Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Ένας χρόνος πόλεμος στην Ουκρανία – Συγκέντρωση στην Κέρκυρα για την μαύρη επέτειο

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο στην Ευρώπη έκανε την εμφάνισή του η φρίκη του πολέμου για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Και  στην Κέρκυρα σήμερα όπως και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας προχώρησαν σε συγκέντρωση στην Ανουντσιατα. 

Περισσότερους νεκρούς από ό,τι είχε σε εννέα χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν έχει μετά από έναν χρόνο στην Ουκρανία η Ρωσία,  όπου σήμερα γίνονται αντιπολεμικές διαμαρτυρίες και συλλήψεις, την ώρα που η Δύση ενισχύει με άρματα μάχης την Ουκρανία, χωρίς να αποκλείει και την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Καθώς στην Ρωσία έχουν απαγορευτεί οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις, οι άνθρωποι προτίμησαν τις ατομικές διαμαρτυρίες. Ωστόσο οι αρχές καιροφυλακτούσαν. Στην Πετρούπολη (Πόλη του Αγίου Πέτρου) κατά την διάρκεια κατάθεσης λουλουδιών στο μνημείο του Ουκρανού ποιητή Ταράς Σεβτσένκο συνελήφθησαν τουλάχιστον έξι άτομα, μεταδίδει ο ιστότοπος OVD-info (στην Ρωσία έχει ανακηρυχθεί ‘ξένος πράκτορας’). Το σημερινό του αφιέρωμα στον πόλεμο έχει τίτλο «Επισκόπηση της ρωσικής καταστολής σε καιρό πολέμου. Ένας χρόνος από την εισβολή».

Οι νεκροί

Ένα χρόνο μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, η Ρωσία θρηνεί τουλάχιστον 15.136 στρατιωτικούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν από ανοιχτές πηγές οι δημοσιογράφοι του ιστότοπου Mediazona και της ρωσικής υπηρεσίας του BBC. Μεταξύ των 15.136 Ρώσων στρατιωτών , οι 1.214 είναι επίστρατοι. Οι δημοσιογράφοι των δύο μέσων ταυτοποίησαν τα ονόματα 588 μελών της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner που σκοτώθηκαν και 1.310 πρώην κρατουμένων.
Από τις 24 Φεβρουαρίου στον πόλεμο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.800 αξιωματικοί, εκ των οποίων 199 είχαν τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη και άνω. Αυτό για τους γνωρίζοντες δείχνει απροθυμία των στρατιωτών να πολεμήσουν, κάτι που αναγκάζει τους διποικητές των ταγμάτων συντσαγμάτων και μεγαλύτερων σχηματισμών να κατεβούν στην πρώτη γραμμή για να δώσουν προσωπικά τις εντολές καινα παρακινήσουν το στρατιωτικό προσωπικό να μπει στην μάχη.
Όπως επισημαίνει ο ιστότοπος Mediazona, ο αριθμός των απωλειών στις γραμμές του ρωσικού στρατού υπερβαίνει τον επίσημο αριθμό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα εννέα χρόνια του πολέμου στο Αφγανιστάν, από τις 25 Δεκεμβρίου του 1979 έως τις 15 Φεβρουαρίου του 1989, η Σοβιετική Ένωση έχασε στο Αφγανιστάν 15.051 στρατιωτικούς.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρθηκε για τελευταία φορά στις απώλειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία τον Σεπτέμβριο του περασμένου χρόνου. «Οι απώλειές μας μέχρι σήμερα είναι 5.937 πεσόντες» είχε δηλώσει τότε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.
Οι δημοσιογράφοι του ιστότοπου Nediazona και της ρωσικής υπηρεσίας του BBC σε συνεργασία με ομάδα εθελοντών συγκεντρώνουν στοιχεία για τον θάνατο των Ρώσων στρατιωτών από τις αναρτήσεις συγγενών τους, από τις ειδήσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τις επίσημες ανακοινώσεις των περιφερειακών αρχών. Ο πραγματικός αριθμός των πεσόντων μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!