Quantcast
ΔΙΑΤΡΟΦΗΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Γευστικό φαγητό χωρίς αλάτι, γίνεται;

Το αλάτι από τη μία νοστιμίζει το φαγητό, από την άλλη «παίζει» με την αρτηριακή πίεση και οι παγκόσμιες συστάσεις υποστηρίζουν να μειώνουμε την κατανάλωση του.

Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες ασθένειες που απαιτούν τον περιορισμό του, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), τα

Μαρία Πέζαρου MSc. Κλινική Διατροφολόγος Διαιτολόγος
ΣΑΜΑΡΑ 2 1oς όροφος, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100
Σταθερό:2661552168 Κινητό: 6986975006 email: pezaroumaria@hotmail.com

καρδιαγγειακάνοσήματα και τα νεφρικά προβλήματα. Η σύσταση αυτή συμβάλλει τόσο στην πρόληψη όσο και στη διατροφική αντιμετώπιση των ασθενειών αυτών. Οι διάφορες εταιρείες τροφίμων ακολουθώντας τις οδηγίες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας δημιούργησαν σκευάσματα με λιγότερο αλάτι προκειμένου να συμβάλλουν στην προσπάθεια για μείωση του αλατιού από τη διατροφή μας. Ένας υγιής ενήλικας συστήνεται να καταναλώνει λιγότερο από 5 γραμμάρια ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1 κουταλάκι του γλυκού.

Πολλοί είναι οι τρόποι με το οποίους μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα του αλατιού που θα πέσει στο πιάτο μας και στην συνέχεια θα καταναλωθεί από εμάς. Εάν μαγειρεύεται μόνοι σας τα γεύματα σας τότε είναι ο καλύτερο τρόπος να ελέγξετε την ποσότητα του αλατιού που θα προστεθεί στο φαγητό σας, χωρίς να βλάπτετε την υγεία σας.

Το πιο απλό πράγμα στη μαγειρική είναι να χαρίσουμε γεύση και νοστιμιά στο φαγητό μας με λίγο πασπάλισμα αλατιού, όταν νιώσουμε ότι του λείπει «κάτι». Όλα τα τρόφιμα, επεξεργασμένα ή φρέσκα περιέχουν αλάτι. Μην ρίχνετε αυτόματα αλάτι  λοιπόν στο φαγητό σας, δοκιμάστε το πρώτα.Προσθέτουμε λοιπόν, το αλάτι πάντα στο τέλος της συνταγής.

Συνηθίστε να μαγειρεύετε με περισσότερα βότανα και μπαχαρικά. Δεντρολίβανο, δάφνη, ρίγανη, θυμάρι, μαντζουράνα, δυόσμος, μέντα, φασκόμηλο, σχοινόπρασο, κανέλα, γαρίφαλο, κάρυ, κουρκουμά, πιπέρι, μπαχάρι, κάρδαμο κ.α. Εκτός από γεύση και αρώματα στο φαγητό σας, θα το αυξήσετε σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτική αξία.

Προσθέστε φρούτα όπου ταιριάζουν στο φαγητό σας. Για παράδειγμα το ξύσμα ή ο χυμός από το πορτοκάλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις σαλάτες ή στην μαρινάδα του κρέατος. Ακόμα μπορείτε να προσθέσετε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα στην σαλάτα σας, ρόδι, σύκο ξερό, σταφίδες ενισχύοντας γεύσεις και τα έξτρα χρώματα στο πιάτο σας.

Το Τζίντζερ είναιπιπεράτο, με ελαφριά λεμονάτη και γλυκιά γεύση, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε είτε φρέσκο είτε σε μορφή σκόνης. Αποτελεί ιδανική προσθήκη σε σούπες, σε σος για σαλάτες, ακόμη και σε κομπόστες.

Στην πραγματικότητα, καθημερινά καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες αλατιού εξαιτίας των λεγόμενων «κρυφών πηγών». Δηλαδή, καθώς καταναλώνουμε έτοιμα προϊόντα που περιέχουν αλάτι χωρίς να το γνωρίζουμε και σίγουρα χωρίς καν να περνάει από το μυαλό μας. Αυτά τα προϊόντα είναι, προϊόντα φούρνου, όπως ψωμί και αρτοσκευάσματα, αλμυρά σνακ όπως πατατάκια, γαριδάκια, κράκερ, μπισκότα, κ.α., μπάρες δημητριακών, δημητριακά, έτοιμες σάλτσες, ντρέσινγκ, έτοιμοι ζωμοί, αλατισμένοι ξηροί καρποί, αλλαντικά,κονσερβοποιημένα τρόφιμα, διάφορα άλλα προϊόντα και φαγητά απ’ έξω.

Επιλέγουμε φρέσκα προϊόντα με όσο λιγότερη επεξεργασία γίνεται και ελέγχουμε τη διατροφική ετικέτα του.Αλλά, βλέπουμε την περιεκτικότητα αλατιού στα 100 γραμμάτια. Αν η ποσότητα αυτή είναι:

  • Κάτω από 0,3γρ. αλάτι, τότε το τρόφιμο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι

 

  • Μεταξύ 0,3 – 1,5γρ. αλάτι, τότε το τρόφιμο έχει μέτρια περιεκτικότητα σε αλάτι

 

  • Πάνω από 1,5γρ. αλάτι, τότε το τρόφιμο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

 

__________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το kerkyrasimera.gr για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα από την Κέρκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο twitter

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Απαγορεύεται αυστηρά η μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή / και η αναπαραγωγή αυτού του υλικού χωρίς ρητή και γραπτή άδεια από τον συγγραφέα ή / και τον ιδιοκτήτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύονται σε αυτήν τη σελίδα και σύνδεσμοι, υπό την προϋπόθεση ότι δίνεται πλήρης και σαφής αναφορά στο kerkyrasimera.gr με κατάλληλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση (υπερσύνδεσμος/link) προς το πρωτότυπο περιεχόμενο.
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!