Quantcast
SLIDERΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ

Αναβαθμίζεται μέσω ΕΣΠΑ η Μουσική Εκπαίδευση

Στην αναβάθμιση των 50 Μουσικών Σχολείων της χώρας, στα οποία περιλαμβάνεται και της Κέρκυρας προχωράει το Υπουργείο Παιδείας.

 

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο ενέταξε την αναβάθμιση των μουσικών σχολείων στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-20 «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», θέτοντας σε εφαρμογή σειρά πρωτοβουλιών συνολικού προϋπολογισμού 7.753.518,45 ευρώ. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)

 

Τι δράσεις θα υλοποιηθούν

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας: Τα Μουσικά σχολεία λόγω της μεγάλης διασποράς τους στη χώρα, του μεγάλου αριθμού τους (50) και της δημοφιλίας τους έχουν εξελιχθεί σε έναν σημαντικό πυλώνα της μουσικής εκπαίδευσης, ο οποίος είναι ενταγμένος στο εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Η Μουσική Εκπαίδευση απαιτείται να αναβαθμίζεται συνεχώς ώστε να ανταποκριθεί στον πρωτεύοντα ρόλο που παίζει: – στην καλλιέργεια και ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της συλλογικότητας της συναισθηματικής και νοητικής αντίληψης των μαθητών – στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσω της μουσικής – στον ευρύτερο μουσικό πολιτισμό της χώρας και στο πολιτισμικό της προϊόν – στη διαμόρφωση του επιπέδου, των γνώσεων και των τάσεων του μελλοντικού κοινού της χώρας. – στην ποιότητα του μελλοντικού καλλιτεχνικού δυναμικού της χώρας. Για την εν λόγω καινοτόμο δράση αναβάθμισης της Μουσικής Εκπαίδευσης στα Μουσικά Σχολεία προβλέπεται να υλοποιηθούν τα ακόλουθα:

Α. Εμπλουτισμός με εκπαιδευτικό δυναμικό Μουσικών Ειδικοτήτων για την υποστήριξη αναβάθμισης της Μουσικής Εκπαίδευσης στα Μουσικά Σχολεία.

Β. Επιμόρφωση του εκπαιδευτικού δυναμικού Μουσικών Ειδικοτήτων στα Μουσικά Σχολεία σε θέματα ενσωμάτωσης των ΤΠΕ, της Μουσικής Τεχνολογίας και της Ηχοληψίας όπως:

*Χρήση λογισμικών Διαδραστικής Μουσικής Μάθησης και Διδασκαλίας Θεωρητικών της Μουσικής, λογισμικού μουσικής δημιουργίας, λογισμικού καταγραφής και επεξεργασίας του ήχου, καθώς και λογισμικού Ανάπτυξης Ακουστικών Ικανοτήτων μέσα από τη χρήση λογισμικού δημιουργίας και επεξεργασίας μουσικού κειμένου (παρτιτούρας).

*Εισαγωγή στις βασικές έννοιες Ηχοληψίας και στον αντίστοιχο εξοπλισμό, καθώς και στη χρήση λογισμικού ηχογράφησης και μουσικής παραγωγής για τη δημιουργία ηχητικού (audio) αλλά και οπτικοακουστικού (audio-video) υλικού.

*Παρουσίαση, επίδειξη και εκμάθηση της χρήσης συστήματος ηχητικής κάλυψης μουσικών και καλλιτεχνικών γενικότερα εκδηλώσεων, με τη χρήση του προτεινόμενου εξοπλισμού, αποτελούμενου από φορητό ψηφιακό μίκτη ήχου με δυνατότητα ασύρματου ελέγχου και ηχογράφησης της συναυλίας, μικρόφωνα, DI boxes κλπ.

*Παρουσίαση, συνδεσμολογία και χρήση του προτεινόμενου studio ηχογραφήσεων για τα Μουσικά Σχολεία, με σκοπό την καταγραφή και παραγωγή μουσικού υλικού τόσο σε επίπεδο μουσικών συνόλων αλλά και σε επίπεδο ατομικής παραγωγής, δημιουργώντας έτσι ένα multimedia αρχείο με τις δραστηριότητες του σχολείου.

*Μία πολύ καινοτόμος δράση χρήσης του εν λόγω studio ηχογραφήσεων αφορά την παρουσίαση νέων τεχνολογιών σχετικών με την απομακρυσμένη ηχογράφηση, με σκοπό τη δημιουργία μουσικών παραγωγών με τη συμμετοχή πολλών σχολείων. Η εκάστοτε απομακρυσμένη ηχογράφηση (remote recording) γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Αυτή η δράση δικτυώνει όλα τα μουσικά σχολεία της χώρας δίνοντας τη δυνατότητα διάδρασης μεταξύ τους, ανταλλαγής εμπειριών καθώς και προβολής τους σε πανελλαδικό αλλά και διεθνές επίπεδο μέσω της συνεργασίας με σχολεία του εξωτερικού και της ομογένειας.

Γ. Αναβάθμιση και Εμπλουτισμός εξοπλισμού υποστήριξης ενσωμάτωσης των ΤΠΕ, της Μουσικής Τεχνολογίας και της Ηχοληψίας της Μουσικής Εκπαίδευσης στα Μουσικά Σχολεία.

Τα Μουσικά Σχολεία
Τα Μουσικά Σχολεία ανήκουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στο ωρολόγιο πρόγραμμά τους διδάσκονται μαθήματα Γενικής Παιδείας και μαθήματα μουσικής ειδίκευσης δηλαδή Ατομικό μάθημα στα Θεωρητικά της μουσικής, ομαδικά μαθήματα μουσικής παιδείας, μαθήματα επιλογής στη Μουσική και Μουσικά Σύνολα.

Σκοπός των Μουσικών Σχολείων είναι:

Η παρουσίαση του πλήρους φάσματος της καλλιτεχνικής μουσικής έκφρασης, των μουσικών συστημάτων και παραδόσεων του διεθνούς και ελληνικού χώρου.

Η παροχή επαρκών επιλογών στους μαθητές για εμβάθυνση και ανάπτυξη των δημιουργικών και εκτελεστικών ικανοτήτων τους στο είδος μουσικής έκφρασης που αρμόζει στην πολιτισμική τους ταυτότητα, τον αυτοπροσδιορισμό τους, το ιδιαίτερο περιβάλλον τους και την κλίση τους.

Η εκπαιδευτική σύνδεση με την Ανώτατη Μουσική Εκπαίδευση με την παροχή επαρκούς προετοιμασίας στους μαθητές που τοεπιθυμούν για τη συμμετοχή τους στο σύστημα των ειδικών πανελλαδικών εξετάσεων και για την ακόλουθη επιτυχή φοίτησή τους στα πανεπιστημιακά τμήματα που θα επιλέξουν από τις ειδικεύσεις που προσφέρονται.

Τα Μουσικά σχολεία λόγω της μεγάλης διασποράς τους στη χώρα, του μεγάλου αριθμού τους (50) και της δημοφιλίας τους έχουν εξελιχθεί σε έναν σημαντικό πυλώνα της μουσικής εκπαίδευσης, ο οποίος είναι ενταγμένος στο εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

 

To Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας

Ένα από τα 50 μουσικά σχολεία της χώρας είναι το Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας (Γυμνάσιο-Λύκειο), ιδρυμένο το 1991. Σε αυτό φοιτούν περίπου 250 μαθητές-μαθήτριες, ενώ απασχολεί 53 μόνιμους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, όπου μαζί με τους αναπληρωτές φτάνουν τους 70 και πλέον. Το Σχολείο  διαθέτει μπάντα, μαντολινάτα, σύνολο εγχόρδων, χορωδία ευρωπαϊκής και παραδοσιακής μουσικής. Οι μαθητές του μαθαίνουν υποχρεωτικά πιάνο και μαντολίνο καθώς και όποιο άλλο όργανο επιθυμούν. Στα 30 χρόνια λειτουργίας του έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις καλλιτεχνικού και κοινωνικού χαρακτήρα τοπικού ενδιαφέροντος, έχει εμφανιστεί στο εξωτερικό (Ιταλία, Βουλγαρία κ.α.), έχει αποσπάσει  τιμητικές διακρίσεις και πρώτα βραβεία σε πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες.

Με κάθε ευκαιρία συνεργάζεται με τα καλλιτεχνικά σωματεία του νομού καθώς και με το τμήμα μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Έχει παρουσιάσει δεκάδες μουσικά έργα (Άξιον Εστί, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Όρνιθες, κ.ά) παιδικές όπερες (Ιωνάς, Το σήμα του ήλιου, κ.ά). Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Σχολείου: «Το Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας παρά τις ποικίλες αντιξοότητες αποτελεί ίσως τον ποιό δημοφιλή και εξωστρεφή φορέα της δημόσιας εκπαίδευσης του νησιού μας. Μαθητές του τροφοδοτούν το μουσικό γίγνεσθαι του τόπου, στελεχώνουν ορχήστρες και χορωδίες ανά την Ελλάδα, διαπρέπουν ως καλλιτέχνες και μαέστροι στο εσωτερικό και εξωτερικό, κυρίως μαθαίνουν να ζουν και να εκφράζονται μέσα από τη μουσική.

Η δημιουργικότητα, η αγάπη για τη μουσική τέχνη, η άοκνη προσπάθεια αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της συνεργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου».

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!