Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Έγκυος τα Χριστούγεννα: Τι να προσέξετε στο γιορτινό τραπέζι

Οι γιορτές πλησιάζουν και αν είστε έγκυος πιθανόν να αναρωτιέστε αν πρέπει να προσέξετε κάτι ιδιαίτερο. 

Όλα καλό είναι να γίνονται με μέτρο, όπως το φαγητό, οι βόλτες και τα ψώνια. Προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ξεκούραση σας και η υγεία του εμβρύου. Μπορείτε να απολαύσετε τα

MΑΡΙΑ ΠΕΖΑΡΟΥ*

γιορτινά εδέσματα αλλά προσέξτε τους κρυμμένους διατροφικούς και θερμιδικούς κινδύνους που παραμονεύουν στο γιορτινό τραπέζι!

Εφόσον είστε έγκυος, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξετε για συγκεκριμένα προϊόντα, όπως:

Κρέας: Αφού το κυρίως γεύμα περιέχει κρέας βεβαιωθείτε ότι είναι καλοψημένο και καταναλώστε το όσο είναι ακόμα ζεστό. Αν έχει περισσέψει φαγητό θα πρέπει να μπει άμεσα στο ψυγείο και να καταναλωθεί εντός μίας ημέρας για να αποφευχθούν οι δηλητηριάσεις.

Τυριά: Τα τυριά είναι αναπόσπαστο μέρος στο εορταστικό τραπέζι ως ορεκτικά. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικές στην κατανάλωσή τους και να αποφύγετε τα μαλακά τυριά όπως το brie, το camembert, το ροκφόρ και τη ρικότα, καθώς τέτοιου είδους τυριά μπορεί να φέρουν το βακτήριο Listeria. Η μόλυνση με Listeria μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη για εσάς και το μωρό σας οπότε καλό θα ήταν να επιλέγετε πιο σκληρά κίτρινα τυριά, όπως το κασέρι. Το τυρί cottage και τα κρεμώδη τυριά μπορεί να είναι ασφαλή αν έχουν αγοραστεί συσκευασμένα και παστεριωμένα βάση των προδιαγραφών.

Αλλαντικά: Θα πρέπει να αποφεύγετε τα αλλαντικά και τα λουκάνικα έχουν δημιουργηθεί από κρεατόπαστα. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα τρόφιμα είναι πιο πιθανό να περιέχουν ένα βακτήριο που ονομάζεται Listeria, το οποίο μπορεί να προκαλέσει λιστερίωση. Οι έγκυες έχουν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες από τον γενικό πληθυσμό να αναπτύξουν λιστερίωση , ένα σοβαρό είδος τροφικής δηλητηρίασης.

Σαλάτες: Βεβαιωθείτε ότι τα λαχανικά στις σαλάτες που προσφέρονται στα εορταστικά γεύματα έχουν πλυθεί καλά. Αν πρόκειται για κάποια προ συσκευασμένη, έτοιμη σαλάτα καλύτερα να την αποφύγετε. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε στο dressing της σαλάτας, καθώς αν περιέχει σπιτική μαγιονέζα με ωμά αυγά, καλό θα ήταν να μην την καταναλώσετε. Προτιμήστε τα βραστά λαχανικά και τις βραστές σαλάτες ή τα ψητά λαχανικά που μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα!

Επιδόρπιο: Αν σας προσφερθεί κάποιο γλυκό που περιέχει ωμά αυγά δυστυχώς θα πρέπει να αρνηθείτε. Βεβαιωθείτε ότι τα υλικά που περιέχει το επιδόρπιο είναι ασφαλή έτσι ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις. Τα φρούτα που θα καταναλωθούν μετά το φαγητό θα πρέπει να είναι καλά πλυμένα επίσης.

Αλκοόλ: Και μην ξεχνάτε πως θα πρέπει να αποφύγετε το αλκοόλ! Όμως θα μπορούσατε να προτιμήσετε Mocktails, δηλαδή Super δροσερά κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ με βάση τους χυμούς, τα φρούτα και την σόδα ή γιορτινά Fruit Punch χωρίς αλκοόλ!

Μασάτε την τροφή σας αργά και καταναλώνετε μικρά γεύματα (4-6) για να διατηρείτε το αίσθημα του κορεσμού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμα, τα μεγάλα γεύματα που μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες ενοχλήσεις. Σταματήστε το φαγητό μόλις αρχίσετε να χορταίνετε. Χρειάζεται λίγη ώρα για να φθάσει το σήμα του κορεσμού από το στομάχι στον εγκέφαλο.

Με το καλό τον νέο χρόνο να έρθει το μωράκι σας, να είναι γερό, δυνατό και καλότυχο! Ζήσε αυτή την μοναδική περίοδο της ζωής σου, απόλαυσέ την στο έπακρο! Προστάτεψε τον θησαυρό που έχεις μέσα σου και εκείνο με τη σειρά του να σου χαρίσει τη λάμψη του! Καλές Γιορτές!

 

*MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100 Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

*δημοσιεύθηκε στο φύλλο 23ης-12-2ο23 της εφημερίδας “Η Κέρκυρα Σήμερα”

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!