Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Αλ. Aλεξάκης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Το θέμα της υποστήριξης των δομών απεξάρτησης, είναι πέρα από κάθε συζήτηση, είναι όχι μόνο κοινωνικό, αλλά βαθύτατα ανθρωπιστικό.

Πριν από λίγους μήνες είχε προκύψει αναστάτωση από τις αλλαγές που επέφερε το νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας, στην διοικητική και λειτουργική διάρθρωση του ΚΕΘΕΑ. Αλλά και σε τοπικό επίπεδο, μας είχε απασχολήσει έντονα το ζήτημα που ανέκυψε με την οικονομική ενίσχυση του κέντρου απεξάρτησης Διάπλους. Σε σχέση με το δεύτερο και την λειτουργία του νέου χώρου στα Σφακερά, προφανώς θεωρείται σημαντικό βήμα ως προς τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και την βελτίωση των συνθηκών στις οποίες υλοποιείται το θεραπευτικό πρόγραμμα.

Οι άνθρωποι που παλεύουν με την τοξικοεξάρτηση, χρειάζονται πρωτίστως την στήριξη όλων, σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο ευρύτερα. Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί σημαντική αλλαγή στην κοινωνική αντιμετώπιση των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι σαφώς δεν αποτελούν κοινωνικούς παρίες, περιθωριακούς και έκπτωτους της ζωής. Είναι άτομα που νοσούν και υποφέρουν πολλαπλά. Μάχονται για να ξαναβγούν στο φώς της υγιούς διαβίωσης, μακριά από το σκοτάδι των εξαρτήσεων, που τους κρατά δέσμιους, πολλές φορές με κόστος την ίδια τους την ζωή.

Σήμερα λοιπόν, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησης ουσιών, το μόνο που δεν χρειάζονται οι ασθενείς και οι λειτουργοί των δομών απεξάρτησης, είναι άλλο ένα αποστασιοποιημένο μήνυμα, διανθισμένο με ευχολόγια. Προφανώς απαιτείται συμπόρευση των θεσμικών οργάνων και των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου, να διασφαλιστεί η επόμενη μέρα για τους εξαρτημένους ανθρώπους, να μπορέσουν να επανενταχθούν κοινωνικά, να έχουν ίσες ευκαιρίες, αλλά και κίνητρα για απασχόληση και δημιουργία. Οφείλουμε όλοι καταρχάς να αλλάξουμε την δική μας φιλοσοφία και θεώρηση για το θέμα των εξαρτημένων ατόμων και ως κοινωνία να δημιουργήσουμε ένα υγιές και φιλόξενο περιβάλλον διαβίωσης. Δυστυχώς τα ναρκωτικά δεν πρόκειται ως δια μαγείας να εκλείψουν. Πάντα θα αποτελούν κίνδυνο και απειλή, καθώς είναι μια βαθιά πληγή, που πάντα θα μολύνει ένα υγιές σώμα.

Όλοι έχουν δικαίωμα στην ζωή, σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από στερεότυπα και διακρίσεις. Το μήνυμα δεν αφορά μόνο στον αγώνα της λύτρωσης, αλλά στην δυνατότητα  αυτών των ανθρώπων, να χτίσουν το μέλλον τους σε στέρεο και καθαρό έδαφος.

 

 

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!