Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Ένα φλιτζάνι καφέ, 10 οφέλη για τον οργανισμό!

Ο καφές, αποτελεί το πιο δημοφιλές ρόφημα στον πλανήτη και ίσως το πιο αγαπητό.
Βασικό χαρακτηριστικό του, είναι η καφεΐνη και η ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Η καφεΐνη είναι ένα αλκαλοειδές συστατικό, του οποίου η συγκέντρωση ποικίλει ανάλογα με το είδος του. Είναι ουσία

MAΡΙΑ ΜΠΑΛΗ
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

ταχείας δράσης, εισέρχεται γρήγορα και εύκολα στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, ενώ απορροφάται σχεδόν ολόκληρη η ποσότητα μέσα σε 20-30 λεπτά. Η δράση της διαρκεί συνήθως 4 με 6 ώρες. Δεν συσσωρεύεται στο αίμα, ενώ μόνο το 1% της καφεΐνης αποβάλλεται χωρίς προηγουμένως να μεταβολιστεί.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του καφέ, ξεπερνούν σε αριθμό τα 1.000 διαφορετικά είδη σε ένα φλιτζάνι!
Οι κυριότερες αντιοξειδωτικές ουσίες του, ανήκουν στην κατηγορία των πολυφαινολων.
Ωστόσο, την τελική συγκέντρωση του καφέ σε αντιοξειδωτικά την επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό, παράγοντες όπως η ποικιλία, το καβούρδισμα των σπόρων και ο τρόπος παρασκευής του.
Άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στον καφέ είναι η Βιταμίνη Β2, η Βιταμίνη Β5, η Β3, το Μαγγάνιο, το Κάλιο και το Μαγνήσιο.
Παρακάτω, μπορούμε να δούμε κάποιες από τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει η μέτρια κατανάλωσή του:
1. Βελτιώνει την πνευματική απόδοση, καθώς η διεγερτική δράση της καφεΐνης στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη σκέψη και αντίδραση, την καλύτερη συγκέντρωση, συμβάλλει στη μνήμη και καταπολεμά την υπνηλία.
2. Μια άλλη δράση του καφέ αφορά στην ανακούφιση από το άσθμα, βελτιώνοντας την αναπνοή, γι’ αυτό και αποτελεί βοηθητική θεραπεία για ασθματικούς. Η ιδιότητα αυτή του καφέ, οφείλεται στη δράση της καφεΐνης, η οποία διαστέλλει τους βρογχικούς σωλήνες διευκολύνοντας την αναπνοή και μειώνοντας την κούραση των αναπνευστικών μυών.
3. Επίσης ο καφές ανεβάζει τη διάθεση και δρα ενάντια στην κατάθλιψη. Το «μαγικό» αυτό συστατικό βρίσκεται στα μόρια της καφεΐνης, τα οποία ενώνονται σε εγκεφαλικά κύτταρα, απομακρύνοντας τους νευροδιαβιβαστές οι οποίοι ελευθερώνουν χημικές ουσίες που χαλούν την διάθεση. Έτσι, κυριαρχούν μόνο οι χημικές ουσίες που μας φτιάχνουν τη διάθεση και αισθανόμαστε ευφορία και ευεξία.
4. Η κατανάλωση του καφέ μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Η καφεΐνη μπλοκάρει χημικές ουσίες στο αίμα που προάγουν τη φλεγμονή, η οποία εμπλέκεται σε διάφορες ασθένειες.
5. Ο καφές μπορεί ενδεχομένως να βοηθά τη σεξουαλική ζωή των αντρών, αφού δρα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας .Ερευνητές του University of Texas Health Science Center, στο Χιούστον, ανακάλυψαν ότι άντρες που καταναλώνουν επιπλέον καφεΐνη καθημερινά έχουν μικρότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.
6. Η κατανάλωση καφέ, μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα τα άτομα που γυμνάζονται, αυξάνοντας την σωματική τους ενέργεια και βελτιώνοντας τη φυσική τους αντοχή. Η καφεΐνη παρατείνει την αντοχή κατά τη διάρκεια μιας έντονης φυσικής δραστηριότητας, αφού προλαμβάνει τη μυϊκή κόπωση και αυξάνει την ικανότητα λιπόλυσης του οργανισμού για την παραγωγή ενέργειας, που χρησιμοποιείται άμεσα όταν χρειάζεται.
7. Η συσχέτιση του καφέ με το αδυνάτισμα, πιθανότατα οφείλεται στη συνεργιστική δράση της καφεΐνης με τα αντιοξειδωτικά, όπου διεγείρουν τη θερμογένεση, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό, αυξάνοντας έτσι και τις βιολογικές καύσεις.
8. Σύμφωνα με μελέτη του Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed στην Ιταλία, ο καφές espresso μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη, πάνω από 50%. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο ιταλικός καφές έχει μια εκπληκτική επίδραση στα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη, ενώ η κατανάλωση τριών espresso την ημέρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη στο μισό. Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στον Ιnternational Journal of Cancer.
9. Ο καφές μπορεί να προστατεύσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την άνοια.
10. Για τους ανθρώπους που ακολουθούν μια τυπική δυτική διατροφή, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Scranton, ο καφές ίσως να είναι η πιο υγιεινή επιλογή μες στη μέρα τους. Λαμβάνουν δηλαδή περισσότερα αντιοξειδωτικά από τον καφέ, από ότι από τα φρούτα και τα λαχανικά!

Βέβαια, ας μην ξεχνάμε πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωσή του, η οποία θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα (καρδιοπάθειες, έλκος, αύξηση αρτηριακής πίεσης, αλληλεπίδραση με φάρμακα, οστεοπόρωση, υπερχοληστεριναιμία).
Επίσης όσοι παρουσιάζουν προβλήματα με τον ύπνο, καλό είναι να αποφεύγουν την κατανάλωσή του κυρίως τις βραδινές ώρες, γιατί μπορεί να προκαλέσει αυπνία και νευρικότητα.
Η ιδανική ποσότητα κατανάλωσης καφέ είναι 2 ποτήρια την ημέρα (250mg καφεΐνης) , ικανή για να μας «ξυπνήσει», να μας ανεβάσει τη διάθεση και να ενισχύσει την απόδοσή μας!

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!