Quantcast
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΤΟΠΙΚΑ

Αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη στο 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ- Οδηγητή στην Κέρκυρα

Την Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Ενας χρόνος από τη μέρα που ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αθανασία, αφήνοντας πίσω το σπουδαίο του έργο που μας συνοδεύει καθημερινά στον αγώνα για το μεροκάματο, στις κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα, στην πάλη για «να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση».
 
Ανήμερα της επετείου του θανάτου του, οι μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, που «έντυσαν» έναν αιώνα αγώνων του λαού μας και συνεχίζουν να εμπνέουν μέχρι σήμερα, θα ηχήσουν στην Κέρκυρα στην σκηνή του φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή μέσα από το  αφιέρωμα που ετοιμάζει ο Κερκυραίος μουσικοσυνθέτης Σπύρος Σαμοΐλης.
 
Ορμητικός, εμπνευσμένος και φλεγόμενος από το πάθος της προσφοράς στο λαό, ο Θεοδωράκης κατόρθωσε να χωρέσει στο μεγαλειώδες έργο του όλο το έπος της λαϊκής πάλης του 20ού αιώνα στη χώρα μας. Άλλωστε, μέρος αυτού του έπους υπήρξε και ο ίδιος.
 
Υπεύθυνος για το αφιέρωμα προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, είναι  ο Κερκυραίος  συνθέτης Σπύρος Σαμοΐλης. Γεννήθηκε στο χωριό Λευκίμμη της Κέρκυρας το 1947, όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο γυμνάσιο και λύκειο. Στα δεκαεπτά του έγινε μαέστρος στη Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκίμμης , ένα χρόνο αργότερα γίνεται μαθητής του Μίκη Θεοδωράκη και αργότερα σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο. Το 1972, δίνει την πρώτη του συναυλία στο θέατρο Διάνα. Το 1973 έφυγε, κυνηγημένος από τη δικτατορία, για το Παρίσι, όπου ξανασυναντά τον Θεοδωράκη, ο οποίος τον επιλέγει να δώσουν μια κοινή συναυλία, το 1977, στο Δημοτικό στάδιο Κέρκυρας. Από το 1977 έως το 1987, περιοδεύει, μουσικά, σε όλη την Ελλάδα, κάνοντας πάνω από 2.000 συναυλίες. Έχει συνεργαστεί, σε δίσκους και συναυλίες, με σημαντικότατους τραγουδιστές, όπως επίσης, έχει συνεργαστεί και μελοποιήσει, μεγάλους Έλληνες ποιητές. Έχει γράψει μουσική για ντοκιμαντέρ και θεατρικά έργα . 
__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!