Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Αφαίρεση χολής και διατροφή

Η χολή αποτελείται από διάφορες οργανικές και ανόργανες ουσίες, των οποίων η αναλογία διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται κυρίως από τις εκάστοτε διατροφικές συνήθειες. Ο βασικός ρόλος

Μαγδαληνή Δ. Μεσημέρη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Msc Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Ανδρ.Δενδρινού 6, 2η Παρ. Μητρ.Μεθοδίου

της χολής είναι η συμμετοχή της στην πέψη και απορρόφηση του λίπους που προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής.
Σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Κάτι τέτοιο φαίνεται να μην επηρεάζει ιδιαίτερα τη λειτουργία της πέψης, επιτρέποντας στα άτομα αυτά να έχουν μια φυσιολογική ζωή. Ωστόσο, ειδικά η μετεγχειρητική περίοδος είναι πολύ σημαντική, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια της προσλαμβανόμενης ενέργειας και των θρεπτικών συστατικών, αποτρέποντας τον οργανισμό μας από οποιονδήποτε κίνδυνο.
Παρακάτω, σας παραθέτω τους 4 βασικούς πυλώνες της διατροφής, οι οποίοι προλαμβάνουν την κατάσταση που οδηγεί σε αφαίρεση της χολής και προστατεύουν τον οργανισμό μετά από το χειρουργείο αφαίρεσής της.
1. Μέγεθος μερίδας και αριθμός γευμάτων. Τα μεγάλα και αραιά γεύματα μέσα στην ημέρα (π.χ. 1-2 την ημέρα) τείνουν να είναι πυκνά θερμιδικά και πλούσια σε λιπαρά. Τέτοια γεύματα αντενδείκνυται για άτομα με πρόβλημα στη χολή αλλά και για όλους τους ανθρώπους, αφού έτσι επιβαρύνεται η λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Φροντίστε να υπάρχει σωστή κατανομή των γευμάτων μέσα στην ημέρα τηρώντας το 3ωρο των γευμάτων, ώστε να υπάρχει διαθέσιμη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό σας όλες τις ώρες της ημέρας.
2. Μείωση της κατανάλωσης λιπαρών. Φαίνεται πως η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών αποτελεί συχνά το έναυσμα για τους πόνους που δημιουργούνται λόγω της χολής. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα ζωικά λίπη, τα τηγανιτά και τα πολυχρησιμοποιημένα έλαια (το συχνά πρόχειρο φαγητό) αποτελούν πλούσια πηγή κορεσμένων και trans λιπαρών (υδρογονοποιημένα λιπαρά), δρώντας επιβαρυντικά για την υγεία του οργανισμού μας. Προτείνεται η κατανάλωση άπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων, άσπρου κρέατος, ψαριού και φυσικά η χρήση του ελαιόλαδου ως κύρια πηγή λίπους τόσο για τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση της χολής όσο και για αυτούς που προσέχουν τη διατροφή τους.
3. Απώλεια βάρους. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους φαίνεται πως δρα προστατευτικά σε περιπτώσεις χολοκυστεκτομής. Έχοντας ως βασική αρχή τη συχνότητα των γευμάτων καθώς και την ποικιλία των τροφίμων, ο οργανισμός των ατόμων αυτών δεν βρίσκεται σε κίνδυνο αφού δεν υπερφορτώνεται το στομάχι τους. Επιπλέον, προτείνεται η αργή και καλή μάσηση ώστε νε μην επιβαρύνεται το στομάχι κατά τη διάρκεια της πέψης. Τέλος, τα άτομα αυτά πρέπει να φροντίσουν για την επαρκή ενυδάτωσή τους καθώς και την έναρξη ήπιας μορφής άσκησης, όπως είναι το περπάτημα, το ποδήλατο ή ο χορός.
4. Ισορροπημένη κατανάλωση φυτικών ινών. Το πρώτο διάστημα μετά το χειρουργείο αφαίρεσης χολής συστήνεται η αποφυγή τροφίμων πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης, αφού τα σποράκια ή η φλούδα μπορεί να ερεθίσουν το γαστρεντερικό σύστημα. Αντί αυτών προτείνονται το καρότο, το παντζάρι, το κολοκύθι και από φρούτα η μπανάνα, το μήλο ή το αχλάδι (αφού αφαιρεθεί η φλούδα).

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!