Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΟΠΙΚΑ

«Ένεση» 5 εκατ. € για τους τρεις Δήμους Κέρκυρας

Αποφάσεις για οικονομική ενίσχυση των 12 νέων δήμων που προέκυψαν από τη διάσπαση πέντε δήμων, καθώς και δίμηνη επέκταση αξόνων του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» που έληγαν στις 31 Οκτωβρίου, ώστε να μπορέσουν οι δήμοι να υποβάλλουν αιτήσεις για νέες χρηματοδοτήσεις, έλαβε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικότερα για τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων προβλέπεται χρηματοδότηση 1.000.000 ευρώ και για τους Δήμους Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας από 2.000.000 στον καθένα ξεχωριστά. Η χρηματοδότηση θα γίνει με την κατάθεση αιτημάτων στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» . Επιλέξιμες είναι κάθε είδους δαπάνες που αφορούν στην κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση έργων τεχνικών υποδομών, προστασία του περιβάλλοντος και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, χρηματοδότηση μελετών των ανωτέρω, προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων, καθώς και κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση διοικητικών, κοινωνικών, αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών και χρηματοδότηση των σχετικών μελετών για τα παραπάνω έργα. Να υπενθυμίσουμε ότι στο πρόγραμμα Φιλόδημος ο Ενιαίος Δήμος Κέρκυρας έχει ήδη εντάξει έργα προϋπολογισμού 10.593.655,29 €, μεταξύ των οποίων και της αναβάθμισης του βιολογικού της πόλης Κέρκυρας (5 εκατ ευρώ).

Ενίσχυση των 12 νέων δήμων
Το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε χθες την οικονομική ενίσχυση των 12 νέων δήμων που προέκυψαν από την διάσπαση των δήμων Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Λέσβου, Σάμου και Σερβίων-Βελβεντού και οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση καθώς δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για την ενίσχυσή τους. Με την ίδια απόφαση γίνεται και επέκταση
αξόνων του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» που έληγαν στις 31 Οκτωβρίου, ώστε να μπορέσουν οι δήμοι να υποβάλλουν αιτήσεις για νέες χρηματοδοτήσεις.

Συγκεκριμένα, με αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου:
Χρηματοδοτούνται με 19 εκατομμύρια ευρώ οι 12 νέοι Δήμοι που συστάθηκαν από τη διάσπαση μεγάλων, κυρίως, νησιωτικών δήμων. Η χρηματοδότηση θα γίνει με την κατάθεση αιτημάτων στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ». Οι δικαιούχοι δήμοι διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Στην πρώτη εντάσσονται οι Δήμοι Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Αργοστολίου, Σερβίων, Μυτιλήνης, Ανατολικής Σάμου, για κάθε έναν εκ των οποίων προβλέπεται χρηματοδότηση από 1.000.000 € . Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται οι Δήμοι Βόρειας Κέρκυρας, Νότιας Κέρκυρας, Ληξουρίου, Σάμης, Βελβεντού, Δυτικής Λέσβου, Δυτικής Σάμου, για κάθε έναν εκ των οποίων προβλέπεται χρηματοδότηση 2.000.000 ευρώ. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για την εφαρμογή από το νέο έτος νέου χρηματοδοτικού προγράμματος προς τους δήμους.
Επιλέξιμες είναι κάθε είδους δαπάνες που αφορούν στην κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση έργων τεχνικών υποδομών, προστασία του περιβάλλοντος και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, χρηματοδότηση μελετών των ανωτέρω, προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων, καθώς και κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση διοικητικών, κοινωνικών, αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών και χρηματοδότηση μελετών των ανωτέρω.

Παράταση του Φιλόδημος ΙΙ
Επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε την παράταση έως 31 Δεκεμβρίου των αξόνων του χρηματοδοτικού προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» που έληγαν στις 31 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα για τους άξονες: α) «Τοπική ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος»- Επικαιροποίηση Γενικών Σχεδίων Ύδρευσης (masterplan) και Επικαιροποίηση Σχεδίων Ασφάλειας Νερού», β)«Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες δήμων- Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων για τη δημιουργία ή και αναβάθμιση στάσεων, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των δήμων της χώρας- Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες- Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες της χώρας. Σημειώνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου με το νέο έτος να τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χρηματοδότηση σύγχρονων υποδομών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, σε όλους τους δήμους της χώρας.

Τα προγράμματα Φιλόδημος
Το ειδικό επενδυτικό πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ » δημιουργήθηκε το 2017 από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης σε συνεργασία με τη ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων), για να καλύψουν τις πολύ μεγάλες ανάγκες σε υποδομές στις τοπικές κοινωνίες. Βασικό στοιχείο του είναι η δανειοδότηση των ΟΤΑ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για τη χρηματοδότηση των έργων τους. Οι δήμοι δεν επιβαρύνονται, διότι η αποπληρωμή των επενδυτικών δανείων καλύπτεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Με το πρόγραμμα ενισχύονται οι ΟΤΑ όλης της χώρας, μέσω της κατασκευής έργων και προμήθειας εξοπλισμού στους τομείς: ύδρευσης, αποχέτευσης- αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ)- αγροτικής οδοποιίας- ανέγερσης ή αποκατάστασης δημοτικών κτιρίων- αντιπλημμυρικής προστασίας- αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές. Ο αρχικός προϋπολογισμός των 500 εκατομμυρίων ευρώ έχει υπερκαλυφθεί πάνω από τέσσερις φορές. Από τις Προσκλήσεις του «ΦιλόΔημος Ι» και «ΦιλόΔημος ΙΙ» που έχουν προκηρυχθεί μέχρι σήμερα, έχουν ενεργοποιηθεί και είναι διαθέσιμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, περισσότερα από 2 δισ. ευρώ. Ο «ΦιλόΔημος» λειτουργεί με συμπληρωματικό τρόπο με το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Και οι προσκλήσεις του
δεν διαφέρουν στο επίπεδο ωριμότητας και πληρότητας φακέλου υποβολής από αυτές του ΕΣΠΑ. Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι απολύτως εναρμονισμένα με αυτά του ΕΣΠΑ. Δεν εντάσσονται δηλαδή έργα ανώριμα ή αμφισβητούμενης σκοπιμότητας, αλλά αντιθέτως εντάσσονται έργα απολύτως αναγκαία και σε προχωρημένο στάδιο ωριμότητας. Να επισημανθεί ότι με τον «ΦιλόΔημο» υλοποιούνται έργα αποχέτευσης σε περιοχές με ιδιαίτερη περιβαλλοντική ευαισθησία, τα οποία δεν μπορούσαν να μπουν στο ΕΣΠΑ λόγω του στενού κριτηρίου των 2000 κατοίκων και της ανεπάρκειας των διαθέσιμων πόρων.


Σε αναμονή έργα 10,6 εκατ ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι για ο προϋπολογισμός των έργων της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα ΦιλόΔημος είναι προϋπολογισμού 10.593.655,29 €. Αυτά αφορούν κυρίως έργα του Ενιαίου Δήμου και της ΔΕΥΑΚ, μεταξύ των οποίων και η βελτίωση του αποχετευτικού της πόλης Κέρκυρας.

Συγκεκριμένα τα έργα αφορούν

Παιδικές χαρές 494 χιλ€
Αποχέτευση 5 εκατ€
Προμήθεια μηχανημάτων έργου 515 χιλ€
Συντήρηση σχολικών κτιρίων 591 χιλ€
Ύδρευση 1,78 εκ€
Υλοποίηση έργων και επενδύσεων 2,21 εκ €

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!