοπράνο), Σταμάτης Λέκκας (βαρύτονος)
Μαντολίνο: Λουίζα Περάτη
Κιθάρα: Πηνελόπη Μοσχοπούλου
Τσέμπαλο: Έφη Λυκούδη
Κοντραμπάσο: Γιώργος Λιάπης

Συμφωνική μπάντα Φιλαρμονικής Σχολής Ληξουρίου

Γυναικείο τμήμα χορωδία δήμου Ληξουρίου “Τζώρτζης Δελλαπόρτας”
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Χαράλαμπος Μακρής

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και ώρα 20:30 στο κλειστό γυμναστήριο Ληξουρίου. Είσοδος – οικονομική ενίσχυση 5 ευρώ.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!