Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Ποιες είναι οι τροφές που βοηθούν το αναπνευστικό σύστημα;

Το αναπνευστικό σύστημα αποτελείται από την τραχεία, το λαιμό, τους πνεύμονες και τη μύτη. Η κύρια λειτουργία του είναι να αποβάλλει το διοξείδιο του άνθρακα και να φέρει φρέσκο οξυγόνο στους πνεύμονές σας.

Οι επιβλαβείς ουσίες, όπως ο καπνός και τα μικρόβια μπορεί να μειώσουν την περιεκτικότητα

Μαρία Πέζαρου MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος
ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100
Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

οξυγόνου στους πνεύμονές σας και να βλάψουν τους αεραγωγούς σας. Η λειτουργία των πνευμόνων μας επιβαρύνεται καθημερινά και από παράγοντες η κακή ποιότητα αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Η προσαρμογή της διατροφής σας με τροφές φιλικές προς τους πνεύμονες, μπορεί να προάγει την αναπνευστική σας υγεία. Παρακάτω θα αναφερθούν σημαντικά και χρήσιμα στοιχεία που εμπλέκονται στην σωστή λειτουργία των πνευμόνων σε σχέση με τις διατροφικές μας συνήθειες.

Πράσινο τσάι: Ο τραυματισμός των πνευμόνων εξαιτίας του καπνίσματος ή της έκθεσης στη ρύπανση μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή.

Η χρόνια φλεγμονή των πνευμόνων μπορεί να επηρεάσει τις πνευμονικές λειτουργίες. Το πράσινο τσάι περιέχει ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή των πνευμόνων, επειδή περιέχει κατεχίνες, μια κατηγορίαισχυρών αντιοξειδωτικών.

Καρότα: Η κατανάλωση βιταμίνης Α επιτρέπει στο σώμα σας να αμυνθεί εναντίον βακτηρίων, τοξινών και άλλων παθογόνων που προκαλούν λοιμώξεις. Αν αυτά τα παθογόνα παραμείνουν στον οργανισμό χωρίς να αντιμετωπιστούν, μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες λοιμώξεις, πνευμονία και άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Τα καρότα περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Η κατανάλωση πλούσιων σε ωμέγα-3 ψαριών μειώνει τη βαρύτητα και την συχνότητα του άσθματος σε παιδιά και ενήλικες, σύμφωνα με την Υπηρεσία για την Ερευνα και την Ποιότητα στον τομέα της Υγείας. Επίσης καταπολεμούν το χρόνιο άσθμα και καθαρίζουν τους πνεύμονες. Στις πηγές ωμέγα-3 οξέων περιλαμβάνονται ο τόνος, το σκουμπρί, η πέστροφα της λίμνης, ο σολομός, η ρέγγα και οι σαρδέλες. Συμπεριλαμβάνονται, όμως, επίσης ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια.

Βιταμίνη C: Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πνευμονικές λειτουργίες. Η βιταμίνη C είναι ένα ασκορβικό οξύ που δρα αντιοξειδωτικά για να προστατεύσει τους πνεύμονες και το σώμα σας από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν λοίμωξη και χρόνιες παθήσεις. Πηγές βιταμίνης C περιλαμβάνουν εκτός από τα εσπεριδοειδή, τα βατόμουρα, οι
τομάτες, το μάνγκο, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, οι ψητές πατάτες, η κολοκύθα, το πορτοκάλι και η παπάγια.

 Το Συνένζυμο Q10: προστατεύει τη λειτουργία του πνεύμονα. Τα επίπεδα του CoQ10 είναι σημαντικά χαμηλότερα στους ασθματικούς αλλά και σε ασθενείς με ΧΑΠ. Αντίθετα, η συμπλήρωση της διατροφής με CoQ10 προσφέρει σημαντικά οφέλη. Σε μία μελέτη, σε ασθματικούς ασθενείς με χρόνια θεραπεία με στεροειδή βελτιώνοντας την απόδοση άσκησης, οξυγόνωσης των ιστών, και του καρδιακού ρυθμού.

Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο συμβάλλει στη λειτουργία των ενζύμων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους μύες στις αναπνευστικές μας οδούς να χαλαρώσουν και βοηθά στον έλεγχο της αντίδρασης του σώματός μας κατά την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Πηγές μαγνησίου αποτελούν οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, οι σπόροι, τα καρότα, το
σπανάκι και τα θαλασσινά.

Ginkgo Biloba (Τζίνγκο Μπιλόμπα): Το τζίνγκο μπιλόμπα είναι γνωστό για την ωφέλιμη δράση του στους πνεύμονες για το αναπνευστικό. Σταυρανθή λαχανικά: Το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο στους πνεύμονες χάρη στις γλυκοζινολικές ενώσεις που περιέχουν. Σύμφωνα με μελέτες, οι εν λόγω χημικές ενώσεις εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και μειώνουν τις φλεγμονές στους πνεύμονες.

Σκόρδο: Το σκόρδο έχει αντιφλεγμονώδη δράση και δρα ενάντια στις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Μελέτη που διεξήχθη στην Κίνα υπέδειξε ότι τα άτομα που καταναλώνουν συστηματικά σκόρδο διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στους πνεύμονες, ακόμη κι αν είναι καπνιστές.

Παρά το γεγονός ότι η διατροφή και οι επιπτώσεις της στους πνεύμονές μας αποτελούν ακόμα αντικείμενο μελέτης, είναι σαφές ότι μπορούμε να βοηθήσουμε την υγεία των πνευμόνων μας κάνοντας τα εξής: 1) Να έχουμε ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά, ψάρια 2) Να μειώσουμε την πρόσληψη αλατιού 3) Να διατηρούμε το βάρος μας σε υγιές επίπεδο 4) Να ασκούμαστε με μέτρο 5) Να πίνουμε νερό.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!