Αναβίωσε το έθιμο της «Παναγίας Πολυσπορίτισσας (και) στους Κυνοπιάστες
Τα Εισόδια της Θεοτόκου σήμερα και σε πολλές εκκλησίες της Κέρκυρας αναβιώνει το έθιμο της «Παναγίας της Πολυσπορίτισσας».
Απόψε πραγματοποιήθηκε η γιορτή στους Κυνοπιαστες με τους κατοίκους της περιοχής και άλλους Κερκυραίους και μη, να συμμετέχουν σε αυτήν την ξεχωριστή γιορτή, που έγινε υπό την αιγίδα του προέδρου της Κοινότητας. Μεταξύ άλλων, στη γιορτή συμμετείχαν αρχές του τόπου και πρώην αυτοδιοικητικοί.
Ανήμερα της γιορτής για τα «Εισόδια της Θεοτόκου» και το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, όταν η φτώχεια «μάστιζε» το νησί και τα μοναδικά έσοδα προς το ζην προερχόταν αποκλειστικά από την καλλιέργεια της γης.
Το έθιμο για την Παναγία
Οι Κερκυραίες, παραμονή της εορτής των Εισοδίων της Παναγίας, άνοιγαν τις κρυμμένες «σάκελες» και τα κασούνια τους που ήταν γεμάτα με αποξηραμένους καρπούς αναμειγμένους με σιτάρι, καλαμπόκι, ρεβίθια, φασόλια και λαθούρια. Όλα μαζί τα έβαζαν σε μία μεγάλη κατσαρόλα και τα άφηναν να μουσκέψουν για να φουσκώσουν.
Τα ξημερώματα και πριν τη Θεία Λειτουργία, έβραζαν τους καρπούς με νερό που είχαν φυλάξει από τη βροχή, γιατί γινόταν πιο βραστερά και πιο νόστιμα. Όποιες ήθελαν και είχαν, πρόσθεταν και λίγη ζάχαρη στο χυλό από τα όσπρια.
Το έθιμο στα Εισόδια της Θεοτόκου για ευημερία και ευλογία
Αυτός ο χυλός που ονομάστηκε το προσφέρον της «Παναγίας της Πολυσπορίτισσας» μοιράζεται σε όλους τους πιστούς ανήμερα της εορτής για τα Εισόδια της Θεοτόκου, σε πολλές εκκλησίες, από τις γυναίκες των Πολιτιστικών Συλλόγων του νησιού.
Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.
Ακολουθήστε μας στο Google NewsΑκολουθήστε μας στο Instagram
Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook