Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Βρώμη: Έξυπνοι τρόποι να την εντάξετε στη διατροφή σας

Η βρώμη είναι ένα σιτηρό με υψηλή διατροφική αξία. Οι περισσότεροι από εσάς ίσως είστε ήδη ενημερωμένοι για τις ευεργετικές ιδιότητες της βρώμης στην υγεία. Γνωρίζετε, όμως, την ποικιλία συνταγών στις οποίες μπορεί να συμπεριληφθεί;

Μαγδαληνή Δ. Μεσημέρη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Msc Διατροφή και Άσκηση, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Ανδρ.Δενδρινού 2η Παρ. Μητρ.Μεθοδίου 6
Ποια είναι τα οφέλη της;
Η θρεπτική της αξία έγκειται στην υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, υπεύθυνες για την αργή απορρόφηση των υδατανθράκων από το πεπτικό σύστημα. Συγκεκριμένα, ½ φλιτζάνι βρώμης (40γρ.) σας παρέχει:
1. Καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, αφού προσφέρει ομαλή αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και κατ’επέκταση ομαλή έκκριση της ινσουλίνης.Αυτή η αποτροπή των απότομων αυξομειώσεων του σακχάρου στο αίμασχετίζεταιμε χαμηλότεροκίνδυνο εμφάνισης ινσουλινοαντίστασης και φυσικά Σακχαρώδους Διαβήτη.
2. 4 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα, ποσότητα που καλύπτει το 15% της ημερήσιας ενδεικτικής πρόσληψης.
3. Αυξημένη ποσότηταφυτικών ινών που περιέχονται στις νιφάδες βρώμης. Οι φυτικές της ίνες δημιουργούν το αίσθημα κορεσμού για περισσότερες ώρες, συμβάλλοντας έτσι σε καλύτερη διαχείριση του βάρους.
4. Καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, γεγονός που καθιστά τη βρώμη απαραίτητο τρόφιμο στο διαιτολόγιο ατόμων που ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα.
Από τις φυτικές ίνες που περιέχονται στη βρώμη, ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον κατέχουν οι β-γλυκάνες. Αποτελούν διαλυτές φυτικές ίνες, όπου συμμετέχουν στη διατήρηση των ομαλών τιμών της LDL χοληστερόλης («κακή»χοληστερόλη). Επιπλέον, φαίνεται πως διαδραματίζουν εξίσου σπουδαίο ρόλο και στην ολική τιμή της χοληστερόλης, αποτρέπονταςτην αύξησή της.
Με ποιους τρόπους μπορώ να χρησιμοποιήσω τη βρώμη;
1. Φτιάξτε μπιφτέκια βρώμης! Απλά αντικαθιστάτε το ψωμί με βρώμη, δημιουργώντας ένα χορταστικό γεύμα για μικρούς και μεγάλους.
2. Βάζοντας τη βρώμη στοblender, μπορείτε να έχετε αλεύρι βρώμης, αντικαθιστώντας το αλεύρι που χρησιμοποιείτε στις συνταγές σας. Δοκιμάστε νέες συνταγές, όπως τα pancakes με αλεύριβρώμης, γιαούρτι (2%), φρέσκα φρούτα και μέλι. Θα ενθουσιαστείτε!
3. Δοκιμάστε μια μερίδα νιφάδες βρώμης (1/2 φλιτζάνι) μέσα σε ζεστό γάλα με σταφίδες,ξηρούς καρπούςκαι κανέλα. Η γεύση του μοιάζει με αυτή του ρυζόγαλου, ενώ η υφή του με χυλό. Σας κρατάει χορτάτους για ώρες!
4. Χρησιμοποιήστε τη βρώμη στη σπιτική ομελέτα αντί για αλεύρι. Μαζί με ανάμεικτα λαχανικά, ο κορεσμός είναι σίγουρος.
5. Για εσάς που τολμάτε στη μαγειρική, δοκιμάστε να φτιάξετε σπιτικές μπάρες με ξηρούς καρπούς, μέλι και βρώμη. Αποτελεί τέλειο σνακ, για μικρά και «μεγάλα» παιδιά!
Βάλτε και εσείς τη βρώμη στη διατροφή σας και επωφεληθείτε από τα οφέλη της στην υγεία του οργανισμού σας. Τόσο οι τιμές του σακχάρου και της χοληστερόλης όσο και ο καλύτερος έλεγχος του σωματικού βάρους (μέσα από την αύξηση του κορεσμού)αποτελούν δυνατά κίνητρα για να την δοκιμάσετε και τελικά να την εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Σας προκαλώ!

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!