Quantcast
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ

ΑΠΟΠΛΟΥΣ, Οι Αόρατες ΠΟλεις και οι Πόλεις Λιμάνια του ΙoνίΟΥ: οι εικαστικές +Ομιλίες Ελλήνων Λογοτεχνών με τον Calvino

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου στο απόκοσμο φως του δειλινού εγκαινιάστηκε στις Αλευραποθήκες του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας η εικαστική έκθεση «ΑΠΟΠΛΟΥΣ, Οι Αόρατες ΠΟλεις και οι Πόλεις Λιμάνια του ΙoνίΟΥ: οι εικαστικές +Ομιλίες Ελλήνων Λογοτεχνών με τον Calvino» που οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού με επιμέλεια της Δρ. Ευφροσύνης Τσακίρης, αρχιτέκτονος μηχανικού και εικαστικού πόλης.
Στα εγκαίνια της έκθεσης, που συμμετείχαν 130 καλλιτέχνες και νέοι δημιουργοί, παραβρέθηκαν καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί και δημόσια πρόσωπα του τόπου, όπως η διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας Τένια Ρηγάκου, ο δήμαρχος της Κέρκυρας Κωνσταντίνος Νικολούζος, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαρία Μουζακίτη, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Καρβούνης, ο επίκουρος καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Καπετάνιος, κ.ο.κ.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 7 Ιουλίου και είναι ανοιχτή για το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας από τις 10.30 το πρωί έως και τις 22.30 το βράδυ.

 

Ταυτότητα έκθεσης – Συντελεστές
Η έκθεση ΑΠΟΠΛΟΥΣ, Οι Αόρατες ΠΟλεις και οι Πόλεις Λιμάνια του ΙoνίΟΥ: οι εικαστικές +Ομιλίες Ελλήνων Λογοτεχνών με τον Calvino διοργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού, στο πλαίσιο της δράσης «POLYSEMI Park of literary travels in Greece and Magna Graecia» του ευρωπαϊκού επιχειρησιακού προγράμματος INTERREG V–A Greece Italy 2014–2020.
Στην εικαστική έκθεση ΑΠΟΠΛΟΥΣ συμμετέχουν 130 καλλιτέχνες και νέοι δημιουργοί, 1 μουσικός και 11 ακαδημαϊκοί. Εμφανίζονται 52 in situ εγκαταστάσεις έργων, ατομικές, ομαδικές, ομάδες έργων που περιλαμβάνουν πάνω από 200 έργα τέχνης, 7 εκ των οποίων είναι μουσικά. Την επιμέλεια (σχεδιασμό, υλοποίηση, επιστημονική τεκμηρίωση) της έκθεσης είχε η αρχιτέκτονας και εικαστικός πόλης Δρ. Ευφροσύνη Τσακίρη, μέλος του Εργαστηρίου Πολεοδομικής Σύνθεσης της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Πολεοδομικής Σύνθεσης μια ομάδα ακαδημαϊκών ανέλαβε την επιστημονική υποστήριξη και συντονισμό της συμμετοχής νέων δημιουργών: Σοφία Αυγερινού Κολώνια ΕΜΠ, Αρχοντούλα Βασιλαρά ΕΜΠ, Σωκράτης Γιαννούδης Πολυτεχνείο Κρήτης, Ανδρέας Καλακαλλάς ΕΜΠ, Μαρία Κονομή ΕΑΠ, Νικόλαος Κουρνιάτης ΠαΔΑ, Μαρία Μάρκου ΕΜΠ, Φοίβος Μυλωνάς Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Φίλιππος Περιστέρης ΕΜΠ, Ευφροσύνη Τσακίρη ΠαΔΑ, Ελένη Χανιώτου ΕΜΠ. Την οργάνωση της έκθεσης ανέλαβαν για το ΥΠΠΟΑ: ο Μάριος Κωστάκης, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού, η Άννα Καλαφατάκη, Προϊσταμένη του Τμήματος Θεάτρου και Χορού της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου και η Ελένη Ανδρέου, Στέλεχος του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Διεθνών Συνεργειών και Προώθησης της Επιχειρηματικότητας της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Σύγχρονης Δημιουργίας.
Υπεύθυνη οργάνωσης και συντονισμού της έκθεσης για το ΥΠΠΟΑ ήταν η Άννα Καλαφατάκη, η οποία μαζί με την επιμελήτρια συνεργάστηκαν στην σύλληψη και αποκρυστάλλωση της ιδέας για την συγκεκριμένη θεματική που αναπτύχθηκε.

Λίγα λόγια για την έκθεση… (ΣΚΕΠΤΙΚΟ)
«Στην τοιχογραφία της Νηοπομπής (ή Ζωοφόρος του Στόλου), την αρχαιότερη γνωστή αναπαράσταση λιμανιού που βρέθηκε στις ανασκαφές της αρχαίας Θήρας, το ανατολικό τμήμα φέρει τον τίτλο ‘Απόπλους’. Η έκθεση εστίασε στην εξερεύνηση της πολύσημης αυτής έννοιας σκηνοθετώντας ένα πολυεπίπεδο περιβάλλον που παρέπεμπε σε λιμάνι, ως ενδιάμεσο χώρο, όριο και κατώφλι για την πόλη και τη θάλασσα. Σε δεύτερη ανάγνωση, λιμάνι, πόλη και θάλασσα αποτέλεσαν τα σύμβολα της δράσης, του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου και του ταξιδιού της ζωής. Η πολυσύνθετη δομή της έκθεσης πρότεινε αδρά σημασιολογικά πλαίσια, τα οποία ο επισκέπτης καλέστηκε να συγκεκριμενοποιήσει κατά το βίωμα της περιπλάνησής του. Σημαντική έμπνευση για το σχεδιασμό της έκθεσης υπήρξε το έργο του Ιταλού λογοτέχνη Italo Calvino Αόρατες Πόλεις, μια υποδειγματική παρουσίαση της πολυεπίπεδης φύσης της πόλης–λιμανιού, καθώς συνδέει σε ένα κοινό αφήγημα ποικίλες περιγραφές πόλεων που συνιστούν συνάμα και τις πολλαπλές όψεις μιας και μόνο πόλης, της Βενετίας. Επιπλέον μέσα από τους διαλόγους και τις περιγραφές των πόλεων στο έργο διαφαίνονται ποικίλες άλλες δυναμικές αλληλεπίδρασης, όπως η συνομιλία δύο πολιτισμών, του Ελληνικού και του Ιταλικού, ή αυτή του λόγου και της εικόνας. Οι Αόρατες Πόλεις είναι φανταστικές. Στην έκθεση συνομιλούν με τις ‘ορατές’ πραγματικές πόλεις του Ιονίου Πελάγους, όπως τις περιγράφουν Έλληνες λογοτέχνες του Ιονίου, όπως ο Κάλβος, ο Σολωμός, ο Καρυωτάκης, ο Χερν, ο Σικελιανός, η Μαρτινέγκου, η Πολυδούρη, ή με πόλεις της Κάτω Ιταλίας, μέσω της αντίστοιχης ελληνόφωνης μουσικής παράδοσης των ‘Grico’. Η έκθεση εμπνεύστηκε ακόμη από τον πολιτιστικά σημαντικό χώρο φιλοξενίας της, τις Αλευραποθήκες στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, οι οποίες σχεδιάστηκαν ως ένα ατμοσφαιρικό οπτικοακουστικό περιβάλλον, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη αισθητική τους που συνδυάζει ποικίλες ποιότητες και υλικά, όπως η αρχιτεκτονική της πέτρας, η πατίνα του χρόνου, η θέση τους σε τάφρο. Οι στεγασμένοι και υπαίθριοι χώροι των Αλευραποθηκών κλήθηκαν να αποτελέσουν για τους επισκέπτες φορείς εννοιών, πρωταγωνιστές που ενσάρκωσαν ρόλους και υλοποίησαν το αφηγηματικό πλαίσιο του Απόπλου. Οι επισκέπτες επανασύνθεσαν θραύσματα και σχημάτισαν πολλαπλές και ρέουσες εκδοχές του Απόπλου από τη συνύφανση δράσεων, βιωμάτων, αφηγήσεων. Η αντίληψη της πόλης–λιμανιού σχηματίστηκε έτσι σταδιακά μέσα από συνομιλίες, αντιπαραθέσεις, αλληλεπιδράσεις εικόνων και ήχων».
Η επιμελήτρια της έκθεσης ΑΠΟΠΛΟΥΣ: Δρ. Ευφροσύνη Τσακίρη

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες
Στην έκθεση συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Ηώ Αγγελή, Γιάννης Αδαμάκης, Αντώνης Βάθης, Όλγα Βενετσιάνου, Σπύρος Βερύκιος, Ευθύμιος Ευθυμιάδης, Δημήτρης Ευθυμίου, Κυβέλη Ζαχαρίου, Αντρέας Καλακαλλάς, Γιώργος Καλακαλλάς, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Νικόλας Κληρονόμος, Ασπασία Κουζούπη, Νικόλας Κουρνιάτης, Λία Κουτελιέρη, Νίκος Κρανάκης, Δημήτρης Κώστας, Λούλα Λεβέντη, Ελισάβετ Μανδουλίδου, Δήμητρα Μερμίγκη, Δημήτρης Μηλιώτης, Φρύνη Μουζακίτου, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Πάνος, Μαρία Παπαδημητρίου, Δημήτρης Σεβαστάκης, Βαγγέλης Ρήνας, Αντρέας Σιτορέγκο, Στέφανος Σουβατζόγλου, Αναστασία Ζωή Σουλιώτου, Ευφροσύνη Τσακίρη, Δημήτρης Τσιαντζής, Βιβέττα Χριστούλη, Colleen Corradi Brannigan, Fabio Alessandro Fusco, Paul Haigh, Stephen Nova, Karina Puente Frantzen, Donatella Violi.
Ειδικά για την έκθεση και τις θεματικές της έγραψε μουσική ο συνθέτης Φίλιππος Περιστέρης. Στην προσπάθεια να συνομιλήσουν η επιστήμη, η έρευνα και ο πειραματισμός με καταξιωμένες μορφές τέχνης, στην έκθεση συμμετείχαν και νέοι δημιουργοί, φοιτητές σχολών του ΕΜΠ, του ΠΚ, του ΠαΔΑ, του Ιονίου καθώς και σχολών της Ιταλίας: Αγγελετοπούλου Κ, Ακριώτη Α., Αμανατίδη Ξ., Αμοργιανού Κ., Αυγουστίδης Δ., Βουγάς Π., Γεωργαντά Ε., Γιαλιαδάκη Γ., Γκολέμη Κ, Γκουγκούδη Δ., Δαμιανάκου Α., Δριμάκη Μ., Ελευθεράκη Γ., Ζαχαριάκη Ά., Ζεϊμπέκη Α., Καδά Δ., Κεχρά Κ., Κυριακοπούλου Η., Κωστελλέτου Σ., Κωστοπούλου Ε. Μ., Κωτούλα Ι., Λιακόπουλος Ο., Λιανόπουλος Χ., Λούπα Α., Μαγριπή Χ., Μαντζουνέας Ε., Μαραγκού Δ., Μιχαήλ Ε., Μιχαηλίδης Γ., Μουντάκη Δ., Μπάρης Α., Μπαρμπούνη Μ., Μπελέρη Δ., Μπίλια Τ., Μπιμπίκου Α., Ξυδέα Β., Οικονόμου Β., Ορφανουδάκης Α, Ουζούνης Γ., Ουζουνίδη Κ., Παγανιά Ν., Παναγοπούλου Α., Παπαδοπούλου Χ., Παπάζογλου Μ., Παπακωστόπουλος Κ., Παπαχρήστου Έ., Παπαχριστοφίλου Ν., Παταβάλη Α., Πίττα Ε., Ραχιώτης Ο., Ρέππα Ε., Ρέτσα Α., Σαλαλίδου Α., Σιγάλα Ν., Σημαρέση Ε., Σισκάκη Ε. Σοφαδίτη Β., Σφακιανάκη Δ., Ταγκλή Κ., Τζαβάρα Ε., Τοκατλίδης Χ., Τραγίδη Ν., Τσικούκου Α., Υδραίος Ν., Φακίδης Σ., Φρεμεντίτη Α., Φυσεντζίδη Δ., Φυτάς Γ., Χαραλάμπους Γ., Χατζηδάκης Γ., Χατζητριανταφύλλου Χ., Χελιδόνης Μ, Χουσίνας Μ., Χριστοδούλου Α., L. Ayats Andres, Brandimarte Μ.A., Cherchi F., Lidan H.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!