Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Παλιά Περίθεια: Ζήτω που καήκαμε!

Γράφει η Σοφία Ηλία-Σαλβάνου* 

 

Η τελευταία φορά που εκτεταμένη πυρκαγιά κατέστρεψε το ΒΑ τμήμα του Παντοκράτορα από την Ημερολιά της Κασιώπης μέχρι τις πλαγιές του Στραβοσκιάδη ήτανε στη Τούρκικη εισβολή του 1537 επί Σουλειμάν Α! του κατακτητή. 

Σήμερα λόγω ανεπάρκειας και εγκληματικής αδιαφορίας, η τοπική δημοτική αρχή δεν έλαβε μέτρα πυροπροστασίας και άφησε χωρίς νερό (για πάνω από ένα μήνα) το ιστορικό διατηρητέο μνημείο της παλιάς Περίθειας στο έλεος της πυρκαγιάς. 

Κάηκαν χιλιάδες στρέμματα στον Παντοκράτορα μαζί με όλες οι πλαγιές γύρω από την παλιά Περίθεια: Κοντράκι, Ματαγόνα, Μαλίδια, Βούνοι, Φανός, Λάσης, Σαλβανάμπελα, Καστανιές, Κοκκινοπήγαδο, Βούσες κλπ. Απειλήθηκε και ο οικισμός του αη λιά της κάτω Περίθειας που σώθηκε χάρις στις προσπάθειες των κατοίκων. 

Κάηκε το εκκλησάκι του αγίου Αθανασίου στην είσοδο της παλιάς Περίθειας στη περιοχή «Βούνοι» και έγλυψε κυριολεκτικά η φωτιά αναπαλαιωμένα σπίτια του 16ου αιώνα στο πέραν του λάκκου τμήμα της παλιάς Περίθειας ονομαζόμενο «πέρα χωριό». 

Οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους ιδιώτες που έβαλαν κυριολεκτικά τα στήθη τους μπροστά στη φωτιά και έσωσαν την πολύπαθη παλιά Περίθεια και ιδιαίτερα τις συνοικίες των Συριωτάδων, το Χειρδαράδο και την Κοντράδα των Σαλβανάτων μαζί με τους ναούς της Υ.Θ. Ζωοδόχου Πηγής των Σαλβάνων (του 1696 μχ) και τον ενοριακό ναό του Αγίου Νικολάου (προ του 16ου αιώνα). 

Επί τρία μερόνυχτα τρεις, αλβανικής υπηκοότητας, εργάτες γης έσωσαν την εκκλησία της Υ.Θ. Ζωοδόχου Πηγής και το όμορο αναπαλαιωμένο αρχοντικό των Σαλβάνων του 16ου αιώνα. 

Πλησίον του ως άνω ιστορικού ακινήτου ο περιθειώτης μελισσοκόμος και επιχειρηματίας Βασίλης Συριώτης με αυτοθυσία και βοηθό άλλον εργάτη από την γείτονα χώρα έσωσαν την ενορία και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. 

Τα χαράματα της Τρίτης στις 02:45 πμ βοήθησε τη κατάσβεση και ο Πολύμερος Κάσαρης στη «κοντράδα» των Σαλβάνων. 

Σε όλους τους προαναφερθέντες η κόρη μου και εγώ οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη διάσωση της εκκλησίας και του ιστορικού ακινήτου. 

Ανατολικά του χωριού στη συνοικία του Καραπαπά, εξ Αλβανίας εργάτης γης και οικοδόμος έσωσε το σπίτι ιδιοκτησίας γιατρού του Γ.Ν.Κ. 

Τα οχήματα της Πυροσβεστικής δυστυχώς δεν μπορούσαν να εισέλθουν στο χωριό γιατί τα δρομάκια είναι κατεστραμμένα και δεν επέτρεπαν ούτε στα τα ταχείας πυρόσβεσης οχήματα, να περάσουν και να χτυπήσουν τη φωτιά που έκαψε ολοσχερώς το σπίτι της κας Κατερίνας (ενοικιαζόμενο air B&B) ευρισκόμενο δίπλα στην εκκλησία της Υ.Θ. Ζωοδόχου Πηγής. 

Ο περιφερειακός δρόμος του χωριού δεν ήταν προσβάσιμος από την Πυροσβεστική σε όλο του το μήκος ιδίως δυτικά του Αγίου 

Νικολάου, όπου και το σοβαρότερο μέτωπο της φωτιάς σε πυκνή δασώδη περιοχή, που απειλούσε τις περιουσίες των κατοίκων και τις εκκλησίες. 

Ο δρόμος αυτός, για τον οποίο οι κάτοικοι δια εγγράφου είχαν ζητήσει από τον Ιούνιο του 2021 την εξομάλυνση και επίστρωσή του, δεν επέτρεψε στα πυροσβεστικά οχήματα να συνδράμουν τους κατοίκους στη κατάσβεση της φωτιάς, η οποία μαίνονταν ανεξέλεγκτη. 

Η εγκληματική αμέλεια της δημοτικής αρχής να στερήσει το χωριό περισσότερο του ενός μηνός από νερό με αποτέλεσμα ούτε ο πυροσβεστικός κρουνός της γειτονιάς, δίπλα στην οικία Πέτρου Χειρδάρη, να υδροδοτείται, πέρα από το ότι είναι νομικά κολάσιμη, έθεσε σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες και συνετέλεσε στο να γίνουν ζημιές. 

Τα χαράματα της Τρίτης 25.07 υπήρξε μόνο για λίγες ώρες παροχή νερού που βοήθησε τους ανωτέρω εργάτες να σώσουν τα σπίτια μας. Δυστυχώς από το πρωί της περασμένης Τρίτης 25.07 συνεχίζουμε να είμαστε χωρίς νερό, ενώ το καλοκαίρι δεν τελείωσε ούτε ο κίνδυνος πυρκαγιάς πέρασε. Η επιλεκτική αυτή ολιγόωρη υδροδότηση του χωριού αποδεικνύει πως δεν είχε ποτέ βλάβη το δίκτυο. Αλλά και εάν επρόκειτο για βλάβη όφειλε να είχε έγκαιρα αποκατασταθεί. 

Δυστυχώς η τραγωδία είχε προβλεφθεί και οι κάτοικοι της παλιάς Περίθειας είχαν απευθυνθεί στη δημοτική αρχή και στο δημοτικό συμβούλιο με την υπ’ αριθμόν 3489/07.06.2021 αίτησή τους ζητώντας να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα αποφυγής πυρκαγιάς. 

Δυστυχώς ο Δήμαρχος κος Μαχειμάρης , (για τον οποίο ισχύει το: LÉTAT, C’EST MOI τουτέστιν ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ) δεν απάντησε ποτέ στην εν λόγω αίτηση εντός 50 ημερών, ως εκ του Νόμου όφειλε, ούτε και έθεσε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο αγνοώντας πλήρως τους κατοίκους των οποίων οι περιουσίες σήμερα απειλήθηκαν αλλά και επλήγησαν. 

Είναι διαχρονική η αδιαφορία της δημοτικής αρχής για την παλιά Περίθεια απεικονίζουσα πρωτίστως το επίπεδο των κατά καιρούς εκλεγμένων. 

Προτού να ολοκληρωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Όρος έγινε τη περασμένη Κυριακή 30.07 η ετήσια λιτανεία της Περίθειας σα να μη συνέβη τίποτα. Ουδείς προβληματίστηκε από τους τοπικούς συλλόγους που οι εκδηλώσεις τους-πανηγύρια- (τι σύμπτωση!) επιχορηγούνται από τη δημοτική αρχή. 

Η χθεσινή συγκέντρωση, πρωτοβουλίας τοπικών επιχειρηματιών με φορείς & αρχές, δεν απαλλάσσει ευθυνών αυτούς που νοιάζονταν μόνο για την αυλή της ταβέρνας τους. Δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ ουσιαστικά για το ιστορικό χωριό. Τους είχαμε χρόνια τώρα προειδοποιήσει για το επερχόμενο κακό. 

Αλλά κανείς «δεν σπάει ούτε έσπαζε ποτέ αβγά» μη κακοκαρδίσει το «δεινόσαυρο της πολιτικής», που κάποτε φωτογραφιζόταν πάνω στα εκχιονιστικά οχήματα μπροστά στα τοπικά κανάλια και σήμερα με πετσέτα στο λαιμό, με φωσφορούχο γιλέκο και τη μάνικα στο χέρι κάνει τον ήρωα μέσα από στημένες συνεντεύξεις στα media. 

Ζήτωσαν οι δημοτικοί άρχοντες…. αλλά και οι χειροκροτητές τους. 

Όλα αυτά θα ήταν απλώς φαιδρά αν δεν ήταν τραγικά για το φυσικό περιβάλλον, για το προστατευόμενο από το νόμο διατηρητέο ιστορικό μνημείο της παλιάς Περίθειας, αλλά και για τη ζωή και τις περιουσίες μας. 

Τις βυζαντινές εκκλησίες του 13ου και 16ου αιώνα και τις περιουσίες μας έσωσαν οι αλβανικής υπηκοότητας μουσουλμάνοι εργάτες γης, αυτοί που μας ξελογγιάζουν και μας ραντίζουν τα χτήματα, αυτοί που σνομπάρουμε εμείς οι «νοικοκυραίοι». Αυτοί οι φιλότιμοι ταπεινοί σκαπανείς, πάλεψαν υπέρ «βωμών και εστιών μας» χωρίς να «ευλογούν τα γένια τους» και χωρίς να βγαίνουν στα κανάλια να αυτοθαυμάζονται. 

Ίσως κάποιοι να νομίζουν ότι πέρασε το κακό και μαζί και ο θυμός των κατοίκων που επλήγησαν. 

Όμως η υπόθεση έχει και νομική πλευρά τόσο για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που δεν έλεγχε συστηματικά, ως όφειλε ακολουθώντας τα πρωτόκολλα, το αν οι πυροσβεστικοί κρουνοί είχαν νερό, όσο και για τη δημοτική αρχή, που άφησε και αφήνει ακόμα και σήμερα χωρίς νερό τη παλιά Περίθεια, δίνοντας προτεραιότητα υδροδότησης στα πεδινά και στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. 

Αμφότεροι οι ανωτέρω έχουν κατά νόμο την ευθύνη λειτουργίας των πυροσβεστικών κρουνών, τη προστασία των ιστορικών μνημείων, τη συντήρηση των δημοτικών δρόμων, τη λήψη μέτρων πρόληψης πυρκαγιάς ιδίως όταν αυτά έχουν ήδη ζητηθεί εγγράφως από 32 μονίμους κατοίκους (ντόπιους και αλλοδαπούς) της παλιάς Περίθειας εδώ και δυο χρόνια. Ασφαλώς οι κάτοικοι αυτοί δεν ανέχονται πλέον να αντιμετωπίζονται ως «παιδιά ενός κατώτερου Θεού»!!. Αγαπούν τη παλιά Περίθεια και έχουν επενδύσει πολλά λεφτά για τη αναπαλαίωση των σπιτιών τους. 

Έχοντας πλήρη επίγνωση των ευθυνών της και «έχοντας λερωμένη τη φωλιά της», η δημοτική αρχή του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας εφάρμοσε την βασική αρχή προπαγάνδας επιχειρώντας να στρέψει τη προσοχή του κόσμου 180 μοίρες προς την αντίθετη κατεύθυνση από την αλήθεια και από τις ευθύνες της. 

Μίλησε για εμπρηστές συνωμοσιολογώντας και λαϊκίζοντας ασύστολα για να κρύψει τις δικές της διοικητικές και προσωπικές ευθύνες. Εν όψει εκλογών μας πέρασε το μήνυμα «δοξάστε με σας έσωσα….» 

Μας έσωσε ποιος? ….αυτός που χωρίς αιδώ, μας άφησε να καούμε στη παλιά Περίθεια χωρίς δρόμο πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων και υδροδότηση των πυροσβεστικών κρουνών ? 

Πολύ θα ήλπιζε ο κος Δήμαρχος να περιοριστούμε στο να ανεβάσουμε το θέμα μόνο πολιτικά στο προσφιλές του τοπικό πεδίο, που ελέγχει έκπαλαι ποικιλοτρόπως. 

Όχι, δε θα κάνουμε αντιπολίτευση … 

Οι έχοντες έννομο συμφέρον θα απευθυνθούμε στη δικαιοσύνη, η οποία δεν συγκινείται ούτε από θεατρινισμούς ούτε από τα 

«φωσφορούχα γιλέκα και πετσέτες στο λαιμό» όσων αυτοδιοικητικών παραγόντων και μη παρέβησαν το καθήκον τους… στη πυρκαγιά του Όρους, που κατέκαψε τη παλιά Περίθεια. 

Επιφυλασσόμαστε παντός νόμιμου δικαιώματος. 

04.08.2023 

 

*Μόνιμη κάτοικος παλιάς Περίθειας στη κοντράδα των Σαλβάνων 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!