Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Ήλιους και θάλασσες… (της Μάγδας Μεσημέρη)

Μαγδαληνή Δ. Μεσημέρη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Msc Διατροφή και Άσκηση, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Ανδρ.Δενδρινού 2η Παρ. Μητρ.Μεθοδίου 6
Το καλοκαιράκι έφτασε για τα καλά και για μερικούς, ίσως, να είναι λίγο απότομη αυτή η αλλαγή θερμοκρασίας. Είναι αλήθεια πως η μετάβαση από την άνοιξη στο καλοκαίρι συνοδεύεται σχεδόν πάντα με μια μικρή ατονία και κόπωση, κυρίως λόγω της προσπάθειας που καταβάλλει ο οργανισμός να προσαρμοστεί στα νέα κλιματικά δεδομένα.
Τον κυρίαρχο λόγο και εδώ παίζει η διατροφή, η οποία λειτουργεί ως αρωγός του οργανισμού στην προσπάθειά του να προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές.
Ποια είναι, λοιπόν, τα μυστικά της διατροφής «σύμμαχος» σε αυτήν μας την προσπάθεια;
1. Ενυδάτωση! Το νερό είναι απαραίτητο συστατικό για τη ζωή, αμέσως μετά το οξυγόνο. Η επαρκής κατανάλωση υγρών τους ζεστούς μήνες του χρόνου αποτελεί το κλειδί για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Τις ζεστές ημέρες η αφυδάτωση απειλεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού και συχνά εκδηλώνεται με έντονη κούραση και ζάλη. Φροντίστε να πίνετε επαρκείς ποσότητες υγρών μέσα στη μέρα σας, όπου για τις γυναίκες ενδεικτικά ορίζονται τα 2½ λίτρα νερό, ενώ για τους άνδρες τα 2 λίτρα ημερησίως. Φυσικά, οι φρέσκοι χυμοί φρούτων και λαχανικών λειτουργούν επικουρικά και όχι ως αντικαταστάτες στην κάλυψη της ημερήσιας αυτής ποσότητας.
2. Επάρκεια κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών! Εκμεταλλευτείτε τους καλοκαιρινούς μήνες και την αφθονία των φρούτων και λαχανικών που μας προσφέρουν. Επιλέξτε πολύχρωμα λαχανικά για τις σαλάτες σας (πολύχρωμες πιπεριές, ντομάτα, κολοκυθάκι κ.ά.) καθώς και ποικιλία φρούτων εποχής, αφού τα διαφορετικά χρώματα δηλώνουν την ποικιλία βιταμινών που περιέχονται σε αυτά. Ακόμα και για εσάς που τα φρούτα δεν είναι το «φόρτε» σας, το καλοκαίρι δεν έχετε καμία δικαιολογία να τα παραλείπετε, αφού η «γκάμα» των φρούτων είναι σχεδόν ατελείωτη. Καρπούζι, πεπόνι, νεκταρίνι, ροδάκινο, βερίκοκο, κεράσια, ανανάς και πολλά ακόμα αποτελούν υποψήφια σνακ για κάθε ώρα της ημέρας ακόμα και για την παραλία!
3. Επιλέξτε ελαφρά γεύματα! Αποφύγετε τα πολλά μπαχαρικά στα γεύματά σας που μπορεί να δημιουργήσουν δυσφορία και αίσθημα βάρους στο στομάχι σας. Προσπαθήστε τα υλικά που βρίσκονται στο πιάτο σας να είναι ευδιάκριτα, μένοντας μακρυά από έντονες σάλτσες και περίπλοκες μαγειρικές που απειλούν τόσο την υγεία όσο και τη διάθεσή σας.
4. Κρατήστε το μαγικό 3ωρο! Εφοδιάστε τον οργανισμό σας περίπου κάθε 3 ώρες με καύσιμα για μέγιστες επιδόσεις. Δροσιστικά και θρεπτικά γεύματα σας παρέχουν τα απαραίτητα ποσά ενέργειας τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά ταυτόχρονα σας κρατάνε σε φόρμα. Δώστε έμφαση στην κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών, μιας που η εποχή ευνοεί την εύρεσή τους. Αποφύγετε τα τρόφιμα με αυξημένα λιπαρά (λιπαρά κρέατα, αλλαντικά, περίπλοκες σως), καθώς θα δυσκολέψουν τη διαδικασία της πέψης και θα αυξήσουν τα ποσοστά λίπους στο σώμα σας.
5. Ενισχύστε το αλάτι στη διατροφή σας! Η σύσταση αυτή αφορά μόνο όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα χαμηλής αρτηριακής πίεσης (υπότασης). Οι υψηλές θερμοκρασίες συχνά οδηγούν σε αυξημένη εφίδρωση, η οποία με τη σειρά της προκαλεί μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έτσι, συστήνεται για τα άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση μια μικρή αύξηση στην ποσότητα του αλατιού που καταναλώνουν μέσα στην ημέρα τους. Προτιμήστε να προσθέσετε λίγο παραπάνω αλάτι στο φαγητό σας και αποφύγετε την κατανάλωση των ήδη αλατισμένων τροφών, καθώς είναι πολύ πιθανό να χαθεί η έννοια του μέτρου.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!