Quantcast
ΕΛΛΑΔΑΚΕΝΤΡΙΚΑ

Αλλάζει ο υγειονομικός χάρτης της χώρας- Συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Ριζικές αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη της χώρας για τις δομές υγείας και τα νοσοκομεία θα φέρουν τα νέα μέτρα που ετοιμάζει το υπουργείο υγείας.

Νοσοκομεία συγχωνεύονται, ο ΕΟΠΥΥ αλλάζει ρόλο και γίνεται πιο ευέλικτος, αλλάζει ο τρόπος που θα χρηματοδοτούνται τα νοσοκομεία, και βέβαια μπαίνει και ο ιδιωτικός τομέας πιο ενεργά στην εξυπηρέτηση των ασθενών.

Ο κ. Πλεύρης από το βήμα του Πανελλήνιου συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2022 υποστήριξε ότι είναι δύσκολο να υλοποιηθεί η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας χωρίς χάρτη υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «σήμερα οι δομές υγείας εξυπηρετούν τοπικές πολιτικές και όχι υγειονομικές ανάγκες και οι κλινικές για το ποιος θα γίνει διευθυντής».

Παράλληλα ο υπουργός υγείας τόνισε ότι με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές θα δημιουργηθούν ισχυρές δομές που θα παρέχουν υπηρεσίες και άλλες, που θα αλλάξουν χαρακτήρα, ενώ αναφερόμενος στον τρόπο χρηματοδότησης του ΕΣΥ, επεσήμανε ότι γίνονται προσπάθειες «να φύγει ο κρατικός προϋπολογισμός» και τα νοσοκομεία να χρηματοδοτούνται από τα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα για τον ΕΟΠΥΥ ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι γίνεται μια νέα προσέγγιση για τον ρόλο του, αφού μέχρι τώρα «όποιος ήθελε να δραστηριοποιηθεί στην υγεία έπρεπε να κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ». Πλέον με τα νέα μέτρα που θα ληφθούν ο ΕΟΠΥΥ θα αγοράζει «τις καλύτερες υπηρεσίες στις καλύτερες τιμές», με ποιοτικούς δείκτες που ξεκίνησαν ήδη να εφαρμόζονται για τις μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός υγείας.

Συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Για τις αλλαγές που θα γίνουν στα νοσοκομεία ο κ. Πλεύρης στην ομιλία του ανέφερε ότι η προσπάθεια για αλλαγές θα ξεκινήσει το 2023 από την 7η υγειονομική περιφέρεια της Κρήτης, πιλοτικά».

Εκεί από ότι σχεδιάζεται θα υπάρξουν συγχωνεύσεις νοσοκομείων αφού όπως είπε ο υπουργός υγείας είπε ότι «δεν μπορεί η Κρήτη να έχει οκτώ νοσοκομεία από τα οποία τα τέσσερα, να βρίσκονται στο Λασίθι. Πρόσθεσε ότι «όσα χειρουργεία γίνονται στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, άλλα τόσα γίνονται στα άλλα τρία νοσοκομεία του νομού και τελικά πηγαίνουν στο ΠΑΓΝΗ (Πανεπιστημιακό Ηρακλείου)»

Στόχος των αλλαγών είπε ο υπουργός υγείας να δημιουργηθούν «ισχυρές δομές που θα παρέχουν υπηρεσίες και άλλες, που θα αλλάξουν χαρακτήρα».

Παράλληλα ανέφερε ότι με την επεξεργασία του νέου Χάρτη Υγείας δεν θα κλείσει καμία δομή αλλά αντιθέτως με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα αναβαθμιστούν και η κάθε μία θα έχει τον χαρακτήρα σύμφωνα με τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών.

Προς αυτή την κατεύθυνση ανέφερε την καλύτερη χρηματοδότηση των νοσοκομείων μέσω του ΕΟΠΥΥ όπου θα υπάρξει πλήρη στήριξη βάσει των DRG’S που έχουν ήδη υλοποιηθεί στην Κρήτη.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «μπορούμε πια να συζητήσουμε με βάση τις ανάγκες που έχουμε και να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις ώστε να έχουμε τις καλύτερες υγειονομικές δομές που χρειάζονται, γιατί η λογική δεν είναι να σπαταλάμε πόρους σε υποστελεχωμένες δομές αλλά να έχουμε ισχυρές δομές που θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες που θέλουμε και άλλες δομές οι οποίες θα έχουν αλλάξει έναν χαρακτήρα και σε αυτόν όλο το ρόλο υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας».

Από την ηγεσία του υπουργείου υγείας έγινε λόγος στο συνέδριο και για μια σειρά δράσεων που έχουν να κάνουν με εξωνοσοκομειακή περίθαλψη για την κατ οίκον νοσηλεία και ανακουφιστική φροντίδα που ψηφίζεται 21 Δεκεμβρίου.

Σε ότι αφορά την φαρμακευτική πολιτική ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι εξοικονομήθηκαν για τον Έλληνα φορολογούμενο 350 εκατομμύρια ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ χωρίς όπως διευκρίνισε να φύγει κανένα φάρμακο.

Τέλος ανέφερε ότι με αυτές τις παρεμβάσεις θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός του φαρμάκου ο οποίος θα γίνεται με ένα λελογισμένο τρόπο ώστε τις καινοτόμες θεραπείες να τις λαμβάνουν οι ασθενείς που τις χρειάζονται.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!