Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ

Απεβίωσε ο Ιστορικός -Ερευνητής Οδυσσέας-Κάρολος Κλήμης

Έφυγε σήμερα από την ζωή ο ιστορικός, ερευνητής και λαογράφος Οδυσσέας- Κάρολος Κλήμης σε ηλικία 89 ετών.

Mε αφορμή το θλιβερό γεγονός ο ζωγράφος PS Mavro αναδημοσίευσε ένα παλαιότερο κείμενο για τον εκλιπόντα:

“Έφυγε από τη ζωή ο Μεγάλος φίλος του «ΣΤΑΥΡΟΥ» ο (τολμηρός στην διατύπωση απόψεων) Ιστορικός Ερευνητής – Οδυσσέας Κάρολος (Χριστοφόρου) Κλήμης (Ιουνίου 1931 – Απρίλιος 2020)
• Τιμώντας τον εκλιπόντα αναδημοσιεύω την σχετική ανάρτηση από το 2012. Το (τότε) νέο (δυστυχώς και το τελευταίο) βιβλίο του Οδυσσέα Καρόλου Κλήμη με τον συνοπτικό τίτλο “Λούβρο”, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά (το Σάββατο, 28/1/12 στο χωριό «ΣΤΑΥΡΟΣ» στην αίθουσα του “Αρίωνα”… όπου και είχα την Τιμή να συντάξω τα Κείμενα Παρουσιάσεις, το Δελτίο Τύπου και να κάνω τις σχετικές αναρτήσεις.

• Νέο Βιβλίο-Νέα Μελέτη για το Βυζαντινό-Μεσαιωνικό ” ΣΤΑΥΡΟ” αλλά και για άλλα χωριά της Μέσης Κέρκυρας από τον κ. Οδυσσέα Κάρολο Κλήμη
«Λούβρο, Παυλικανοί, Βογόμιλοι, Βαλτοί, Αλμπιγόνοι, Καθαροί & Μουσείο του Λούβρου».
• Ο Οδυσσέας Κάρολος Xριστόφορου Κλήμης είναι ένας διακεκριμένος Κερκυραίος πολιτικός επιστήμονας, συγγραφέας – μελετητής που επί χρόνια μελετά το παρελθόν και το παρόν της Κέρκυρας. Οι μελέτες του στηρίζονται στις πολιτικές επιστήμες, στην κοινωνιολογία, εθνολογία, τη γλωσσολογία και όχι μόνο!
• Ιδιαίτερα, τον συγγραφέα, τον έχει απασχολήσει η εγκατάσταση στην Κέρκυρα (από τον καιρό του Κομνηνού) μεγάλων θρησκευτικών ομάδων, που βασικό τους γνώρισμα είχαν και έχουν την μη συμβατή αποδοχή τους από τον κύριο κορμό της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Λατρείας των λεγομένων «Βυζαντινών» χρόνων. Mεγάλες πληθυσμιακά ομάδες «αιρετικών» εκπατρίστηκαν από τον τόπο τους και εγκαταστάθηκαν με τις οικογένειές τους (ως στρατιώτες – φύλακες – φρουροί) σε απομακρυσμένες περιοχές της τότε Ανατολικής Pωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Mεταξύ άλλων παραμεθόριων περιοχών φυσικά ήταν και η Κέρκυρα.
• Κατά το μελετητή, αυτοί οι αιρετικοί σχετίζονται κυρίως με τους «Παυλικανούς» – «Βογομίλους» που ήρθαν από την ανατολή, αλλά και από τους «Καθαρούς» που ήρθαν από τη Δύση.
• Σύμφωνα με το συγγραφέα, η συγκριτική μελέτη των τοπωνυμίων και των επωνύμων κυρίως των χωριών της περιοχής «Μέσης» Κέρκυρας τον έκαναν μετά από πολύ έρευνα να διατυπώσει τις σκέψεις και τα συμπεράσματά του, στο ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ του, με τίτλο… «Λούβρο, Παυλικανοί, Βογόμιλοι, Βαλτοί, Αλμπιγόνοι, Καθαροί & Μουσείο του Λούβρου».
• Τώρα θα μου πείτε… «Τι σχέση έχει το Μουσείο του Λούβρου… με τους «Λούβρους» και την Κέρκυρα»; Ανακαλύψετε το, αναζητώντας, αγοράζοντας και διαβάζοντας αυτό το τόσο ενδιαφέρον ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ του σεβαστού καθ’ όλα κ. Οδυσσέα Καρόλου Κλήμη!

• Η σκέψη του συγγραφέα, αλλά και του «Αρίωνα», ήταν το Νέο Βιβλίο του, να παρουσιαστεί ΠΡΩΤΑ στους «Σταυριώτες», μια και ένα μεγάλο μέρος του, αναφέρεται και στο χωριό «ΣΤΑΥΡΟΣ».
Ο Οδυσσέας Κάρολος Κλήμης (ως φυσιολάτρης που είναι…) επέλεξε και πρότεινε στους «Φίλους της Φύσης και του Περιβάλλοντος» την οργάνωση της παρουσίασης του Βιβλίου του. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο, 28/1/12 στην αίθουσα του Π. Σ. «APIΩNAΣ».
Η Οργάνωση παρουσίασης ήταν των «Φίλων της Φύσης και του Περιπάτου».
Το Δελτίο τύπου και τα κείμενα παρουσίασης συνέταξε ο Σταυριώτης ζωγράφος συγγραφέας Ps Mavro / Stavriotis. Συντονιστής παρουσίασης ήταν ο Γιάννης Λουκάς, κύριος ομιλητής ο γλύπτης κ. Γεώργιος Μέγκουλας, ενώ στο προεδρείο (εκτός βέβαια από τον τιμώμενο συγγραφέα) συμμετείχαν ο πρόεδρος του «Αρίωνα» κ. Tάκης Σεχάτης και ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Παναγιώτης Kομιανός”.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!