Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ

Αισιόδοξα δεδομένα στον καρκίνο: Επιστημονική μέθοδος και καινοτομία

Διάλεξη της Καθηγήτριας βιοστατιστικής στο ΕΚΠΑ Ο. Δαφνή

Στην Αναγνωστική Εταιρεία, Παρασκευή 10 Μαρτίου

 

Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας προσκαλεί στην ομιλία της Καθηγήτριας Βιοστατιστικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ουρανίας Δαφνή, με θέμα: «Αισιόδοξα Δεδομένα στον Καρκίνο: Επιστημονική Μέθοδος και Καινοτομία» την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 και ώρα 20.00, στην Αναγνωστική Εταιρία.

Θα υπάρχει και ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση στο κανάλι της Αναγνωστικής στο YouTube: 

https://www.youtube.com/channel/UChyFZ0BTA2bktfFqmCUYImQ

 

 

Λίγα λόγια για το θέμα της διάλεξης:

Ο 21ος  αιώνας έφερε μεγάλη πρόοδο στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Οι σημαντικές εξελίξεις στη μοριακή βιολογία οδήγησαν στην ανακάλυψη ‘οδηγών’ γενετικών μεταλλάξεων ορισμένων γονιδίων (driver mutations) που ευνοούν τόσο τη δημιουργία όσο και την επέκταση των καρκινωμάτων. Αποτέλεσμα η ανάπτυξη, πέραν των συνήθων κυτταροτοξικών (χημειοθεραπευτικών) σχημάτων, νέων μοριακών στοχευμένων θεραπειών που αναστέλλουν τη λειτουργία των μεταλλαγμένων γονιδίων. 

Οι εξατομικευμένες θεραπείες απευθύνονται σε στοχευμένη υποομάδα ασθενών δημιουργώντας την ανάγκη αντίστοιχης εξέλιξης στην επιστημονική μέθοδο για την ασφαλή αξιολόγηση του οφέλους τους σε πιο σπάνιο πληθυσμό.  

Πώς μπορεί να γίνει ασφαλής αξιολόγηση με περιορισμένο αριθμό ασθενών σε μία μελέτη; 

Πώς μπορεί να αξιολογηθεί με εμπιστοσύνη και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το πιθανό όφελος μιας νέας θεραπείας όταν ο αριθμός των υποψηφίων πειραματικών θεραπειών έχει πολλαπλασιαστεί εκθετικά λόγω της καινοτομίας στη μοριακή βιολογία; 

Ποιος είναι  ο τρόπος προσαρμογής της επιστημονικής μεθόδου και της έγκρισης νέων θεραπειών από τους Διεθνείς και Εθνικούς Οργανισμούς Φαρμάκου (FDA, EMA, ΕΟΦ), στα νέα δεδομένα; 

Πώς μπορεί να δοθεί η σωστή προτεραιότητα θεραπειών για πρόσβαση στους πολίτες της Ευρώπης βάσει του κλινικού οφέλους; 

Θα παρουσιαστεί η πρόοδος στη θεραπευτική αντιμετώπιση, και στην αντίστοιχη καινοτόμα προσέγγιση για την επιτυχή και αποτελεσματική αξιολόγηση στο νέο τοπίο, περιλαμβάνοντας την κλασσική και τη νέα μεθοδολογία Κλινικών Δοκιμών. Θα χρησιμοποιηθούν παραδείγματα από συχνούς τύπους καρκίνου (όπως ο καρκίνος του μαστού, των πνευμόνων, κ.α.), και από τις πιο πρόσφατες θεραπευτικές εξελίξεις όσον αφορά ανοσοθεραπευτικά σχήματα και εμβόλια. 

Θα παρουσιαστεί η κλίμακα ESMO-MCBS, η οποία βασισμένη σε εξειδικευμένη κλινική γνώση και στατιστική μεθοδολογία, έχει συντελέσει στην αντικειμενική αξιολόγηση των ολοένα και αυξανόμενων νέων θεραπειών. Θα παρουσιαστεί τέλος, πώς οι νέες θεραπείες παράλληλα με τις εξελιγμένες διαγνωστικές μεθόδους, τα καινοτόμα εμβόλια, και την ανάπτυξη στρατηγικών Δημόσιας Υγείας για τον Καρκίνο, έχουν οδηγήσει στη σημαντική μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο.

 

Σύντομο βιογραφικό της ομιλήτριας:

Η Ουρανία Δαφνή, Καθηγήτρια Βιοστατιστικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα.

Απόφοιτος του Γυμνασίου Θηλέων Κερκύρας και του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, συνέχισε τις σπουδές της στις ΗΠΑ, κατ’ αρχάς στο Πανεπιστήμιο της Minnesota (MSc in Industrial Engineering and OperationsResearch, MSc in Statistics), και κατόπιν στη Βοστώνη όπου απέκτησε το Διδακτορικό της στη Βιοστατιστική από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard.  

Από το 1998, υπηρετεί ως Καθηγήτρια Βιοστατιστικής, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Βιοστατιστικής, και πρόσφατα Διευθύντρια του Τομέα Δημόσιας Υγείας του τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ. Από το 2018, διατελεί Προσκεκλημένη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης (Faculté de Biologie et de Médecine, UNIL). Έχει επίσης ιδρύσει και διευθύνει τη μη-κερδοσκοπική εταιρεία, Frontier Science Foundation-Hellas (FSF-H), η οποία για πάνω από 15 χρόνια, προωθεί τη στατιστική μεθοδολογία και έρευνα, με έμφαση στις Διεθνείς Κλινικές Δοκιμές στην Ογκολογία. 

Διευθύνει και επιβλέπει τα στατιστικά κέντρα μεγάλων ερευνητικών ογκολογικών ομάδων, όπως το European Thoracic Oncology Platform (ETOP) και το Center for Experimental Therapeutics (CTE) του UNIL-CHUV. 

 

Ουρανια δαφνη και μακετα

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!