Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑΧωρίς κατηγορία

Άρωμα Κέρκυρας στη δημοτική βιβλιοθήκη Πεύκης

Τα έργα με τίτλο «Το Χρέος» του Σπύρου Μουρατίδη ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την έκθεση στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας, ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη, μετά στην Αθήνα στο Πολεμικό Μουσείο και την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022 στις 19:00 θα παρουσιαστούν στην Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης (Αφροδίτης 4, Πεύκη) σε συνεργασία με την Σοφία Γουναροπούλου τακτικό μέλος του ΚΟΙΠΑΠ Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης και μέλος του Δ.Σ. Φαιάκων Ένωση.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια μνήμης των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή. Ο Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης είναι ένας δήμος με δύο προσφυγικούς οικισμούς και κατοικείται εκτός των άλλων και από πολλούς απογόνους Μικρασιατών.
Η έκθεση ζωγραφικής θα έχει θέμα τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής και στα έργα ζωντανεύουν παιδικές αναμνήσεις της προσφυγικής γειτονιάς, προφορικές μαρτυρίες που λήφθηκαν από τον καλλιτέχνη και οι οποίες χρησιμοποιούνται αποδίδοντας με το πινέλο το συναίσθημα, ένα συναίσθημα χρέους απέναντι στους ξεριζωμένους.
Την έκθεση θα συνοδεύσει η παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Μουρατίδη με τίτλο «Προφορικές Μαρτυρίες Προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Κέρκυρα».
Πρόκειται για τις προφορικές Μαρτυρίες των Προσφύγων της πρώτης γενιάς που κατέφυγαν ή διέλευσαν από το νησί των Φαιάκων μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και αποτελεί το αποτέλεσμα της 30χρονης έρευνας του ιστορικού.
Ο πολυσχιδής Σπύρος Μουρατίδης είναι διδάκτωρ Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, πτυχιούχος Νομικής, αντιστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος, επίτιμος διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και … γελοιογράφος. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είναι μέλος της ΕΙ.Κ.Ε. (Εικαστικής Κερκυραϊκής Ένωσης). Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις σχετικά με τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής ενώ το πεδίο έρευνάς του βρίσκεται στο χώρο της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας.
Την εκδήλωση θα προλογήσει ο Πρόεδρος του ΚΟΙ.Π.Α.Π Παναγιώτης Μπόλλας, ενώ το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Βάϊος Βαϊόπουλος, καθηγητής τμήματος Φιλολογίας ΕΚΠΑ, η Δρ Φωτεινή Καρλάφτη-Μουρατίδη, Διδάσκουσα του Ιονίου Πανεπιστημίου και η Σοφία Γουναροπούλου τακτικό μέλος του ΚΟΙ.Π.Α.Π. Λυκόβρυσης-Πεύκης. Η Λίζυ Ξανθοπούλου θα ερμηνεύσει μία από τις μαρτυρίες του βιβλίου, σε διδασκαλία του Πέτρου Γάλλια.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!