Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

Παράταση για μείωση αντικειμενικών αξιών- Η εικόνα στους δήμους Κέρκυρας

Παράταση δίνεται στους Δήμους, αναφορικά με την υποβολή γνώμης, όσον αφορά το ύψος των αντικειμενικών αξιών της χωρικής τους αρμοδιότητας, που ίσχυσαν από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η προθεσμία έληγε χθες, αλλά τελικά δίνεται χρονικό περιθώριο ως την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, σε συνέχεια επικοινωνίας της ΚΕΔΕ με το υπουργείο Οικονομικών. Με το υπουργείο Οικονομικών να  ξεκαθαρίζει ότι θα εξετάσει μόνο τα αιτήματα των δήμων που είναι τεκμηριωμένα και αποδεικνύουν ότι υπάρχει ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων τιμών και ότι σε κάθε περίπτωση ακόμα και στις περιοχές που θα μειωθεί η φορολογητέα αξία των ακινήτων δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2022 και του 2023. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ό, τι αφορά τους τρεις Δήμους της Κέρκυρας, ο Κεντρικός Δήμος, μόλις χθες ολοκλήρωσε την δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που προτείνει την μείωση των αντικειμενικών αξιών από 25%-50%, ενώ τα δημοτικά συμβούλια Νότιας και Βόρειας Κέρκυρας ακόμα δεν έχουν συνεδριάσει για να αποφασίσουν για το συγκεκριμένο θέμα.

Οι “αντικειμενικές” στην Κέρκυρα εκτός ΔΕ Κερκυραίων

ΔΕ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: χαμηλότερη 600€ & υψηλότερη 900€ (Αρίλλας-Αρμενάδες-Καββαδάδες-Καστελλάνοι Γ)

ΔΕ ΕΣΠΕΡΙΩΝ:χαμηλότερη 600€- υψηλότερη1.600€ (Αγ. Στέφανος Αυλιωτών-Αρίλλας 1.450€)

ΔΕ ΘΙΝΑΛΙΟΥ: χαμηλότερη650€-υψηλότερη1.550€ (Ρόδα)

ΔΕ ΚΑΣΣΩΠΑΙΩΝ: χαμηλότερη 1.100€ -υψηλότερη 2.100€ (Αγ, Στέφανος-Κέντρωμα 1.650€)

ΣΕ ΑΧΙΛΛΕΙΩΝ: χαμηλότερη 700€- υψηλότερη1.750€ (Αγ. Γόρδης)

ΔΕ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΩΝ χαμηλότερη 850€- υψηλότερη1.050€ (Λάκωνες-Λιαπάδες)

ΔΕ ΠΑΡΕΛΙΩΝ χαμηλότερη750€-υψηλότερη1.050€ (Κανακάδες)

ΔΕ ΦΑΙΑΚΩΝ χαμηλότερη700€-υψηλότερη2.000€ (Μπαρμπάτι)

ΔΕ ΚΟΡΙΣΣΙΩΝ χαμηλότερη850€-υψηλότερη1.100€ (Αγ. Γεώργιος-Αγ. Νικόλαος Νότου)

ΔΕ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ χαμηλότερη750€- υψηλότερη1.450€ (Κάβος)

ΔΕ ΜΕΛΙΤΕΙΕΩΝ χαμηλότερη750€- υψηλότερη1.100€ (Μωραΐτικα)

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας

Συγκεκριμένα προτείνεται α) στους ορεινούς οικισμούς του Δήμου μας και στους οικισμούς στους οποίους δεν εφαρμοζόταν το σύστημα των αντικειμενικών αξιών κατά το έτος 2018 και προστέθηκαν μεταγενέστερα, η μείωση να είναι της τάξης του 50% και β) στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες (πόλη και περιαστικές περιοχές) στις οποίες προϋπήρχε αντικειμενικός προσδιορισμός το έτος 2018 – που ήταν έτος αφετηρίας των αυξήσεων – να γίνει επαναφορά των αντικειμενικών αξιών όπως ίσχυαν προ της αύξησης, μειωμένων περαιτέρω κατά 25% (συνολική δηλαδή μείωση 50%)

Η διαδικασία

Η διαδικασία προβλέπει ότι οι αιτιολογημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι Δήμοι θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση.

Παράλληλα, οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων αναμένεται να πιάσουν και πάλι δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτή τη φορά θα ασχοληθούν με τις 2.167 περιοχές – ζώνες που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος και εντός του 2023 θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται κυρίως σε νησιά και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, καθώς όχι μόνο δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση, αλλά πρόκειται για περιοχές με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων ακόμα και για ερειπωμένα χωριά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν στις αντικειμενικές τιμές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα εφαρμοστούν όταν ολοκληρωθεί η επανάληψη της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών.

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!