Quantcast
ΕΛΛΑΔΑΚΕΝΤΡΙΚΑ

Απελπισία στη Θεσσαλονίκη: Σκέψεις να γίνει το Βελλίδειο… κλινική ΜΕΘ (φωτο)

Οι πρώτες σκηνές έξω από τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη έχουν στηθεί. Το αμφιθέατρο στο ΑΧΕΠΑ έχει γίνει χώρος αναμονής ασθενών. Η κατάσταση θυμίζει όλο και περισσότερο… Ιταλία. Για να μη φτάσουμε εκεί και δούμε εικόνες από άλλες χώρες, οι αρμόδιοι παίρνουν τα μέτρα τους. Κραυγή από καθηγητή εντατικής θεραπείας: Δεν φτάνουν οι ΜΕΘ, χρειάζονται και ειδικά εκπαιδευμένοι γιατροί και νοσηλευτές.
Η αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει την απελπιστική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, σκέφτεται να μετατρέψει ακόμη και το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο σε κλινική ΜΕΘ σοκάρει. Αποτυπώνει όμως το μέγεθος του συναγερμού που έχει σημάνει εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα και την ασφυκτική επίθεση που δέχεται το σύστημα υγείας.

Άλλωστε ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη, που μεταξύ άλλων προβλέπει την ενεργοποίηση, έως την Κυριακή, 50 νέων κλινών ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα.

Πέρα από τις σκέψεις να μετατραπεί το Βελλίδειο σε σημείο όπου θα εγκατασταθούν κλινικές ΜΕΘ, έξω από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Άγιος Παύλος, Παπαγεωργίου, Άγιος Δημήτριος) υπάρχουν ήδη, υποστηρικτικά, σκηνές και λυόμενα περίπτερα που παραχώρησε η ΔΕΘ, ενώ το αμφιθέατρο στο ΑΧΕΠΑ έχει γίνει χώρος αναμονής των ασθενών. Επίσης, το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να μετατρέψει σε θαλάμους νοσηλείας ακόμη και τους χώρους στο υπόγειο – πυρηνικό καταφύγιο, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

“Οι υποδομές της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, περίπτερα αλλά και το Βελλίδειο Εκθεσιακό Κέντρο, είναι στη διάθεση της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της μεγάλης πίεσης που έχει δεχθεί το ΕΣΥ στη μάχη κατά του κορωνοϊού”, δήλωσε στο GRTimes.gr o πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας. Έως τώρα, πάντως, δεν έχει ζητηθεί η παραχώρηση χώρων της ΔΕΘ.
«Είμαστε στα όρια στη Θεσσαλονίκη, για αυτό και υπάρχει κινητικότητα στο Βόρεια Ελλάδα για να ανοίξουμε κι άλλες ΜΕΘ. Ελπίζουμε να μην φτάσουμε στα όρια του Μπέργκαμο», τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (12.11.2020) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Σημείωσε δε ότι η ανάπτυξη επιπρόσθετων χώρων ΜΕΘ, ακόμα και σε χώρους όπως το Βελλίδειο, είναι μια σωστή σκέψη αλλά προς το παρόν δεν χρειάζεται. «Σε μια κρίση πρέπει να είμαστε έτοιμοι», είπε, υπογραμμίζοντας πως το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν διαθέσιμοι αναπνευστήρες.

Δεν είναι έκπληξη η Θεσσαλονίκη
Για τον Θοδωρή Βασιλακόπουλο, καθηγητή πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, δεν ήταν έκπληξη γιατί το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όριά του ακόμα και σε πιο οικονομικά ισχυρές χώρες και με πολύ προηγμένα συστήματα υγείας.

 

Πηγή: newsit.gr

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!