Quantcast
SLIDERΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αυτές είναι οι αντιμισθίες των Αυτοδιοικητικών


Οι νέες Αυτοδιοικητικές Αρχές, όπως προέκυψαν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου και όπου χρειάστηκε από τις επαναληπτικές της 2ας Ιουνίου 2019, ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 έχουν πιάσει δουλειά.

Στις Περιφέρειες & Δήμους τα συμβούλια όλης της χώρας έχουν συγκροτηθεί σε σώμα, ενώ έχουν εκλεγεί και οι προβλεπόμενες από το Νόμο Επιτροπές. Τέλος σταδιακά ανακοινώνονται και τα ονόματα Αντιπεριφερειαρχών και Αντιδημάρχων, πολλοί εκ των οποίων έχουν αναλάβει ήδη καθήκοντα.
Με την ευκαιρία της έναρξης των νέων θητειών χρήσιμο είναι να υπενθυμίσουμε τις αντιμισθίες, που λαμβάνουν οι αιρετοί και των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης.

Ως γνωστό, η αντιμισθία των Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών και Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) δεύτερου βαθμού, καθώς και των Δημάρχων, Αντιδημάρχων και Προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων και των Γενικών Γραμματέων των Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών.
Να σημειωθεί ότι, η δαπάνη δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που καταβάλλουν τις αποζημιώσεις.
Με βάση την ισχύουσα τροποποίηση της νέας ΚΥΑ, οι δήμαρχοι μεγάλων δήμων, που ο πληθυσμός τους ξεπερνά τις 100.000 κατοίκους, η καθαρή αντιμισθία φτάνει περίπου τα 3.000 ευρώ.

Με το ίδιο ποσό αμείβονται και οι 13 περιφερειάρχες, ενώ ικανοποιητικά αμείβονται και οι αντιπεριφερειάρχες, αλλά και οι αντιδήμαρχοι των μεγαλουπόλεων. Σε πληθυσμιακά μικρότερους δήμους, από 20.000 έως 100.000 κατοίκους, όπως η Κεντρική Κέρκυρα, η αμοιβή του δημάρχου ανέρχεται στα 3.420 ευρώ, με τα καθαρά λεφτά να κυμαίνονται από 1.850 έως τα 2.000 ευρώ. Αντίστοιχα, του αντιδημάρχου στις 1.710 ευρώ, με τα καθαρά να αγγίζουν τα 1.200 – 1.400 ευρώ, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου λαμβάνει μηνιαίως 720 ευρώ μεικτά.

Οι αντίστοιχες αμοιβές σε δήμους κάτω από 20.000 κατοίκους, όπως οι δήμοι Βόρειας – Νότιας Κέρκυρας & Παξών για το μεν δήμαρχο είναι 2.565 ευρώ (μεικτά), για τον αντιδήμαρχο 1.282,50 (μεικτά), ενώ για τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου 540 ευρώ.

Οι αντιμισθίες στις Περιφέρειες

Σύμφωνα με την τελευταία ΚΥΑ, που είχε υπογραφεί τον περασμένο Ιανουάριο 2019 και ισχύει σήμερα, οι αντιμισθίες (μεικτές αποδοχές): Περιφερειάρχης 4.275 €, Αντιπεριφερειάρχες 3.206,25€, Πρόεδροι περιφερειακού συμβουλίου, Έπαρχοι, Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι: 1.125€.
Επίσης οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι δικαιούνται αποζημίωσης για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής και των λοιπών διοικητικών Επιτροπών. Η αποζημίωση για κάθε συνεδρίαση και μέχρι τέσσερις το πολύ συνεδριάσεις το μήνα είναι ίση με ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί της μηνιαίας αποζημίωσης του Περιφερειάρχη.

Οι Αντιμισθίες στους Δήμους
Δήμαρχοι άνω 100.000 κατοίκων 4.275€
Δήμαρχοι 20.000 -100.000 κατοίκων 3.420€
Δήμαρχοι κάτω των 20.000 κατοίκων 2.565€
Αντιδήμαρχοι άνω των 100.000 κατοίκων 2.137,50€
Αντιδήμαρχοι 20.000 -100.000 κατοίκων 1.710€
Αντιδήμαρχοι κάτω των 20.000 κατοίκων 1.282,50€

Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, πλην αυτών που λαμβάνουν αντιμισθία (δηλαδή πλην των Δημάρχων, των Αντιδημάρχων και των Προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων, αφού αυτοί λαμβάνουν αντιμισθία), δικαιούνται αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και μέχρι 4 συνεδριάσεις το μήνα. Το ύψος της αποζημίωσης, για κάθε συνεδρίαση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί στο 1 % της αντιμισθίας του Δημάρχου Αθηναίων (4.275 € ) και βαρύνει τον προϋπολογισμό του οικείου Ο.Τ.Α.

Να σημειωθεί ότι αποζημίωση δεν λαμβάνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι εκείνοι των οποίων η κατοικία τους απέχει λιγότερο από 10 χλμ. από τη Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα που φιλοξενεί την έδρα του Δήμου, ενώ στους νησιωτικούς Δήμους που υπάγονται διοικητικά στις εν λόγω περιφέρειες, εφαρμόζεται η ειδική εξαίρεση .Εν ολίγοις οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, και τα μέλη των επιτροπών (οικονομική, ποιότητας ζωής κ.ά.), λαμβάνουν αποζημίωση περίπου 64 ευρώ ανά συνεδρίαση (μεικτά), με τα καθαρά τους να φτάνουν τα 48 ευρώ.

Επίσης να σημειωθεί ότι αποδοχές δικαιούνται οι Πρόεδροι των Δημοτικών Επιχειρήσεων, ενώ Πρόεδροι & μέλη ΔΣ δημοτικών Οργανισμών & Νομικών Προσώπων δικαιούνται έξοδα παράστασης, εφόσον ο ετήσιος προϋπολογισμός του φορέα υπερβαίνει τις 300 χιλ €.

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!