Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Αντιγήρανση με τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές

Η διατροφή αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους να προσθέσουμε χρόνια με υγεία και ποιότητα στη ζωή μας.

Εντάσσοντας θρεπτικά τρόφιμα στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να εφοδιάσουμε τον οργανισμό μας με άφθονες βιταμίνες, φυτοχημικά και άλλα συστατικά, που ευεργετούν το δέρμα, την

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΛΗ

όψη, τα μαλλιά, αλλά και το σώμα μας.

Οι πιο δημοφιλείς αντιγηραντικές τροφές, που μας βοηθούν να δείχνουμε και να νιώθουμε νεότεροι προστατεύοντας παράλληλα την υγεία μας, είναι:

-Το μπρόκολο:

Είναι μια βόμβα αντιγηραντικών θρεπτικών συστατικών: βιταμίνες C και Κ, μια ποικιλία αντιοξειδωτικών, φολικό οξύ, λουτεΐνη και ασβέστιο. Το σώμα μας χρειάζεται βιταμίνη C για την παραγωγή κολλαγόνου, της κύριας πρωτεΐνης στο δέρμα που του δίνει δύναμη και ελαστικότητα.

-Σπανάκι:

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, είναι πρωταρχικές πηγές βιταμίνης Κ, ενώ μία και μόνο μερίδα καλύπτει 1,5 φορές περισσότερο την ποσότητα της βιταμίνης που απαιτείται καθημερινά. Εκτός από την ενίσχυση της οστικής πυκνότητας, παρέχει επίσης θρεπτικά συστατικά για τη διατήρηση της υγιούς όρασης.

-Τα Ρόδια:

Υψηλά σε βιταμίνη C και σε πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα ρόδια μπορεί να προστατεύσουν από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών και να μειώσουν τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό.

-Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο:

Αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πολυφαινολών με αντιοξειδωτική δράση

Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και της οξειδωτικής βλάβης που προκαλείται από την ανισορροπία των ελεύθερων ριζών στο σώμα. Μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως:

* καρδιακές ασθένειες

* διαβήτης τύπου 2

* μεταβολικό σύνδρομο

* ορισμένους τύπους καρκίνου

-Ξηροί καρποί: 

Πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, οι ξηροί καρποί και ειδικά τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φουντούκια, ωφελούν τη συνολική υγεία, όταν καταναλώνονται με μέτρο, δηλαδή μια μικρή χούφτα καθημερινά.

-Κόκκινες πιπεριές:

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C , η οποία είναι καλή για την παραγωγή κολλαγόνου, οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται καροτενοειδή. Είναι φυτικές χρωστικές που συμβάλλουν στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο, τη ρύπανση και τις περιβαλλοντικές τοξίνες.

-Οι Γλυκοπατάτες:

Το πορτοκαλί χρώμα της γλυκοπατάτας προέρχεται από ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό. Η Βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ελαστικότητας του δέρματος και στο να έχουμε πιο απαλό, νεανικό δέρμα. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμινών C και E όπου προστατεύουν το δέρμα μας από τις ελεύθερες ρίζες και διατηρούν την επιδερμίδα λαμπερή.

-Οι Σαρδέλες:

Τα Ω3 λιπαρά που περιέχουν τα λιπαρά ψάρια έχουν ευεργετικές ιδιότητες και προστατεύουν τον οργανισμό από ποικίλες παθήσεις. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής, προστατεύουν επίσης από τον διαβήτη και από τις καρδιακές παθήσεις. Μόλις μία μερίδα σαρδέλες προσφέρει τη μισή ποσότητα Ω3 που χρειαζόμαστε σε ημερήσια βάση.

-Τα μούρα:

Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, καθώς και στο αντιοξειδωτικό που ανθοκυανίνη. Αυτό είναι που δίνει στα βατόμουρα το βαθύ μπλε χρώμα τους. Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από βλάβες λόγω του ήλιου, του στρες και της ρύπανσης, μειώνοντας τις φλεγμονές και αποτρέποντας την απώλεια κολλαγόνου

-Το γιαούρτι:

Είναι καλή πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών σας. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. Περιέχει ζωντανούς μικροοργανισμούς οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, που ευθύνεται για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων.

-Η μαύρη σοκολάτα:

Συγκεκριμένα, περιέχει φλαβανόλες, οι οποίες συνδέονται με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία.

-Το πράσινο τσάι:

Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πολυφαινόλες που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της γήρανσης του δέρματος. 

-Το Νερό:

Είναι σημαντικό όχι μόνο για την ενυδάτωση, αλλά βοηθά το σώμα να αποβάλει φυσικά τις τοξίνες, αναζωογονεί το δέρμα και συμβάλλει αποτελεσματικά στην πραγματοποίηση όλων των εσωτερικών λειτουργιών του οργανισμού.

 

*Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Coach υγείας ευεξίας άσκησης και μακροβιότητας, Αρθρογράφος στην «Κ.Σ.», startdiet
Στ. Δεσύλλα 12-Τηλ: 2661020882, Κιν: 6944217235

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!